Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013


Ανεξερεύνητη κι απίθανη Κεφαλονιά

Hashtag: kefaloniatoday
Hashtag: kefaloniatoday
Κάποιοι την έχουν βαφτίσει «Νησί της παραξενιάς» λόγω των ασυνήθιστων φαινομένων που συμβαίνουν εδώ.
Η λίμνη Άβυθος δεν έχει βυθό, βράχοι χορεύουν, νερά εξαφανίζονται στις Καταβόθρες, μυστηριώδη λουλούδια, τα φιδάκια της Παναγιάς, τα πρόβατα με τα χρυσά δόντια…
Το μεγαλύτερό της ατού όμως, είναι οι άνθρωποί της, που φημίζονται για την «κουρλαμάρα» τους.
Η αιώνια κόντρα
Αργοστόλι-Ληξούρι
Αργοστόλι-Ληξούρι
Αργοστολιώτες και Ληξουριώτες, την εποχή που το Αργοστόλι έγινε πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκονταν «στα μαχαίρια». Αφήστε όμως τους ντόπιους να σας μιλήσουν γι’ αυτήν τη διαμάχη, την οποία όλοι σήμερα αφηγούνται και χαμογελάνε… κεφαλονίτικα.
Οι Φιλαρμονικές Σχολές του Αργοστολίου και του Ληξουρίου
Περατζάδα Φιλαρμονικής
Από τις αρχαιότερες στην Ελλάδα. Οι Κεφαλονίτες φημίζονται για τη μουσική τους παιδεία -την έχουν στο αίμα τους. Ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί, ένιωσε τα πρώτα του μουσικά σκιρτήματα στο Αργοστόλι, ακούγοντας τη φιλαρμονική.
Η βιβλιοθήκη Τυπάλδου-Ιακωβάτου στο Ληξούρι
Η Χωροπούλα, όπως την έχει βαφτίσει ο σπουδαίος σατιρικός Ανδρέας Λασκαράτος, μαζί με το αρχοντικό Γερουλάνου και τη Βαλλιάνειο Επαγγελματική Σχολή, είναι κοσμήματα από την παλιά Κεφαλονιά.
Ηλιοβασιλέματα στη Μονή Κηπουραίων
Κηπούρια
Πήρε το όνομά της από τους θαυμαστούς κήπους που διατηρούσαν κάποτε οι μοναχοί. Στην άκρη της χερσονήσου της Παλικής, 15 περίπου λεπτά μακριά από το Ληξούρι, το Ιόνιο συναντά τη Μεσόγειο: παρακολουθείστε σαν σε σινεμά ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του κόσμου.
To Κάστρο του Αγίου Γεωργίου
Κάστρο Αγ.Γεωργίου
Στο χωριό Περατάτα, στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου. Εδώ βρισκόταν η διοικητική έδρα του νησιού ως το 1757, που μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα στο Αργοστόλι.
Το νησάκι του Δία
Βραχονησίδα Δίας
Φαίνεται στο βάθος από τη Λειβαθώ ή την παραλία της Αβύθου. Κάποτε υπήρχε εδώ βωμός αφιερωμένος στον Δία. Ανεβαίνοντας 100 περίπου σκαλοπάτια, καταλήγετε στην Παναγία των Βλαχερνών -γιορτάζει στις 2 Ιουλίου.
Ο θρύλος της Μελισσάνης
Μελισσάνη, Ελλάδα
Πανάρχαιο και μυστηριώδες, το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης (νύμφη παράφορα ερωτευμένη με τον Πάνα) αποκαλύφθηκε μετά τους σεισμούς του 1953, όταν κατέρρευσε η οροφή του. Βρίθει από θρύλους -οι ντόπιοι βαρκάρηδες που θα σας ξεναγήσουν εδώ αφηγούνται τα μυστικά του τοπίου με τον μοναδικό κεφαλλονίτικο τρόπο τους. Βρίσκεται κοντά στη Σάμη.
Κουνόπετρα – ο χορός του βράχου
Στο ακρωτήριο της Παλλικής, στον δρόμο από το χωριό Μαντζαβινάτα για το Ακρωτήρι, υπάρχει, κοντά στη θάλασσα, ένας τεράστιος βράχος που φημίζεται για τις χορευτικές του ικανότητες. Γεωλογικό θαύμα; Θρύλος; Οι πύλες του ανεξήγητου; Οι ντόπιοι πάντως επιμένουν πως ο βράχος αυτός κάποτε κουνιόταν ρυθμικά και αδιάκοπα.
Σπήλαιο Δρογκαράτης – Η Σάλα της αποθέωσης
Σπήλαιο Δρογκαράτης
Από το 1963, χάρη στις συστηματικές εργασίες της σπηλαιολόγου Α. Πετροχείλου, είναι επισκέψιμο. Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα έξω από τη Σάμη και φημίζεται όχι μόνο για το γεωλογικό του ενδιαφέρον, αλλά και για την εξαιρετική του ακουστική: οι συναυλίες που πραγματοποιούνται μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, την περίφημη «Σάλα της αποθέωσης», έχουν απόκοσμο χαρακτήρα. (Εξερευνήστε τα σπήλαια της Κεφαλονιάς με την Odysseus στο Αργοστόλι, τηλ. 6942 249814).
Τα φιδάκια της Παναγιάς
Τα φιδάκια της Παναγίας
Τα φιδάκια της Παναγίας
Συμβαίνει στο Μαρκόπουλο, στην Παναγιά την Λαγκουβάρδα -τη λένε και Φιδούσα ή Φιδού. Το βράδυ της 6ης Αυγούστου, την ώρα της παράκλησης στην Παναγία, κάτι μικρά φιδάκια αρχίζουν να εμφανίζονται στην αυλή της εκκλησίας. Παραμένουν ως το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου και μετά εξαφανίζονται. Επιστρέφουν σ’ έναν χρόνο, την ίδια πάντα μέρα και ώρα. Είναι συνεπέστατα.
Η Ρομπόλα
Ρομπόλα
Το οινικό σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς (περισσότερα). Το κρασί παράγεται από το ομώνυμο σταφύλι από τους αμπελώνες που απλώνονται στις πλαγιές του Αίμου. Η μεγάλη γιορτή της Ρομπόλας γίνεται τον Αύγουστο, στα χωριά Φραγκάτα και Βαλσαμάτα.
Παραλίες
Μύρτος: Κάτασπρη, σχεδόν εκτυφλωτική αμμουδιά και σμαραγδένια νερά.
Ξι: Καταγάλανα νερά και φυσικό spa στην κόκκινη άμμο. Κοντά στο Ληξούρι.
Λαγκαδάκια: Ανεξερεύνητη. Φτάνετε εδώ ακολουθώντας ένα μονοπάτι από την Ξι.
Καμίνια: Απίθανα νερά. Το καταφύγιο της χελώνας careta-careta.
Άβυθος: Στο τέρμα της Λειβαθούς, διάσημη για την κόκκινη άμμο και τον βράχο που τη χωρίζει στα δύο. Κολυμπώντας μπορείτε να φτάσετε ως το νησάκι Δίας.
Αϊ-Χέλης: Για αθλοπαιδιές. Κάθε Αύγουστο διοργανώνονται τουρνουά beachvolley για όλους.
Πλατιά Άμμος: Μετά τη Μονή Κηπουραίων. Για να φτάσετε ως εδώ πρέπει να κατεβείτε 400 σκαλιά (θέλει γερά πόδια η επιστροφή), το τοπίο όμως σας αποζημιώνει και με το παραπάνω. Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα και απολαύστε την περιπέτεια.
Αντίσαμος: Εδώ γυρίστηκε το «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι».
Αγία Ιερουσαλήμ: Κοντά στο Φισκάρδο, μετά τον οικισμό Χαλικερή της Ερίσσου. Πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι που βρίσκεται εδώ.
Έμπλυση: Κοντά στο Φισκάρδο, με απίθανα βότσαλα.
Κιμιλιά: Απλώς θα μαγευτείτε από το υπερθέαμα. Βρίσκεται κοντά στην Έμπλυση.
Άσος: Οικογενειακού χαρακτήρα με ρηχά νερά. Στη χερσόνησο του Κάστρου.
Φώκι: Κοντά στο Φισκάρδο. Κυπαρίσσια, κουκουναριές, ελιές, λευκά βότσαλα και σμαραγδένια νερά συνθέτουν ένα παραδεισένιο περιβάλλον.
Του Κωστή Ζαφειράκη από το wineplus με φωτογραφίες από το KefaloniaToday

Αναδημοσιευση απο : KefaloniaToday.com