Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Αγώνας κατά του photo - trafficking από την ΕΦΕ


fotografiki.jpg

Φωτογραφική μηχανή«Αντιδράστε την επόμενη φορά που θα δείτε πρόσκληση από κανάλια που παρακινούν πολίτες να τους στέλνουν δωρεάν τις φωτογραφίες τους». | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αγώνα εναντίον της παράνομης διακίνησης των φωτογραφιών που χρησιμοποιούν ΜΜΕ στην Ελλάδα, ξεκινάει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα κινδύνου για την «αδήλωτη φωτογραφία» και την «μαύρη εργασία» στα Μέσα Ενημέρωσης. 
«Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, ως αναγνώστες, αν η φωτογραφία που σας ενημερώνει στην εφημερίδα, στο διαδίκτυο ή στην τηλεόραση είναι προϊόν κλοπής (photo-trafficking) ή αδή-λωτης εργασίας; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν μια τέτοια φωτογραφία εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί φοροδιαφυγής και αδήλωτου πλουτισμού; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν οι πρακτικές αυτές δυναστεύουν οικονομικά τους φωτορεπόρτερ ή τους ωθούν στην ανεργία;» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΦΕ.
Η Ένωση εναντιώνεται στα ΜΜΕ που δεν πληρώνουν και χρησιμοποιούν «αδήλωτες φωτογραφίες» και «μαύρη εργασία», ενώ ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό στα Μέσα, που είναι συνεπή στο νόμο και σέβονται την εργασία  αμείβοντας κανονικά τους δημιουργούς φωτογράφους.
«Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει αποκτήσει εκρηκτικές διαστάσεις με βαρειές συνέπειες στην ελευθερία και την αξιοπιστία του Τύπου. Ένας οικονομικά επισφαλής φωτορεπόρτερ είναι εν δυνάμει χειραγώγιμος. Ένας ανυπότακτος φωτορεπόρτερ βρίσκεται κάτω από τη μόνιμη απειλή της οικονομικής εξαθλίωσης ή της ανεργίας», τονίζει η ΕΦΕ.
Και συνεχίζει: «Απέναντι στην κλιμακούμενη απορύθμιση της δημοσιογραφίας, η ΕΦΕ αντέδρασε δυναμικά στέλνοντας εξώδικα σε ορισμένα ΜΜΕ για τα οποία είχε συγκεκριμένες καταγγελίες πως επιδεικνύουν συστηματικά παρόμοια συμπεριφορά. Κι αυτό είναι μόνον η αρχή.
Την αποφασιστικότητά της να θέσει τέλος τόσο στην εκμετάλλευση από ΜΜΕ όσο και στην απουσία ενημέρωσης των πολιτών  για τη νομοθεσία που προστατεύει τις φωτογραφίες και τα δικαιώματα των  φωτογράφων – δημιουργών εκφράζει η Ένωση Φωτορεπόρτερ.
Παράλληλα, ζητάει από την κυβέρνηση να προστατεύσει αποτελεσματικά το επάγγελμα του φωτορεπόρτερ για να διαφυλάξει την ελευθερία του Τύπου και να πατάξει τις έκνομες πρακτικές και την παραοικονομία δημοσιογραφικών επιχειρήσεων. «Είναι πολιτικά επικίνδυνο και οικονομικά βλαβερό να συνεχιστεί το οξύμωρο: το παραγόμενο «προϊόν» (φωτοειδησεογραφικές εικόνες) να έχει κατακόρυφη αύξηση ζήτησης ενώ οι δημιουργοί του (οι φωτορεπόρτερ) να μην αναγνωρίζονται από πουθενά!»
«Αντιδράστε την επόμενη φορά που θα δείτε δημοσιευμένη σε έντυπο ή αναρτημένη στο διαδίκτυο φωτογραφία που δεν αναφέρει το όνομα του δημιουργού της.
Αντιδράστε την επόμενη φορά που θα δείτε πρόσκληση από κανάλια που παρακινούν πολίτες να τους στέλνουν δωρεάν τις φωτογραφίες τους. Σας εκμεταλλεύονται εξοικονο-μώντας χρήματα στον τηλεοπτικό χρόνο που μοσχοπουλάνε σε τρίτους. Μη χαρίζετε τις φωτογραφίες σας στα ΜΜΕ που πλουτίζουν σε βάρος σας και σε βάρος όλων μας».
Τέλος, η Ένωση καλεί τους δημοσιογράφους να μην επιτρέπουν να εικονογραφούνται τα άρθρα τους με φωτογραφίες που προέρχονται από διαδικασίες photo-trafficking. «Μην απαξιώνετε την οικονομική αξία της δημοσιευμένης φωτογραφίας. Ενισχύετε έτσι την ασύδοτη εκμετάλλευση όλων μας από ΜΜΕ. Ο αγώνας των φωτορεπόρτερ δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο της δημοσιογραφίας κι αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση όλων. Ας μην ξεχνάμε πως όταν  σαρώνεται ένας κλάδος της δημοσιογραφίας, πλήττεται όλη η δημοσιογραφία».