Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014


Και τι να κάνουμε, να το γκρεμίσουμε;

Υπάρχει «θεραπεία», λέει το ΣτΕ, για την ασθένεια του Mall. Μπορεί η ανέγερσή του να κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη όμως δεν χρειάζεται να κατεδαφιστεί ως παράνομο, καλή διάθεση να υπάρχει, όλα «θεραπεύονται». Δεν πρόκειται εδώ για την καλύβα που έχτισε ο φτωχός για να βάλει μια στέγη πάνω απ’το κεφάλι του, αυτή πρέπει οπωσδήποτε να κατεδαφιστεί, γιατί η ύπαρξή της είναι προσβολή για το κράτους δικαίου. Χωρίς καθυστέρηση, αύριο κιόλας πρέπει να πάνε οι μπουλντόζες.

Με το Μall όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για να κατασκευαστεί συνήργησαν δύο πρωθυπουργοί, επτά τουλάχιστον υπουργοί, ένας δήμαρχος και ο πιο πλούσιος Έλληνας στον κόσμο. Και οι τριακόσιοι της Βουλής των Ελλήνων, οι πάντα αθώοι του αίματος, που δεν διάβασαν, δεν ήξεραν, δε ρώτησαν και...
άφησαν τη συνειδησή τους έξω από το κτίριο της Βουλής.

Η δικαστική διαμάχη ενώπιον του ΣτΕ για την ανέγερση του παράνομου Mall κρατάει από το 2002. Τα εγκαίνια έγιναν το Νοέμβριο του 2005. Μπορείτε να διαβάσετε με λεπτομέρειες αυτή την απίθανη ιστορία διαπλοκής εδώ. Οι πολίτες του Αμαρουσίου που τόλμησαν να τα βάλουν με όλο το σύστημα προσέφυγαν ενώπιον του ΣτΕ ζητώντας για πρώτη φορά την ακύρωση όχι μιας διοικητικής πράξης αλλά ενός ΝΟΜΟΥ: του νόμου Βενιζέλου για τα Ολυμπιακά Έργα του Δεκεμβρίου 2003, στον οποίον περιλαμβάνονται οι αντισυνταγματικές πολεοδομικές ρυθμίσεις που επέτρεψαν τη δόμηση του Mall. Και μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια αναβολών, το πέτυχαν. Το επίμαχο άρθρο του νόμου Βενιζέλου καταργείται και η οικοδομική άδεια ακυρώνεται.

Και τώρα; Έτσι εύκολα βγάζεις απόφαση να κατεδαφιστεί το μεγαλύτερο παράνομο κτίσμα της Ευρώπης;

Τώρα, σύμφωνα με τις εφημερίδες, oι ίδιοι οι δικαστές, μετά τη δημοσίευση της απόφασης, καθοδηγούν τους παρανόμους για να παρακάμψουν την ίδια την απόφαση που μόλις έβγαλαν, το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν υπήρχε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το θηριώδες εμπορικό κέντρο; Θα γίνει μία μελέτη τώρα, 12 χρόνια μετά την οικοδομική άδεια, θα ακολουθηθεί τύποις η νόμιμη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα υπογράψουν με κλειστά μάτια μια εικονική Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Με τις ευλογίες του ΣτΕ, η Διοίκηση θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει πολιτικές εντολές. Δεν υπάρχει νόμιμη αιτιολόγηση του συντελεστή δόμησης του Μall που ήταν υπερδιπλάσιος του μέσου συντελεστή δόμησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής; Κι αυτό «θεραπεύεται». Το ΥΠΕΧΩΔΕ, το τωρινό ΥΠΕΚΑ, μπορεί να επανέλθει με νέα του απόφαση και να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα υπερδιπλάσιου συντελεστή δόμησης. Θα στηρίζεται αυτή η αιτιολόγηση στο νόμο και το Σύνταγμα; Μάλλον όχι, γιατί αν αυτή η υπέρβαση μπορούσε νομίμως να αιτιολογηθεί, δεν θα υπήρχε λόγος να εγκριθούν οι όροι δόμησης με την τροπολογία που κρίθηκε αντισυνταγματική.  Και αν δεν μπορέσει νομίμως να αιτιολογηθεί, υπάρχει πάντα η επιλογή μιας νέας τροπολογίας – ευκαιρία είναι, όσο είναι ο Βενιζέλος στην εξουσία. Ο άνθρωπος έχει τεράστια εμπειρία στις τροπολογίες που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Tα λεφτά του Λάτση είναι πολλά και ακόμα και χωρίς τις συμβουλές των ανωτάτων δικαστών είναι αναμενόμενο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην κατεδαφιστεί το Mall.  Εαν όμως ισχύουν αυτά που έγραψαν όλες ανεξαιρέτως οι εφημερίδες, τότε είναι οι ίδιοι οι ανώτατοι δικαστές που ευτελίζουν το Σύνταγμα, τους νόμους και τη Διοίκηση. Εάν πράγματι έγιναν αυτές οι δηλώσεις, τότε οι ίδιοι οι δικαστές  επιβραβεύουν την ανομία και αποθρασύνουν τους παρανόμους.  Οι ίδιοι οι δικαστές δημιουργούν με τη στάση τους το επόμενο παράνομο έκτρωμα, κάποιου επιχειρηματία που θα έχει αρκετά ισχυρούς δεσμούς διαπλοκής με την πολιτική εξουσία ώστε να το τολμήσει.

Τι να κάνουμε τώρα, να το γκρεμίσουμε; Αυτό θα πει ο περισσότερες κόσμος με δέος μπροστά στο μέγεθος του παράνομου Mall και στο όνομα του επιχειρηματία. Εύκολη απάντηση δεν υπάρχει. Όμως τουλάχιστον οι ανώτατοι δικαστές οφείλουν να κρατήσουν αποστάσεις από τη σαπίλα που γέννησε αυτό το τέρας και που τώρα θα μαγειρέψει το νόμο για να επιτρέψει τη διατήρησή του, χωρίς καμμία συνέπεια για τον ζάπλουτο ιδιοκτήτη, ούτε καν ένα πρόστιμο! Διαφορετικά, πώς περιμένουν να πείσουν τον πολίτη που προσφεύγει σε αυτό ζητώντας δικαιοσύνη ότι δεν μαγειρεύονται όλα πίσω από την πλάτη του;

Με τη βεβαιότητα της ατιμωρησίας και την ανοχή των δικαστών, το σύστημα θα συνεχίσει ανενόχλητο να παράγει μικρότερα ή μεγαλύτερα «Μall» που πρώτα θα ανεγείρονται και εκ των υστέρων θα «νομιμοποιούνται». Ένα παράνομο εργοστάσιο για παράδειγμα; Σαν το εργοστάσιο εμπλουτισμού που ήδη θεμελιώνει η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στις Σκουριές (δείτε εδώ), παρ’οτι δεν διαθέτει άδεια δόμησης; Το κτίριο του εργοστασίου παραβιάζει το σύνολο των διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση, η συνολική του επιφάνεια θα είναι 126.000 τ.μ. και η τοπική Πολεοδομία αρνείται να χορηγήσει άδεια δόμησης. Περιμένουμε να δούμε πώς θα το δικαιολογήσουν…

Το βέβαιο είναι ότι το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών κάθε άλλο παρά ικανοποιείται και ελπίζουμε οι αξιότιμοι δικαστές να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες.


  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟΥ: διαμαρτυρία για την εκκένωση του Νοσοκομείου-ζητούν αποδείξεις
 
                                                                            
 
«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ-ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟΥ»
ΛΕΩΦΟΡΟΣ Στ. Τυπάλδου 1, Ληξούρι, Τ.Κ. 28 200
Τηλ. Επικοινωνίας: 26710 – 92716, 26710 – 92578, 26710 – 92502, 6936 588886
Fax: 26710 – 91344
ΑΦΜ : 800190849 – ΔΟΥ. Ληξουρίου
Αρ. Πρωτ. 68
Ληξούρι, 30-1-2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου, διαμαρτύρεται έντονα για την εκκένωση του Νοσοκομείου Ληξουρίου, με επικαλούμενη αιτία επικινδυνότητα του κτιρίου του μετά τον σεισμό της 26/1/2014.
Κατά τις πρώτες πληροφορίες μας, κατόπιν αυτοψίας μηχανικών της ΥΑΣ, που έγινε στις 27 Ιανουαρίου, εκδόθηκε έγγραφο που αποφαίνεται ακαταλληλότητα του Νοσοκομείου, με ημερομηνία 30/1/2014, βάσει όχι της αυτοψίας, αλλά «νεώτερων στοιχείων» κατόπιν εξέτασης μελέτης του Πανεπιστημίου Πατρών, που έγινε το 2004! Αυτά χωρίς το κτίριο του Νοσοκομείου να παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη μετά τον σεισμό και ενώ ασθενείς του Γηροκομείου είχαν μεταφερθεί εκεί για ασφάλεια!!!!
Καλούμε να μας δοθεί αντίγραφο της ανωτέρω αναφοράς, καθώς και των «νεοτέρων στοιχείων» που στοιχειοθετούν την  ακαταλληλότητα αυτή του κτιρίου.
Επίσης καλούμε να επανεξετασθεί από την ΥΑΣ το κτίριο με νεότερη αυτοψία.
Οι ενέργειες αυτές όχι μόνο επέτειναν τις ανησυχίες των Ληξουριωτών, που δικαιολογημένα βρίσκονται σε μετασεισμικό σοκ, αλλά και δημιούργησαν εύλογες υποψίες για εκμετάλλευση των τραγικών στιγμών που το Ληξούρι διέρχεται, για ουσιαστική παύση λειτουργίας του Νοσοκομείου μας.
Παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε κατόπιν εξέτασης των στοιχείων στα οποία βασίστηκε η απόφαση.
Το βέβαιο είναι ότι και πάλι, μαζί με όλους τους Ληξουριώτες, ενωμένοι, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην θιγεί ούτε στο ελάχιστο το δικαίωμα του Ληξουριώτη στην Υγεία.
Από το Δ.Σ. του Συλλόγου

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014


More Sharing ServicesShare|Share on printShare on emailShare on twitterShare on facebook

Να απαντήσουν στον The Guardian αυτοί που μας κυβερνούν

Σε τίτλο της η ηλεκτρονική έκδοση της Βρετανική εφημερίδας The Guardian αναφέρει7 τραυματίες από το σεισμό της Κεφαλονιάς:
Κάποιος από αυτούς που κυβερνούν αυτό τον τόπο θα πρέπει, με τη μέγιστη δυνατή προβολή στο Βρετανικό τύπο, να απαντήσει και να διαψεύσει. Η πολιτική της στρουθοκαμήλου  που ακολουθείται, εδώ και πολλά χρόνια, η πολιτική του "δε συμφέρει να μιλάμε για τέτοια θέματα", δεν αποφέρει. Γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει ακυρώσεις, μετά το σεισμό, για κρατήσεις της καλοκαιρινής περιόδου.
Να απαντήσουν, με τον τρόπο που απαντά ο Κεφαλονίτης στο σεισμό.
Με εξασφαλισμένη την ασφάλεια, με αποδεδειγμένη την αποτελεσματικότητα των μέτρων, επί 60 χρόνια και 50 σεισμούς άνω των 5 ρίχτερ : Στην Κεφαλονιά, ούτε ένας θάνατος. Ούτε ένας τραυματίας.  Και με ελάχιστες υλικές ζημιές, κάθε φορά. Και σε τούτη την πολύ ιδιαίτερη φορά, με καμία κατάρρευση σπιτιού.
Είναι η ασφαλής επικινδυνότητα ενός extreme sport, που εκτελείται με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Είναι ένα σέρφινγκ σε σεισμικά κύματα.

------------------------------
Και ας μάθουν, κάποτε, οι τρομοκράτες σεισμολόγοι που προαναγγέλουν σεισμούς στην Κεφαλονιά, να αναφέρουν αυτό που εμείς λέμε: Ε, και; Είναι σα να προβλέπεις ότι θα βρέξει το φθινόπωρο και θα χιονίσει τον χειμώνα. Και οι πλημμύρες και οι χιονιάδες έχουν προκαλέσει περισσότερα θύματα από τους σεισμούς της Κεφαλονιάς.
Ας μάθουν, κάποτε, οι αγαπητοί σεισμολόγοι, ότι γίνοται επικίνδυνοι για τούτο τον τόπο και τους ανθρώπους που μοχθούν, όταν λένε, νέτα σκέτα, την κάθε είδους πρόβλεψη σεισμού.
Με σεβασμό στην επιστημοσύνη και τις γνώσεις τους, γίνονται ανεύθυνοι, όταν πετάνε την πρόβλεψη ασυνόδευτη από αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά: "Προβλέπουμε αυτό, αλλά η Κεφαλονιά είναι ένας καλά θωρακισμένος έναντι των σεισμών τόπος".
Έχουμε, μαζί με Ζάκυνθο, Λευκάδα και Κορινθιακό, τον ανώτατο συντελεστή αντισεισμικής προστασίας στις κατασκευές και οι Κεφαλονίτες έχουν την εμπειρία και γνωρίζουν να αυτοπροστατεύονται, με χιούμορ και σοβαρότητα.
Αν δεν το κάνουν, ας κρατούν τις προβλέψεις για τον εαυτό τους, όπως έκανε ο συμπατριώτης μας σεισμολόγος, που πιστεύει στο βαν, γνώριζε τι εξέπεμψε και δεν μίλησε για αυτό που ερχόταν.
Η πολιτική εκπροσώπηση του τόπου να απαιτεί από τους επιστήμονες, που κάνουν προβλέψεις στου κασίδη το κεφάλι , να κάνουν και την αναγκαία για την Κεφαλονιά διευκρίνηση.
Είναι στραβό το κλίμα, ας μη το φάει και ο γάιδαρος.
------------------------
Υστερόγραφη Πρόταση:
Ας τους στείλουμε ως απάντηση τη φωτογραφία, με συννημένα τα πιο κάτω:
1. Με εντολή Σαμαρά, διεξήχθησαν σκληρές διαπραγματεύσεις με τον Εγκέλαδο και συμφωνήθηκε η ισοτιμία να κλειδώσει στα 6,2 Ρίχτερ. 
2. Ανακοίνωση:
Εμείς καταδικάζουμε τους σεισμούς από όπου κι αν προέρχονται.
Ας μη μας καταδικάζουν οι σεισμολόγοι και τα Μέσα Μη Ενημέρωσης.
Ανώνυμοι Κεφαλλονίτες

Ας απολαύσουμε ολόκληρο το πόνημα του καλλιτέχνη :
«Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Νέος σεισμός εγένετο εις την Κεφαλληνία
χρόνια τον αναμέναμε να σπάσει την ανία.
Ο κόσμος σε κατάσταση βρέθηκε πανικού
και μερικοί ετάζανε λαμπάδες του Χριστού.
Με το ‘να χέρι ο γείτονας έκανε το σταυρό του
με τ’ άλλο του εμούτζωνε αλλόφρων το θεό του.
Από τηλεοράσεως βγήκαν ανακοινώσεις
και βαρυσήμαντες πολλές εγίνανε δηλώσεις.
Πρώτοι απ’ όλους μίλησαν οι δημοσιογράφοι
που είναι σε όλα ειδικοί κι άριστοι σεισμογράφοι.
Εγράψανε διάφοροι μας δώσαν εξηγήσεις
διαβάσαμε κι ακούσαμε άπειρες αναλύσεις.
Από παντού κατέφθασαν, γεωλόγοι σεισμολόγοι
μακρόχρονα συμβούλια έκαναν στ’ Αργοστόλι.
Καθένας τους εξέφραζε μία αντιγνωμία
πως εξελίσσετε ο σεισμός και ποια είν’ η αιτία.
Κι ο κόσμος που ανησυχεί, θαρρεί πως κάνουν γλέντι
κι ελπίδα εναποθέτουνε στον Άκη τον Τσελέντη.
Πολλά ανακοινώθηκαν απ’ όλα τα υπουργεία
πως εκινητοποίησαν ως και τη ναυτιλία .
Όπως καταλαβαίνετε η κάλπη πλησιάζει
και έθιμο είναι παλιό… ότι, όποιος θέλει τάζει…
Φίλοι μην περιμένετε χρήματα για βοήθεια
δοθήκανε για τον Ξηρό που εχάθη στα Πατήσια.
Κάποιος κακοπροαίρετος είπε πως για το ρήγμα
τάμα στον Άγιο έκαναν να δημιουργηθεί το σχίσμα.
Κι αφού από ανέκαθεν όλη η Παλική,
αρνείται στην Κεφαλονιά να ενσωματωθεί
εδιευκόλυν’ ο σεισμός αυτή να τελεστεί.
Μα ένα είναι σίγουρο που παραδέχονται όλοι
Πως θέλουν την απόσχιση Ληξούρι κι Αργοστόλι.»
D. ARMODOROS

Το Αργοστολι μετα τη βροχη.





Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Μετασεισμική γιορτή ή σεισμικόν μεθεόρτιον. Από το ithacanet.gr

Μετασεισμική γιορτή ή σεισμικόν μεθεόρτιον. Από το  ithacanet.gr
Τι θα είχε γίνει , αν σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας είχε γίνει το ίδιο;
Το κεντρικό Ιόνιο είναι το πλέον σεισμογενές σημείο, στην περιοχή της γης, μεταξύ Ιράν και Αζορών.
Οι δονήσεις συνεχίζονται. Αν υπολογίσουμε, ως μέσο όρο,  μία στο λεπτό, μιλάμε για πάνω από 1.200.
Από τις 3:55μμ  ως τις 7:00μμ, χτες, ήταν πολλοί με διαλείμματα δευτερολέπτων. Μέχρι τις πρωινές ώρες πρέπει ο μέσος όρος να ήταν ένας ανά λεπτό. Τώρα, έχουμε τη χαρά να έχουμε διαλείμματα μερικών λεπτών.
Τελικά, παίζει ρόλο και το σημείο στο οποίο βρίσκεσαι. Η πιο πάνω περιγραφή αφορά τα Φαρακλάτα (4χλμ, δυτικά του Αργοστολιού). Στο Αργοστόλι, επί 1.30 ώρα, καθήμενοι σε καφενείο δεν αισθανθήκαμε κανέναν! Πάνω από μας, στην Ευμορφία, έχει δύο μικρά επίκεντρα(8 χλμ από Αργοστόλι).
Στον σεισμολογικό χάρτη, στο Ληξούρι γίνεται ο κακός χαμός. Με την ίδια λογική, εκεί θα πιάνουν πολύ περισσότερες δονήσεις.
Ως τις 14:30 , σήμερα, οι ΗΠΑ δίνουν τον κύριο σεισμό 6,1, ένα μετασεισμό 5,4 και 22 πάνω από 4. Το σεισμολογικό εργαστήρι του Πανεπιστημίου Αθηνών δίνει ένα  5,9, ένα  5,1 και 12 πάνω από 4. Ψιλοδιαφορές.
Σύμβολο του σεισμού, ο Μύρτος:
Ο δρόμος του Χάρακα, πάνω από το Μύρτο, είχε καταστραφεί στον σεισμό του 1983 (7 ρίχτερ).
Πριν λίγες μέρες, ανακοινώθηκε διακοπή κυκλοφορίας από 2/1/2014 ως 31/3/2014, για την αποκατάσταση του δρόμου. 30 χρόνια, μετά!
Και ακολούθησε η χτεσινή νέα πτώση του Χάρακα. Σε 30 χρόνια, θα τα ξαναπούμε.
Αυτοί που φοβήθηκαν πολύ, ήταν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, που έχουν έρθει από άλλους τόπους, και δεν γνωρίζουν τι θα πει σεισμός (π.χ. οι φοιτητές).
Μια γεύση του τι σημαίνει σεισμός στην Κεφαλονιά και το τι μπορεί κανείς να “πάθει”, ζώνταας στη σεισμογενή Κεφαλονιά, μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο με την ιστορία των σεισμών της Κεφαλονιάς. Δείτε τι έχει γίνει μετά το 1953. Έτσι εξηγείται το γιατί δεν φοβόμαστε, μη μας πλακώσουν τα σπίτια μας:
1972: 6,3. 1976: 6,4. 1983: 7 και 6,2. 1988: 6. 1997: 6,6. 2003: 6,3. Τα “πέντε και κάτι”, “τα μασάμε” και δεν τα αναφέρουμε.

Ούτε ένας νεκρός ή τραυματίας. Πού το έχετε ξαναδεί;

Το τωρινό 5,9 ή 6 ή 6,1 ή 6,2 , το νοιώσαμε σαν κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα 7,2 του 1953. Ίσως, γιατί καθόμαστε πάνω στα  επίκεντρα. Ο Εγκέλαδος έκοβε βόλτες.
Οι ζημιές μπορεί να θεωρούνται, σχετικά, μικρές, αλλά τέτοιους καιρούς, τέτοια λόγια. Ποιος θα πληρώσει τους τζερεμέδες, ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης; ΚΑΝΕΙΣ. Όπου νάναι θα ανακοινώσουν σεισμοδάνεια. Η χαρά του τραπεζίτη. Ποιος μπορεί να αποπληρώσει δάνεια;
Κυκλοφορεί έντονα, αλλά δεν μπορούμε να το διασταυρώσουμε: Υπάρχει σχέση έντασης σεισμού με την κρατική βοήθεια, η οποία παίζει ανάμεσα στο πάνω ή κάτω από το 5,9 ή το 6,1. Οι ΗΠΑ δίνουν 6,1 και η Ελλάδα 6. Ο Παπαζάχος 6,2.  Δεν παίρνουμε θέση.
Υπάρχει και η “χαρά” του τζαμά και ακολουθεί αυτή του υποαπασχολούμενου οικοδόμου. Μεγάλος αριθμός από τζαμαρίες έχει καταρρεύσει και τα μερεμέτια σε κτήρια είναι απαραίτητα και πολλά.
Η κάβα έπαθε ζημιά και ο ιδιοκτήτης του, απελπισμένος, πήρε …το καλαμάκι του, για να περισώσει ότι μπορεί:
(Δε μοιάζει με μέντα αυτό που πίνει)
Ήρθε ένα σούπερ φαστ και το Ελ.Βενιζέλος, για να μας φιλοξενήσουν.
Κοσμοσυρροή! (Τώρα, άμα σας πούμε ότι οι περισσότεροι πάνε για “αλλαγή περιβάλλοντος”, θα μας πείτε $#@%^&*… Δεν θα τους αδικήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι αρκετά σπίτια, με πεσμένους σοβάδες και ρωγμές στην τοιχοποιϊα φοβίζουν. Οι περισσότεροι επισκέπτες στις φωτογραφίες φαίνεται να είναι νέοι, προφανώς, φοιτητές. Βοηθάνε και οι γνωστές “προβλέψεις” για επικείμενο μεγάλο μετασεισμό. Δυο πλοία με κόσμο και 30 χιλιάδες στα σπίτια τους. Η τρομοκρατία ή τρομολαγνεία δεν περνάει στην Κεφαλονιά.
Η διψασμένη για καταστροφικές εικόνες δημοσιογραφία δεν μπορεί να φωτογραφίσει κάτι περισσότερο από αυτά.
Βίντεο από τον πανικό στο γήπεδο και δηλώσεις “φοβισμένων” πολιτών, αμέσως μετά το σεισμό. Η αλήθεια είναι ότι κι εμείς να ήμασταν σε κρατικό κτήριο, θα τρέχαμε.
Οι περισσότερες καταστροφές εντοπίζονται στο Ληξούρι. Αυτές.
Από χτες το βράδυ, άρχισε να χιονίζει στα ορεινά. Επιτέλους. Θα δούμε και μια άσπρη μέρα.
(Για τώρα, ανοίγουμε την κεντρική βάνα του νερού, βάζουμε κουβά κάτω από το σημείο που στάζει νερό ο σπασμένος σωλήνας,  και φτιάχνουμε φασολάδα με κεφαλονίτικα λουκάνικα . Ανάλογη διαδικασία θα τηρείται κάθε φορά που θα χρειαζόμαστε νερό).
Και φυσικά, το ανέκδοτο(ανάμεσα σε πολλά άλλα):
Ένας Ζακυνθινός, ένας Κερκυραίος και ένας Κεφαλονίτης και έπαιζαν χαρτιά σε ένα καφενείο, την ώρα που γίνεται σεισμός και πέφτει το καφενείο.
Βγαίνει από τα χαλάσματα ο Κερκυραίος, με ένα χέρι: “Σ’ ευχαριστώ Άγιε μου Σπυρίδωνα που είμαι ζωντανός κι ας μου λείπει το ένα χέρι“.
Βγαίνει ο Ζακυνθινός, με ένα πόδι: “Σ’ ευχαριστώ Άγιε μου Διονύση που είμαι ζωντανός κι ας μου λείπει ένα πόδι“.
Βγαίνει ο Κεφαλονίτης και ξεσκονίζει τα ρούχα του: “Άγιε μου Γεράσιμε, δεν με βοήθησες καθόλου. Σε μένα βρήκε να πέσει όλη η σκόνη;“(Στη θέση του “Άγιε μου Γεράσιμε”, βάλτε και μια κεφαλονίτικη βρισιά, για να είναι πιο ρεαλιστικό το ανέκδοτο).

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Ευρυδίκη Λειβαδά: Αν σου συμβαίνουν αυτά, τότε είσαι… /Κεφαλλονίτης!

PDFΕκτύπωσηE-mail
Δεν είναι πολλές μέρες που έφθασε στο site της «Εφημερίδας των Κεφαλλήνων» από τον αγαπημένο φίλο κ. Μαρίνο Χιόνη ένα άρθρο με τίτλο: «Αν σου συμβαίνουν αυτά, τότε είσαι … Έλληνας». Άρπαξα την ιδέα και σκέφθηκα: «Γιατί να μην στελιάσω κι εγώ ένα για τους Κεφαλλονίτες που στο κάτω κάτω έχουμε ουκ ολίγες μοναδικότητες»; Ε … λοιπόν. Να το!  
Κεφαλλονίτης είσαι όταν:
  • · Νομίζεις ότι ανήκεις σε μια ιδιαίτερη φυλή, σε έναν άλλο λαό. Ανήκεις σε μια ράτσα μοναδική που δεν ταυτίζεται με καμμία άλλη στον κόσμο.
  • · Γενιές και γενιές προγόνων σου επιμένουν να μένουν στον τόπο παρόλο που παραμονεύει ο Εγκέλαδος στο γεμάτο μυστήρια υπέδαφος. Κι όσες φορές ισοπέδωσε τα υπάρχοντά τους και τη ζωή τους μαζί, αυτοί όλο και περισσότερο πείσμωναν, αγωνίζονταν, ανάσταιναν κι ανασταίνονταν από τα ερείπια.
  • · Όλοι ξέρουν πως η Κεφαλλονιά είναι αυτή: εκεί, στη μέση του Ιόνιου Πελάγους κι έχει στο βορρά τη Λευκάδα, ανατολικά της την Ιθάκη, τις Εχινάδες και τον ελλαδικό κορμό, δυτικά –κάπου στο βάθος- την Ιταλία και στο νότο τη Ζάκυνθο. Εσύ όμως ξέρεις πως τούτη είναι μόνο η Μητροπολιτική Κεφαλλονιά. Η Κεφαλλονιά έχει ξεχειλίσει. Είναι πέρα μακριά κι είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που νομίζουν όλοι οι άλλοι. Είναι η ασύνορη Κεφαλλονιά τση Διασποράς.
  • · Λες και ξαναλές πως διεθνείς στατιστικές φέρνουν το νησί σου πρώτο –βάσει πληθυσμού- σε «παραγωγή» ανθρώπων της επιστήμης, του πνεύματος, της τέχνης και του λόγου.
  • · Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, όπου κι αν ταξιδέψεις θα βρεις τουλάχιστον έναν συμπατριώτη σου –συνήθως- πετυχημένο, όποιο επάγγελμα κι αν κάνει. Σκοπός της ζωής του είναι η επιστροφή στις «άγιες πέτρες που κουνιούνται» και μαγική λέξη του ο ΝΟΣΤΟΣ.
  • · Σε όποιο μέρος πάς κι ακούσεις «Ε… Μεμά, ε… ορέ Μάκηηη… », γυρίζεις να δεις ποιος σε φωνάζει, κι ας είναι το όνομά σου … σιόρα Πιερουτζέτα.
  • · Ξέρεις πως είσαι «πολυσπόρι» -ε, τόσους κατακτητές που είχες πάνω από 750 χρόνια, τι να κάνανε κι οι νιές οι χήρες;-. Είσαι και «διαολόσπορος». Φουσκώνεις ολόκληρος από περηφάνεια σαν λες πως «Ο διάολος έκανε τρία παιδιά. Το ’να  τ’ άφησε στην Κρήτη, τ’ άλλο στη Μάνη και το τρίτο στην Κεφαλλονιά. Επειδή όμως ο τόπος τ’ άρεσε έκατσε κι ο ίδιος».
  • · Ο Θεός όμως, βλέποντας πως του θρονιάστηκε πατέρας και γιός στο νησί, αποφάσισε κι έστειλε Προστάτη Άγιο που θεραπεύει δαιμονισμένους.
  • · Εκειό το «αλαφρύ» «Μά τον Άγιο» (εν. Γεράσιμο) το ’χεις ψωμοτύρι – οι περισσότεροι όρκοι άλλωστε είναι «δεμένοι» μαζί Του-. Κι όσο για τις βλαστήμιες… πλημμύρα τση Βενετιάς. Άλλωστε, το λένε κι οι κανταδόροι μας: «Όλη μέρα βλαστημάμε και το βράδυ τραγουδάμε». Όταν όμως ακούσεις τον διπλανό σου –που δεν είναι από τον ίδιο τόπο με σένα- να ξεστομίζει όρκους και βλαστήμιες που να περιέχουν έστω τη λέξη «Άγιος» (χωρίς ούτε καν να υπάρχει ο προσδιορισμός -«Γεράσιμος»)… ουαί κι αλλοίμονο του. Κάλλιο φόντο λόντο που ‘χε το θράσος και τη ξεδιαντροπιά να πιάσει στο στόμα του τον ΔΙΚΟ ΣΟΥ Άγιο, Αυτόν που, όταν με πίστη ανάβεις το κερί σου στη μικρή εκκλησιά Του, σε πιάνει δέος και σου κόβονται τα γόνατα, Αυτόν που πάντα καλείς να έρθει αρωγός σου γιατί είναι ο Προστάτης σου.
  • · Παρόλο που απεχθάνεσαι τις «κατάρες», ξεπετιώνται -άγνωστο πώς- αυτόματα από μέσα σου πού και πού, και είναι του τύπου: «Οπού να μη δουρίσει», «οπού ο κόριζας να βγάλει γραμπαούνι μέσαθέ του και να κουρλαθεί», «οπού να φάει σούζουμους και μουταλιασμένους μπουρθακλάδες με ρομπαρμπαρίνο και να ντον εύρει μπουνέλλο», κ.ο.κ.  (κοινώς, ό,τι σού ’ρθει στην άκρη της γλώσσας εκείνη την ώρα.  Αν τώρα, ο διπλανός σου απευθυνόμενος σε σένα, σου πει έστω κι μια φράση τέτοιου είδους κι εσύ τον κοιτάξεις με ματιά που φανερώνει άγνοια ή πεις ευγενικά «Ευχαριστώ», τότε δεν έχεις καμμιά σχέση με την Κεφαλλονιά. Και φυσικά δεν προβλέπεται δια παντός να αποκτήσεις).
  • · Μπορείς άνετα να κατανοήσεις  τον κύριο που λέει: «Μπα γιέ, μπα γιέ. Θα μ’ εύρει κόλπο φουλμινάντε με το μπεμπεούρι εδεπά. Ούρδου βωρέ. Γάνιασα να το ρεπομπάρω». Ξέρεις τι είναι ο «κουλόζος», το «ριφόρτσο» και το «μπατίκι». Γνωρίζεις όταν «ταρδίρεις» κι  όταν «κιουκιουρίζεις» τι κάνεις ακριβώς, όταν «χλεμπονιάζεις» κι όταν «κλαπάρεις» τι παθαίνεις.
  • · Σε πιάνει το γλυκί σου όταν ο μανάβης αρνείται πως έχει μέσπολες, κάβολε, περσίμουλο και μορόπουλα ενώ τα βλέπεις φαρδιά πλατιά μπροστά στα μάτια σου. Και μάλιστα μπόλικα.
  • · Η προνόννα σου μαζί με τη μπαολίνα, τσι αμπαρέ καλικότες, τσι σοτανέλλες και τη σοταμπάρκα, είχε στα προικιά της μια κλανιόρα και ένα αναπαψόλι –ήτανε αρκόντισσα βλέπεις-.
  • · Όταν σε ρωτάνε ποια ήταν τα βαφτιστικά των προγόνων σου ποτέ δεν τα ξέρεις. Αντ’ αυτών λες πως τον νόννο σου τον έλεγαν Άμπωσον και ήταν γιός του Κούδα και τση Μπούρλας. Τον μπάρμπα σου, γιό του Μόνε και τση Σάλιας, τον φώναζαν Ρουπανέλο. Η θειά σου η Παούρα ήταν κόρη του Μπονμαρσέ και τση Βερβελίθρας. Η νόννα σου απ’ τη μάνα σου ήταν η Μπατάγια θυγατέρα του Πορτοθούρη και τση Τσαρλαδώραινας.  Κι η νόννα σου απ΄τον σιορ-πάρη σου λεγόταν Πίργια και ήταν κόρη του Μουζοντούρη και τση Θεοξούρας απ΄την Κολομπία. (Εδώ πάντα δημιουργείται σύγχυση. Όχι. Δεν έχει πρωτεύουσα την Μπογκοτά. Αλλά το Ληξούριον). Κι εδώ που τα λέμε, εσένα σε λένε Λιγκόνη και είσαι γιός του Κουκούδη και τση Βδέλλας. Αλλά το κρύβεις επιμελώς πίσω από το βαφτιστικό σου, ενώ το επώνυμό σου έχει -κατά κύριο λόγο- κατάληξη -άτος.
  • · Το στέρνο σου διπλασιάζεται από περηφάνεια επαναλαμβάνοντας ότι η Corriere della sera αναφερόμενη στον τόπο σου έγραψε πως «είναι ένα νησί όπου η ‘τρέλα’ είναι συνηθισμένο φαινόμενο».
  • · Όταν καλείς τους φίλους σου να τους κάνεις το τραπέζι, τους προσφέρεις κρεατόπιτα με φύλλο που έχεις ανοίξει με τα χεράκια σου με ρομπόλα και λάδι. Την πίτα τη συνοδεύετε με φέτα και ξεροτύρι, πίνετε βοστυλίδι και τσαούσι, μετά τρατάρεστε μπουτίνο και παστοκύδωνο και στο τέλος κλείνετε με ροσόλι τριαντάφυλλο.
  • · Δεν σε ξαφνιάζει το γεγονός ότι πριν πολλά πολλά χρόνια κάποιος συμπατριώτης σου, μούτσος που ναυάγησε στο Σιάμ, έγινε Αντιβασιλιάς και τον προσκυνούσαν σαν Θεό. Το θεωρείς μάλιστα πολύ φυσικό για τη ράτσα σου.
  • · Επίσης, είναι οικείο για σένα και μάλιστα καμαρώνεις πως στο νησί σου υπήρξε ένας παπάς που τα δώδεκα ευαγγέλια τα έβγαλε δεκατρία. –Κι αυτό απόλυτα κατανοητό-.
  • · Όταν νευριάζεις πολύ, περνάς ασυναίσθητα τον δεξιό σου αντίχειρα ανάμεσα στον δείκτη και στον παράμεσο, ξεντώνεις το χέρι σου προς τον αίτιο του «κακού» και λες: «Ορέ πάρτα». (Βλ. Φάσκελο μονό ξεμυτιστό. Υπάρχει και το διπλό ξεμυτιστό, αλλά συνήθως θέλει υποβοήθηση. Δηλαδή, «πλέκεις» το μονό ξεμυτιστό και επιπλέον, για να ενισχύσεις το αποτέλεσμα, περνάς τον μικρό ανάμεσα σε παράμεσο και μέσο –κι εδώ ακριβώς έρχεται η αρωγή από το άλλο χέρι, εκτός κι αν, δώσε δώσε καβαλικεύει το δάχτυλο μόνο του. Επειδή όμως δεν σε διακρίνει τέτοια ευλυγισία, προτιμάς πάντα το μονό ξεμυτιστό και «καθαρίζεις» γρήγορα, εύκολα, άμεσα, αποτελεσματικά).
Προσοχή: Η μούντζα με όλα τα δάκτυλα ανοιχτά είναι ελληνική συνήθεια.
  • · Αν ΟΛΑ τα παραπάνω σού συμβαίνουν, τότε είσαι Κεφαλλονίτης. Βεβαιωμένο. Τέλος. Αν όμως τούτο ΄δω δεν σου φτάνει, και:
Αν θέλεις την ανεξαρτησία σου και νομίζεις πως ο τόπος σου είναι άλλη επικράτεια γιατί σε χωρίζει απ΄την πρωτεύουσα του νησιού «τρικυμιώδης θάλασσα τριών μιλίων»,
Αν πιστεύεις πως το Αργοστόλι είναι «στη λάκα» και το πλακώνει ο όγκος του Αίνου, κι οι ‘Ργοστολιώτες είναι «μουντοί και μουζοντούροι»,
Αν κορδώνεσαι για τον Ανδρέα Λασκαράτο –κι ας είναι θαμμένος, κατόπιν επιθυμίας του, στην πρωτεύουσα-,
Αν νομίζεις πως ζεις στο Πίκολο Παρίσι γιατί το «ποτάμι» που το διασχίζει επιμένεις να το αποκαλείς «Σηκουάνα»,
Αν θεωρείς πως η πόλη σου είναι η Αιώνια Πολιτιστική Πρωτεύουσα τουλάχιστον της Ευρώπης ολόκληρης,
Αν για να εισέλθει ακόμα και Κεφαλλονίτης στην ανεξάρτητη επικράτειά σου απαιτείται «διαβατήριο»,
Αν προσπαθείς με το άστε ντούε να πείσεις τον οποιοδήποτε πως έχει ρίζες από τον τόπο σου –έστω επειδή μια προννόνα τού προννόνου του «έκλεισε το βέντουλο» με έναν απ’ τα Κουράτα-,
Αν αποφάσισαν οι προ-προ-πρόγονοί σου να βομβαρδίσουν την πρωτεύουσα γιατί δεν έγινε η δική τους πρώτη πόλη του νησιού,
Αν πιστεύεις πως οι αρκόντοι γεννιούνται μόνον στο «Όγδοο Επτάνησο»,
Αν το πείραγμα κι η σάτιρα κυλούν στο αίμα σου πυρετωδώς και σε πνίγουν αν δεν τα «εξαπολύσεις» -φυσικά και μόνον εναντίον των ‘Ργοστολιωτών,
Αν βιώνεις το καλύτερο καρναβάλι,
ε… τότε είσαι Ληξουριώτης.

Ευρυδίκη Λειβαδά (για το copyright).
Υ.Γ. Παρακαλώ οι αντιρρήσεις ή οι προσθήκες στο mail της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ( info@odusseia.gr,news@odusseia.gr).

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

tolimeri....ΑΣΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ



Έλληνας πολίτης ζητάει πολιτικό άσυλο στην Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα... να σωθεί από το δωσίλογο κατοχικό καθεστώς


Αξιότιμοι κύριοι.

Δια του παρόντος σας παρακαλώ να προβείτε στις ενδεδειγμένες ενέργειες οι οποίες προβλέπονται από την Βρετανική Νομοθεσία ώστε να μου δοθεί η δυνατότητα να καταθέσω αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου στην Βρετανική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Τα τελευταία 5 έτη το Ελληνικό Κράτος με απάνθρωπο και αντιδημοκρατικό τρόπο απεργάζεται την...
ψυχολογική και φυσική εξόντωση τόσον του Ελληνικού λαού και φυσικά εμού προσωπικά ως έλληνα φορολογούμενου πολίτη.

Αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μου στον λαό μου, στην οικογένειά μου και σε μένα προσωπικά είναι μία καθημερινή συνεχής παραβίαση βασικών άρθρων της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η παραβίαση του άρθρου 3 που εξασφαλίζει το δικαίωμα στην ΖΩΗ και του άρθρου 4 για την Δουλεία, ολική ή μερική είναι δύο μόνο ισχυρά παραδείγματα παραβίασης των Βασικών Θεμελιωδών δικαιωμάτων. Δικαιωμάτων που πρέπει να απολαμβάνω ως άνθρωπος και πολίτης μιας χώρας η οποία θέλει να ισχυρίζεται πως ανήκει στις πολιτισμένες και ευνομούμενες χώρες.
Για τους λόγους αυτούς και άλλους τους οποίους προτίθεμαι να αναπτύξω σε συνέντευξή μου με τον αρμόδιο υπάλληλο για την χορήγηση Πολιτικού Ασύλου της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα σας παρακαλώ ως εκπρόσωποι ενός ευνομούμενου και Σταθερού Ευρωπαϊκού Κράτους με ευαισθησία και πίστη στα Ανθρώπινα δικαιώματα να κάνετε δεκτό το αίτημά μου.

Σε αναμονή της απάντησής σας
Με εκτίμηση

Νίκος Βασιλειάδης

Από τη Σίβυλλα