Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Πρόσωπο του 2014: o Ηλίας Τουμασάτος

Έφηβος ετών …40!  Δικηγόρος , θεατρολόγος,  καθηγητής ανεπίδεκτος ..κανόνων,  έφερε στη ζωή μας έναν  «μικρό μάγο» ρίχνοντας βάλσαμο στις πληγές του 2014  και ελπίδα για τα δύσκολα που μας περιμένουν  το 2015.



 
Το 2014 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Κεφαλονιά. Ξεκίνησε με  σεισμούς και  καταστροφές και έκλεισε με μια μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα και αγωνία για τις κάλπες.
 Το 2014 πέρασαν από το προσκήνιο της ζωής μας, σεισμολόγοι, καταστροφολόγοι, οικονομολόγοι.. πολιτικολόγοι.
 Τα παιδιά, οι έφηβοι , το 2014 με τους σεισμούς έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Η ασφάλεια και η σιγουριά του σπιτιού μέσα σε μια νύχτα έγινε εφιάλτης..  Αρκετοί δάσκαλοι και καθηγητές ξεπερνώντας τους προσωπικούς τους φόβους στάθηκαν δίπλα στα παιδιά, τα ενθάρρυναν και τα βοήθησαν να ξαναμπούν στις τάξεις.
 Ανάμεσά τους ένας καθηγητής του Λυκείου Κεραμειών λίγο.. διαφορετικός από τους άλλους.. Ιδιόρρυθμος , εκτός κανόνων και τυπικής δεοντολογίας , χωρίς φόβο να «τσακαλώσει» την εικόνα του (γινεται ακόμα και καρτουν),
 
 
 
 όχι μόνο στάθηκε δίπλα στη τάξη και τα παιδιά του αλλά τους χάρισε και έναν «μάγο» .. Έναν μικρό μάγο, κραυγή αγωνίας ενός καθηγητή να επικοινωνήσει καλύτερα με τα παιδιά του για τα αληθινά και ουσιώδη της ζωής.
 
 
 
    Ηλίας Τουμασάτος,  καθηγητής-λογοτέχνης  με  ανησυχίες, αγωνίες  , προσδοκίες,  έφερε στη ζωή μας "εναν μικρό μάγο" για να μας μάθει να επικοινωνούμε. 
  Ηλίας Τουμασάτος, έφηβος ετών 40 , φανατικός εργένης τόσο που να ανησυχούν για αυτόν οι μαθητές του και να του γράφουν.. στιχάκια και να του ζωγραφίζουν σκίτσα.
 
 
 
Αυτός ο γλυκός άνθρωπος, ο καθηγητής με το πιο φωτεινό χαμόγελο, επιλέχτηκε απο τη συντακτική ομάδα του Kefalonia press ως η προσωπικότητα του 2014 για την ελπίδα που έφερε η πένα του στα παιδιά , για την ηλιακτίδα στα συντρίμια των σεισμών και στα αποκαίδια της κρίσης..  Kαι κυρίως για αυτά που θα βγάλουν τα συρτάρια του τα επόμενα χρόνια!
Γνωρίστε τον ..
 
 https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10881717_910331902318499_3074893380316395847_n.jpg?oh=2893ec1d6b56eb917f18495c85883cab&oe=553128F0
 
 
Ο Ηλίας Τουμασάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1974. Κατάγεται από τον Αγκώνα (από τη μεριά του πατέρα του) κι από το Κάστρο της Άσσου (από τη μεριά της μητέρας του).
Στο μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγκώνος έμαθε τα πρώτα του γράμματα, στο μεταίχμιο μεταξύ πολυτονικού και μονοτονικού.  Στο Αργοστόλι φοιτά στο 1ο Γυμνάσιο και στο 1ο Λύκειο της πόλης και το 1991 αφήνει την Κεφαλονιά για την Αθήνα, για να σπουδάσει με υποτροφία του ΙΚΥ στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία τελειώνει το 1995.  Τελείωσε νωρίς, για να γλιτώσει νωρίς. Ποτέ δεν αγάπησε τα νομικά και τη δικηγορία. Παρόλο που απέκτησε την άδεια του δικηγόρου και έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το 1997, δεν αγόρευσε ποτέ σε αίθουσα δικαστηρίου.
Μετά τη θητεία του αποφασίζει να σπουδάσει κάτι που πραγματικά αγαπάει, κι έτσι δίνει με επιτυχία κατατακτήριες εξετάσεις στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάμεσα στους δασκάλους του ήταν ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Νάσος Βαγενάς. Από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών αποφοιτά με άριστα, και με πολύτιμες αποσκευές, το καλοκαίρι του 2000.
 Ήδη από την άνοιξη του 2000 είχε επιστρέψει στην Κεφαλονιά, όπου προσλήφθηκε στη θέση του Διευθυντή της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Αργοστολίου. Στη θέση αυτή παρέμεινε για 9,5 χρόνια, ως το καλοκαίρι του 2009, οπότε και παραιτήθηκε. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων συμμετείχε ενεργά στις δράσεις, τα προγράμματα, τις εκδηλώσεις  και τις εκδόσεις της Βιβλιοθήκης.  Στον χώρο αυτό «μαθήτευσε» κοντά σε σημαντικές μορφές της κεφαλονίτικης πνευματικής ζωής, όπως ο καθηγητής Γεώργιος Ν. Μοσχόπουλος, αλλά και οι αείμνηστοι Γεράσιμος Πεντόγαλος, Γεώργιος Γ. Αλισανδράτος και Σπύρος Λουκάτος.
Μετά την παραίτησή του από τη Βιβλιοθήκη, διορίστηκε  μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και μέχρι σήμερα εργάζεται στο Βαλλιάνειο  Γενικό Λύκειο Κεραμειών ως καθηγητής πολιτικών και κοινωνικών επιστημών.
Η πρώτη του δημοσίευση γίνεται το 1991 στο περιοδικό Κυμοθόη. Το 2003 θα κυκλοφορήσει από το Κοργιαλένειο Μουσείο η μελέτη του «Ιππηλάσιον-Γκιόστρα, άθλημα και θέαμα στα βενετοκρατούμενα Επτάνησα».
Το 2004 έγραψε τα κείμενα για το λεύκωμα του Κοργιαλενείου Ιδρύματος «Η παλαιά Κεφαλονιά – ένας ατέλειωτος Αύγουστος», όπου παρουσιάζεται το προσεισμικό Αργοστόλι μέσα από τα μάτια μιας φανταστικής ηρωίδας, της Χριστίνας, την 9η Αυγούστου 1953, οπότε σημειώθηκε ο πρώτος από τους τρεις καταστροφικούς σεισμούς που ισοπέδωσαν το νησί.
Το 2007 μετέφρασε το βιβλίο του Robert Bittlestone «Οδυσσεύς Λυόμενος», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πολύτροπον».

Στα χρόνια της Βιβλιοθήκης έγινε έφορος του Διοικητικού Συμβουλίου της βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών , και συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή αλλά και με ανακοινώσεις στα επιστημονικά συνέδρια που οργάνωσε η Εταιρεία. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό της Εταιρείας «Κεφαλληνιακά Χρονικά». Δημοσίευσε επίσης μελέτες σε επιστημονικά και φιλολογικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, καθώς και σε τοπικές εκδόσεις.
Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους της Κεφαλονιάς και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες, εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων στο νησί. Αντικείμενο του ερευνητικού ενδιαφέροντός του είναι κυρίως η ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, με έμφαση στην επτανησιακή λογοτεχνία, το νεοελληνικό θέατρο και την ιστορία του τύπου στην Ελλάδα.
https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/1485078_10202214576659214_1178206885_n.jpg?oh=ea92942f08c12a677d023b757c36da06&oe=54FC0664

Το 2013 υποστήριξε στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Χαραλάμπης Άννινος (1852-1934): Ένας Επτανήσιος στην Αθήνα», με επιβλέποντα τον Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Θεοδόση Πυλαρινό, και έγινε διδάκτορας  με το βαθμό «άριστα».
Από μικρός αγαπάει τη λογοτεχνία και «πειραματίζεται» με τη γραφή.

 Το 2000 βραβεύτηκε από την Ελληνική Ραδιοφωνία για το διήγημά του «Ο Αυλός του Πανός», με θέμα το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Το διήγημα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Χρονικά» το 2001. Οι λογοτεχνικές του δοκιμές είτε έμεναν στο συρτάρι, είτε, λιγότερο συχνά, δημοσιεύονταν σε ιστολόγια που διατηρούσε, με τελευταίο το eliaswords.blogspot.gr που διέκοψε τη λειτουργία του στο τέλος του 2014.

Στις αρχές του 2014, λίγο μετά τους σεισμούς, τυπώνεται από τις εκδόσεις «Αιγιαλός» του Παναγή Μοσχονά το πρώτο του βιβλίο «Ο μικρός μάγος και άλλες ιστορίες». Το βιβλίο αποτελείται από εικοσιέξι μικρές ιστορίες, που γράφτηκαν την τελευταία δεκαετία.  Ιστορίες που αποτυπώνουν βιώματα της παιδικής και νεανικής ηλικίας, αλλά και παραμύθια που «κρύβουν» ή «φανερώνουν», ανάλογα πώς το βλέπει κανείς, κάποιες από τις αλήθειες της ζωής.
Αλήθειες απλές και καθημερινές, που αφορούν μικρά, αλλά πολύτιμα και ουσιαστικά πράγματα.

Η ιστορία που έδωσε τον τίτλο της στο βιβλίο μιλά για έναν μικρό μάγο που ενηλικιώνεται, και ξεκινάει το δικό του, ξεχωριστό ταξίδι στη ζωή. Ένας μαθητής του Ηλία, ο Δημήτρης, είναι ο αληθινός μικρός μάγος, στο πρόσωπο του οποίου καθρεφτίζονται όλα εκείνα τα παιδιά που ξεκινούν με ανήσυχο πνεύμα, ανασφάλειες, αλλά κυρίως με όνειρα και ελπίδες την ενήλικη ζωή.
Ο «Μικρός Μάγος» αγκαλιάστηκε από το κοινό της Κεφαλονιάς – η πρώτη του έκδοση εξαντλήθηκε και ξανατυπώθηκε για να συνεχίσει τα ταξίδια του.
  
  
 
Ο Ηλίας ζει στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Δεν έχει δική του οικογένεια, αλλά γι’ αυτόν ο πρώτος του γιος είναι ο μικρός μάγος.
Και τα υπόλοιπα παιδιά του, όλοι οι μαθητές του. Και προσπαθεί να γράφει και να πειραματίζεται, και παράλληλα να διαβάζει ωραία κείμενα και να ακούει πολλή μουσική. Δεν τον πολυνοιάζει αν θα δημοσιεύονται τα κείμενά του – ένας άνθρωπος που ασχολείται με το γράψιμο πρέπει να φροντίζει να έχει μεγάλα, ευρύχωρα συρτάρια…
 
 
 αναδημοσιευση απο : http://kefaloniapress.gr/

http://www.sppantelios.blogspot.gr/