Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑΣ





Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 ξεκινούν την λειτουργία τους τα παιδικά τμήματα της Χορωδίας και Μαντολινάτας του Συλλόγου της ΧΟΡΩΔΙΑΣ & ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑΣ στη λέσχη μας στο κτήριο Τζιλιάνου στο Μαϊστράτο.
Το Τμήμα της Παιδικής Χορωδίας ξεκινά στις 5 μμ. με δασκάλα την Άντζελα Τκατς. Το Τμήμα της Παιδικής Μαντολινάτας ξεκινά στις 6:30 μμ. με δάσκαλο τον Σωκράτη Μπένο. Σε αυτές τις πρώτες συναντήσεις που θα παραβρεθούν και οι γονείς θα συζητηθούν και θα συμφωνηθούν οι μέρες και ώρες των μαθημάτων , καθώς και όροι συμμετοχής των παιδιών.
ΚΑΛΟΥΜΕ όσα παιδιά ενδιαφέρονται να μάθουν την τέχνη της μουσικής στα τμήματα του συλλόγου μας και επιθυμούν να ενταχτούν σε αυτά να πλαισιώσουν την προσπάθεια μας και να έρθουν σε αυτές τις πρώτες συναντήσεις.
ΚΑΛΟΥΜΕ τους γονείς των παιδιών να εμπιστευτούν την εμπειρία και την υπευθυνότητα του συλλόγου μας , και να φέρουν τα παιδιά τους στα τμήματά μας για να αποτελέσουν την συνέχεια και το φυτώριο των τμημάτων των ενηλίκων.
Σημειώνουμε ότι ο σύλλογος διαθέτει μουσικά όργανα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά στα πρώτα βήματα γνωριμίας στα μαθήματα.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ: Εξώφυλλο και περιεχόμενα 20ού τεύχους



Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 20ου ΤΕΥΧΟΥΣ
• Εξώφυλλο (εξήγηση φωτογραφίας) Πέγκη Ν. Μοσχονά
• Της εκδότριας. Ανοίχτε τα παράθυρα, δεν αντέχεται αυτή η σιωπή...
• Γεώργιος Ν. Μοσχόπουλος. Κύριο άρθρο. Περί Παλικής και Ληξουρίου συνέχεια...
• Επιστολές 
• Θέματα κρίσεως και προβληματισμού 
• Πρωτοπρ. Γεώργιος Φ. Αντζουλάτος. Η εύρεση των Αγίων Φανέντων σε χαρακτικά 
του 17ου αιώνα
• Κωνσταντίνος Στάβερης. Βυζαντινές Οικογένειες στην Κεφαλονιά και η διαδρομή τους 
στον χρόνο μέχρι σήμερα
• Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης. Κεφαλονίτικα Επώνυμα. Μετεξέλιξη και καθιέρωση των
προσωνυμίων. Συμπλήρωμα και κατάταξη με βάση το αρχικό επώνυμο
• Ιωάννης Βρεττός. Εξαφανισμένοι οικισμοί που υπήρξαν στην περιοχή της Σάμης μεταξύ 
16ου και 19ου αιώνα. Συνοπτική συνεισφορά στην τοπωνυμική έρευνα και καταγραφή 
• Νίκος Γ. Μοσχονάς. Πειρατεία σε κεφαλονίτικο καΐκι από Θιακούς κι έναν Ρισιάνο 
• Πρωτοπρ. Δρ Ιωάννης Δ. Μεσολωράς. Η Παναγία η Γραβαλιώτισσα στην Πάστρα. 
Παραδόσεις υπό το φως της ιστορίας 
• Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός. Η λαϊκή μουσικοχορευτική παράδοση της υπαίθρου. 
Οι διασώστες των ασμάτων και ο μόχθος τους (2ο μέρος) 
• Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων & Ιθακησίων «Οδυσσεύς». 21 χρόνια δράσης για 
να μη σβήσει η φλόγα του νόστου 
• Ηλίας Βενέζης ο Κεφαλλήν 
• Φώτης Δημητρόπουλος. Μύηση στην ωραιότητα της Επτανησιακής Τέχνης. 
Τα δύο Λευκώματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 
• Μαρίνα Λυκούδη. Ο Καββαδίας μού κρατούσε συντροφιά... 
• Σπύρος Γ. Μοσχονάς 
• Ρούλα Γονατά-Μουστάκη. Τάκης Δραγώνας (1921-1969) 
• Γεράσιμος Σπ. Μπάλλας. Σχέδια-«Μαντήλια» αποχαιρετισμού. Μνήμη 
καθηγητή Σπύρου Κουλουμπάκη 
• Μαρία Μερσυνιά. Παναγία η Συνεμπάστρα ή Δελλαπόρταινα. Η εικόνα 
Γέννηση της Παναγίας διά χειρός Θ. Πουλάκη και Γερ. Ματσούκη (2ο μέρος) 
• Άννα Βενέζη-Κοσμετάτου. Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς 
• Μιχαήλ Ξανθάκης & Χρήστος Μαρούλης. Τα Αρπακτικά πτηνά της Κεφαλονιάς 
• Ο κινηματογραφιστής και σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος είναι ο εμπνευστής και 
δημιουργός του SeaNema, του κινηματογραφικού φεστιβάλ στην Κεφαλονιά 
• Η Γλυπτοθήκη του Μεμά Καλογηράτου 
• Οι εραστές του Φισκάρδου 
• Γεράσιμος Σπ. Μπάλλας. Της ζωής μου ενθυμήματα. Ομολογίες, μονοπάτια και σταθμοί 
• Ανδρεάς Τραυλού-Μεσσάρη. Αν είχα μπάρμπα στην Κορώνη... 
• Πολυτίμη Λυκιαρδοπούλου. Μια περατζάδα αεράτη 
• Βιβλία 
• Διήγημα του Θεοδόση Μοσχόπουλου. «Το σακάκι» 
• Εξομολογήσεις του π. Ξενοφώντα Ζαρκάδα. «Ο Μιχάλης... Ένας κάποιος Μιχάλης...» 
• Μάκης Μωραΐτης. Στο μπάλωμα της τράτας 
• Σπύρος Συνοδινός. Εικόνες του Χθες. Ο Γλάρος της Σιδερένιας Γέφυρας 
• Άννα Γιαννακοπούλου-Κεκάτου. Γνωρίζουν τα παιδιά μας ποια Μουσεία, ποιες Πινακοθήκες και ποιες ιδιωτικές συλλογές φιλοξενούν έργα του σπουδαίου γλύπτη Γεράσιμου Σκλάβου;



Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΕΛΜΕ-ΚΙ: ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ!!!



ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
ΚΑΤΩ  ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ!!!


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει τη σύμπραξη του Υπουργείου Παιδείας με την αμερικάνικη πρεσβεία προκειμένου να οργανώσουν επιμορφωτικά σεμινάρια για 800 συναδέλφους, τα οποία σχετίζονται με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που ζουν στη χώρα μας. Η παρέμβαση αυτή της αμερικάνικης πρεσβείας αφορά πολύ ευρύτερα ζητήματα και όχι απλά κάποιες «στρατηγικές διδασκαλίας». Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και αμερικάνικη πρεσβεία, δήθεν ουδέτερα, «βοηθούν» - όπως δηλώνεται στο πρόγραμμα - τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν τι σημαίνει πρόσφυγας και τι μετανάστης, καθώς και ποιες είναι οι ανάγκες κάθε «ομάδας»!!!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απευθύνει τα εξής ερωτήματα:
• Με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναθέτει στην πρεσβεία των ΗΠΑ την επιμόρφωση 800 εκπαιδευτικών και την εκπαίδευση χιλιάδων προσφυγόπουλων, που σε ό,τι αφορά την οργάνωση, τις προϋποθέσεις και το περιεχόμενο, πρέπει να αποτελούν αποκλειστικά κρατική ευθύνη;
• Από πού κι ως πού, η πρεσβεία των ΗΠΑ, που μαζί με τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές έχουν μακελέψει τους λαούς της περιοχής, προκαλώντας και τις στρατιές των ξεριζωμένων από τις δικές τους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, θα «δασκαλέψουν» τους εκπαιδευτικούς για τις ανάγκες των προσφύγων και το... σεβασμό είτε αυτόνομα είτε μέσω των ελεγχόμενων από αυτές ΜΚΟ;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι για μια ακόμα φορά εκτεθειμένη, αφού όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα ώστε έγκαιρα να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, αλλά με πρόσχημα το σοβαρό αυτό ζήτημα ανοίγει ορθάνοιχτα τις πόρτες για να παρεμβαίνουν πρεσβείες, μηχανισμοί και ΜΚΟ, να προωθούνται κάθε λογής σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και να χύνεται το ρατσιστικό δηλητήριο εντός και εκτός των σχολείων. Αντίστοιχα για το θέμα αυτό τσιμουδιά δεν έχουν βγάλει ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και λοιποί υπέρμαχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δείχνοντας την συναίνεση που παρέχουν στην κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό. Κατά τα άλλα έξω η πολιτική από τα σχολεία!!!
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επιστρέφει ως απαράδεκτες τις προσκλήσεις και παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων και διεκδικεί να εξασφαλιστούν με αποκλειστικά κρατική ευθύνη όλες οι προϋποθέσεις για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και μαζί απαιτεί την κατάργηση των συμφωνιών της ΕΕ που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως πρόσχημα για κάθε είδους σχεδιασμούς και παρεμβάσεις. 
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τον κλάδο σε επαγρύπνηση και δηλώνει πως θα ακυρώσει τέτοιου είδους σεμινάρια οποτεδήποτε κι αν επιχειρηθεί να πραγματοποιηθούν.
Αργοστόλι 07/10/2016
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
                                                 Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης                   Ποταμιάνου Σοφία


Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Σαν σήμερα το 1980 ναυαγεί στη Ζάκυνθο το «Παναγιώτης» και δυο Κεφαλονίτες κάμανε πλούσιους τσου Ζακυνθινούς



Σαν πρόλογο στο θέμα να υπενθυμίσουμε ότι ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ήταν ..Κεφαλονίτικων συμφερόντων με πλοιοκτήτη δαιμόνιο Κεφαλονίτη επιχειρηματία. ΤΟ ναυάγιο λοιπόν είναι Κεφαλονίτικο. Αλλά η ιστορία έχει και συνέχεια.. Ενας άλλος Κεφαλονίτης, ο διαφημιστής Παύλος Παπαδάτος περί τα 1990 είχε αναλάβει  από τον ΕΟΤ  την ανάδειξη τουριστικών σημείων και τη προβολή τους σε όλο τον κόσμο. Εκείνη την εποχή οι Ζακυνθινοί θέλανε να διαλύσουν το ναυάγιο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ το θεωρούσαν παλιοσίδερα που ρύπαιναν τη περιοχή. Για καλή τους τύχη όμως πέταξε πάνω απο τη Ζάκυνθο με ελικόπτερο ο Παύλος Παπαδάτος και είδε τα..παλιοσίδερα. Εντυπωσιακή εικόνα, ένα κλικ στο φωτογραφικό φακό και όλα άλλαξαν για το τουρισμό της Ζακύνθου….. Και οι Κεφαλονίτες “σωσανε” το τουρισμό τση Ζάκυνθος! Ε, μα!
===
Διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Ζακύνθου με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Πρόκειται για το ναυάγιο του λαθρεμπορικού πλοίου «Παναγιώτης», που συνέβη την 1η Οκτωβρίου 1980 στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού.


Η ιστορία του μότορσιπ «Παναγιώτης», 450 τόννων, ξεκινά το 1937 από τη Σκωτία, όπου ναυπηγήθηκε με το όνομα «Saint Bedan». Το 1964 περνά σε ελληνικά χέρια (Μ. Γκιγκιλίνης) και μετονομάζεται σε «Μερόπη». Δύο χρόνια αργότερα αλλάζει ιδιοκτησία και μετονομάστηκε σε «Χάρις» από τον νέο του ιδιοκτήτη Ν. Κάλφα. Το 1975 μεταπωλείται για τρίτη φορά και αλλάζει το όνομά του σε «Παναγιώτης» από την πλοιοκτήτρια εταιρεία «P. Lisicatos & Company» με έδρα τον Πειραιά.
 Λίγες ημέρες πριν από το ναυάγιο, το «Παναγιώτης» εντοπίζεται από το Λιμενικό στ’ ανοιχτά της Ζακύνθου να μεταφέρει λαθραία τσιγάρα για λογαριασμό της ιταλικής Μαφίας. Στην προσπάθειά του να ξεφύγει και εξ αιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, προσάραξε στα αβαθή ενός μικρού γραφικού κόλπου στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Το πλήρωμά του πλοίου, αποτελούμενο στην πλειονότητά του από έλληνες ναυτικούς, το εγκατέλειψε, αλλά συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα.


Το «Ναυάγιο» με την πάροδο του χρόνου θα γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ζακύνθου. Θρυλείται ότι οι ντόπιοι επωφελήθηκαν από το φορτίο του πλοίου και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια κανένα νόμιμο καπνικό προϊόν δεν πουλήθηκε στο νησί.



Αναδημοσιευση απο : KefaloniaPress.gr