Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

H Καλημέρα στα… Κεφαλονίτικα!


Θέατρο Κέφαλος οδός Θεάτρου. Αργοστόλι,Κεφαλονιά αρχές 20ου αιώνα.
Θέατρο Κέφαλος
οδός Θεάτρου.
Αργοστόλι,Κεφαλονιά αρχές 20ου αιώνα.

Έλα όμως που άμα είσαι Αργοστολιώτης θα αρχίσεις τα “Καλή γλυκιά σου μέρα”!Ως γνωστόν η λέξη Καλημέρα είναι για να ευχηθούμε σε κάποιον το πρωί να έχει μια Καλή Μέρα!
Ο Ληξουριώτης χαρούμενος και αισιόδοξος ” Καλημέρααααα”
Ο Σαμικός “Μέρααααα”!
Περίεργο νησί! Τρεις  επαρχίες, τρεις Καλημέρες,τρεις κόσμοι!




Αναμνήσεις: Αργοστόλι κάπου στα 1987… ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ «ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ» ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ



ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ «ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ» ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
Κείμενο Διονύσης Καππάτος
Όταν ο φίλος Σπύρος Καπατσώρης,ο αδελφός τουΤσάρου,καλλιτεχνικά γνωστός σαν Φώτο Λόλος, μου έφερε στο μαγαζί πριν από πολλά χρόνια αυτή την φωτογραφία και μου χάρισε το φιλμ λήψης τιμής ένεκεν για την αγάπη που είχε στους Βοσκοπουλαίους ,μου είπε ότι επειδή είναι αντίκα και ο ίδιος μου το χαρίζει γιατί και το μαγαζί είναι αντίκα…και γιατί ξέρω να σέβομαι τις αντίκες…. έτσι λοιπόν για να θυμηθούμε λίγο την ιστορία αυτής τσης γωνιάς τσης πλατείας μας που την έγραψαν μια πρότερη γενιά πολύ σπουδαίων ανθρώπων και ο Λόλος την αποθανάτισε στην αιωνιότητα…
H φωτογραφία τραβήχτηκε από το 2 όροφο του ξενοδοχείου Αίνος την 14/03/1987 ..ήταν μια χιονόπτωση στο Αργοστόλι ,το κερασάκι στην τούρτα μιας πολύ κρύας περιόδου για το νησί μας..
Δίπλα στο μαγαζί μας,δεξιά,μετά την βέσπα ,σήμα κατατεθέν του μαγαζιού,ήταν το τσαγκαράδικο του κυρ Ανδρέα Κληρονόμου...πόσες φορές δε θυμάμαι και γω, μοιράστηκε μαζί μου τις ποδοσφαιρικές ιστορίες του πάλαι ποτέ Ολυμπιακοί Κεφαλλονιάς ,και άλλες πολλές…. λίγο μετά ξεκινούσε ο κήπος ενός πρωτοποριακου για την εποχή ιταλικού εστιατορίου ,της Γόνδολας του φίλου Μιχάλη Κυπριώτη...αξεπέραστες γευστικές αναμνήσεις…τότες παρουσιάστηκε εξάλλου και για πρώτη φορά στο νησί ο γνωστός μας ιταλός σεφ Πιέρρος….
H Γόνδολα στεγάστηκε στο χώρο που λειτουργούσε πριν ο εξαιρετικός εστιάτορας κος Γιάννης Λορεντζάτος με την κυρά του την κα Ρεγγίνα… από πάνω στον όροφο λειτουργούσε το τουριστικό γραφείο των πρωτοπόρων Αφών Γιώργου και Μπάμπη Γουλιμή...οι παλιοί καταλαβαίνουν για ποιους σκαπανείς του τουρισμού μιλάμε…και τρομερά κουτάλια..το τι κρέμες και ρυζόγαλα έτρωγαν … απέναντι στην γωνιά ακριβώς εκεί που τώρα είναι το ξενοδοχείο ήταν το Ρότα του καλού μου φίλου Παναγή Νιφοράτου που διέθετε και άλλο τουριστικό ακριβώς δίπλα στην Βοσκοπούλα από την πλευρά στην Ριζοσπαστών…από τα πρώτα τουριστικά καταστήματα της εποχής… δίπλα στον Ρότα προς τα πάνω ήταν τα μπιλιάρδα του Μπουρτζουάλου και δίπλα η θρυλική παράγκα του ΠΑΣΟΚ!!!
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ «ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ»
Όλοι θυμούνται νομίζω… ..συνεχίζω…δίπλα στο Ρότα ,στη Ριζοσπαστών ήταν το τουριστικό γραφείο του κυρ.Νικηφόρου Κορρέ..διευθυντή επί σειρά ετών στο Μεντιτερανε στην Λάσση και του θρυλικού Ξενία στο Μέτελα…δεξί του χέρι ο κυρ. Νίκος Μπουρμπούλης , πατέρας των γνωστών δικηγόρων του νησιού μας..δεν σχολιάζω το τι γινότανε..μόνο θυμάμαι τις κομπανίες που ερχότανε με όλους αυτούς κάθε βράδυ στο μαγαζί και σιγοτραγουδούσανε καντάδες...Μπαμπίνος Νιόνιος, Πετράτος Σπύρος ,Φακούντος,Φωκάς Σπύρος και Κάπελλας (Νίκος) Τετενές Σπύρος,Μεσσαραίοι και άλλοι πολλοί… δίπλα Ρεχ ,ο κινηματογράφος ορόσημου ,του κυρ Μάκη Πανταζάτου ,περισσότερο γνωστός σαν Βόζος...με την συνδρομή του κου Σαμψών σαν μηχανικού προβολής,αργότερα του Μπάμπη του Νιάου και με τον σχωρεμένο τον Θανάση το Ρεββέκα στο κυλικείο…
Άλλες εποχές… μετά το χώρο που τώρα ο Μάκης Σκλαβουνάκης έχει στήσει το Captains Table ήταν το εστιατόριο του κυρ. Λευτέρη του Αντωνέλλου και τσης γυναίκας του κας Αντωνίας…τι άνθρωποι και αυτοί αλήθεια… δίπλα ,Κάβα Σκλαβουνάκης Νιόνιος ,πατέρας του Κάπταινς...φοβερή μορφή… απέναντι στην γωνιά ,που κάποτε λειτουργούσα ένα πρατήριο του μαγαζιού,το …λιμάνι του καλλιτέχνη Λόλου…ο τόπος που δημιουργούσε ο μέγιστος… και ακριβώς δίπλα του ένα από τα πρώτα ,αν όχι το πρώτο ,πολυκατάστημα της εποχής..ναι αναφέρομαι στον Βαγγέλη Δενδρινό..χαμός ..ότι ήθελες,ζητούσες το έβρισκες..και είχε και τα πρώτα ηλεκτρικά παιδικά παιγνιδια τμε νόμισμα της εποχής,που τα είχε βάλει ο κυρ. Μάκης Λιβιεράτος ,ο πατέρας του Σόλωνα… απέναντι επί της Ριζοσπαστών προς τη Βοσκοπούλα,άλλο μεγάλο τουριστικό της εποχής ,ο κυρ Σταύρος...και αυτός με ηλεκτικά παιγνίδια απέξω…
Το αντίπαλο δέος του Δενδρινού… ακολουθεί το σπίτι του δασκάλου…. δείτε προσεχτικά ..φαίνεται και η εκκλησούλα που κάποιοι ελεεινοί την ισοπέδωσαν…. αυτά τα λίγα …για να θυμηθούν οι πιο παλιοί και να μάθουν κατιτίς οι νέοι… έχω και φωτογραφίες από την υπόλοιπη πλατεία ..θα επανέλθω… να συμπληρώσω και μια παράλειψη μεγάλη εκ μέρους μου.
Στην φωτογραφία, βλέπεις λείπει το περίπτερο….μιλώ για τον κυρ. Νίκο Πεφάνη φυσιογνωμία άρρηκτα συνδεδεμένη με την Βοσκοπούλα.…με την κυρά Φιφή τη γυναίκα του και τους δυο λεβέντες του τον Άγγελο και τον Δημήτρη..είχαν το περίπτερο που βρισκόταν στη γωνιά του πεζοδρομίου του μαγαζιού,στο ξεκίνημα της Ριζοσπαστών!!
Όπως επίσης να συμπληρώσω την πληροφορία που μου θύμισε ο ..καθ ύλην αρμόδιος Captains Table ότι στο χώρο που έστησε αργότερα το εστιατόριο ήταν η επιχείρηση του Λευκαδίτη με τα σκάφη…

Αναδημοσιευση απο :  www.kefaloniatoday.com/kefalonitika/anamnisis-argostoli-kapou-sta-1987-110648.html

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ξεχασμένες λέξεις από την Κεφαλονίτικη διάλεκτο



 Ας θυμηθούμε τα παλιά.
Όσο περνούν τα χρόνια και ο πανδαμάτωρ χρόνος όλα τα αλλάζει και τα σβήνει, όλο και πιο αραιά ακούγονται λέξεις και φράσεις που άλλοτε ήταν στην καθημερινότητα μας. Λέξεις γιομάτες νοήματα και συναισθήματα, αφού συνδέονται με αγαπημένα πρόσωπα που έχουν φύγει και καταστάσεις της παιδικής μας ηλικίας. Ψάχνοντας στις μνήμες μου ανασύρω μερικές λέξεις από τις πολλές. Δεν κάνω ετυμολογικές ερμηνείες εκτός από λίγες περιπτώσεις .Δίνω την ερμηνεία που μου φαίνεται πιο κοντινή στο νόημα της λέξης ή φράσης και διατηρώ την ακριβή ηχητική απόδοση. Ίσως κάποιοι νοσταλγήσουν κάποιοι θυμηθούν ή άλλοι ασχοληθούν πιο επιστημονικά. Έχουμε λοιπόν και λέμε:
1 Λόμπος. Ο λάκκος που σκάβαμε στα χωράφια για να βρούμε νερό για πότισμα.
2. Ράγιο. Μια ξύλινη κατασκευή σε σχήμα λ που λειτουργώντας ως μοχλός και μας βοηθούσε στην άντληση του νερού.
3.Λάτα,ο τενεκές. Σίκλος, ο κουβάς.
4.Κομιντόρα,οι ντομάτες. Μωρόπουλα, τα κολοκυθάκια. Κάβολε, το κουνουπίδι. Μάπα, το λάχανο.
5. Μπόλια, η πετσέτα. Καφκιά, το γουδί. Λαϊνα, το λαγίνι. Μπότης, πήλινο δοχείο νερού με  δύο λαβές.
6.Κόφα,το κοφίνι φτιαγμένο από καλάμια. Ντριμόνι, είδος κόσκινου με μεγάλες τρύπες.
7.Στοιχερό.Κατακόρυφος στύλος στη μέση του αλωνιού, γύρω από τον οποίο τυλιγόταν το σχοινί των αλόγων που πατούσαν τα στάχυα.
8.Η πορτοθούρα, η τριγυρίστρα.
9.Σκιάζομαι,σημαίνει φοβάμαι.
10.Το παιδί ξεσκότισε, σημαίνει το παιδί μεγάλωσε.
11.Σκοτώθηκα,σημαίνει τραυματίστηκα.
12.Λατρεύω,σημαίνει και οργώνω με τα ζώα. Ξελογγώνω,  πάει να πει σκάβω πολύ βαθιά ένα χωράφι, συνήθως ακαλλιέργητο. Διβολίζω, έχει την έννοια του σκαλίζω. Ενώ ρεφάρω όταν αναπληρώνω κάποιο φυτό που ξεράθηκε.
13.Το φαϊ πήρε μπούρμπουλο, δηλαδή άρχισε να βράζει. Πήρα ένα μπούρμπουλο, δηλαδή κοιμήθηκα για λίγο.
14.Έδεπα,εδώ πέρα.
15.Κότο, το πετιμέζι. Δούγες, οι καμπυλωτές σανίδες που έφτιαχναν τα ξύλινα βαρέλια.
16.Τραγάτα.Κατασκευή από στύλους καλαμιές και χόρτα για σκιά ή για συνήθως μεσημεριανό  γλυκό ύπνο.
17 Μπαράκα. Τα ξύλινα σπιτάκια που φτιάξαμε μετά τους σεισμούς του 53 για να στεγαστούν οι σεισμόπληκτοι.
18. Γόμπα,  η καμπούρα. Γρουμπανιά, η γροθιά στην πλάτη.
19Στην ανεμορριπή, σαν να λέμε στον αγύριστο.
20Κάνε δελέγκου, κάνε γρήγορα.
21.Τα σύκα σκάρισαν, πάει να πει άρχισαν να ωριμάζουν.
22.Δος μου ένα μπουκούνι ψωμί, δηλαδή ένα μικρό κομμάτι.
23.Ο κόκκορας είναι ολοτσούτσουρτος, γεμάτος ζωντάνια.
24.Η μάνα μου έφτιαξε σήμερα τσιγαρίδια, δηλαδή χόρτα αγρού διάφορα τσιγαριστά.
25.Αν κρυώνεις θηλυκώσου, έλεγε ο πατέρας μου και εγώ ντυνόμουν με ότι έβρισκα για να φυλαχτώ από τον αέρα και το κρύο.
26.Σκλεπούνι,μικρά έντομα με άσπρα φτερά, χειρότερα και από τα κουνούπια.
27.Κάνει φρυγούρα, αφόρητη ζέστη ή ζέστα.
28. Βρέχει όλη μέρα, έχει μολημέρι, βρέχει όλη νύχτα, έχει μοληνύχτι.
29. Είναι μαγκλανιάς, δηλαδή τεμπέλης άχρηστος. Είναι ντιρλιντόρος, μισοπάλαβος.
Άφθονες οι λέξεις ιταλικές προέλευσης, μερικές με παραφθορά.
30.Μπισκαρία,η ψαραγορά. Μόρσα, η μέγγενη. Τάρα, το απόβαρο. Καδινέλια, τα λεπτά σανιδάκια που έφτιαχναν τα χωρίσματα.
31.Πέζο Peso τα σταθμά, αλλά και το βάρος των προϊόντων. Καλό πέζο, δηλαδή καλοζυγισμένα.
32.Έχω φαστίδιο. Ιταλικά fastidio η ζαλάδα, η σκοτοδίνη, σκοτούρα.
33.Έχω φουμάδες , δηλαδή εξάψεις, φούντωμα.
34.Είμαι νέτος, τελειωμένος.
35.Μπατάλιασα.Απόκαμα.Bataglia η μάχη.
36. Είμαι ντρίτος, ευθύς. Είναι ντούρος, σκληρός, ίσιος.
37.Λιμπρέττο,ιταλικά σημαίνει το βιβλιαράκι. Όταν η μάνα μου έκλεινε έτσι τα παράθυρα, συνήθως όταν περνούσε πένθιμη πομπή, τα έκλεινε λιμπρέττο.
38.Τσαρκαρεύω τα ντουλάπια, ψάχνω και πάλι ψάχνω.cercare και αυτό ψάχνει.
39Πεκούλι.Μάλλον σπάνια λέξη που μου την είπε κάποτε ο πατέρας μου ,όταν είχαμε τελειώσει τον τρύγο. Ότι έμεινε μου λέει είναι πεκούλι σου, δηλαδή μερίδιο  σου. Η λέξη είναι λατινική, peculium και εκφράζει το μικρό μερίδιο που έπαιρναν τα παιδιά και οι δούλοι!
40.Παγιαρίτσο σημαίνει στρώμα και ο πατέρας μου έλεγε πως είναι γαλλικής προέλευσης.
41.Ο πατέρας φόρεσε ταμπάρο, το χοντρό παλτό. Το παιδί έπαιζε το στεφάνι με την κατσουρίδα, ένα λεπτό σίδερο διαμορφωμένο για να σπρώχνει το στεφάνι. Το παιδί χτύπησε και έκαμε μπαμπόνι,  εκχύμωση. Ευτυχώς που δεν μελιδιάστηκε, δεν έγινε κομμάτια!
42.Το παιδί έχει λιόκρουση, χρυσή. Ο πατέρας πότισε το βασταούρι, το γαϊδούρι.
43.Ο μάστορος πήρε το σαράκο, πριόνι, το πασσέτο,  μέτρο, το νιβέλο, αλφάδι και έφυγε. Τον ακολούθησε ο λαγουρέντες του, ο βοηθός του, που είναι λιγάκι κουρλός, παλαβός.
44.Την κουβαρίστρα την έλεγαν όλοι ροκέλο. Rocchello=πηνίο.
45.Το γατσούλι γατάκι είναι μαλαουδιασμένο αδιάθετο!
46.Η μάνα αγόρασε κοτεζίνια,ποτηράκια ποτού.
47.Ο Μ. είναι ένα ζεούτελο, βλάκας, φοράει ένα πουλόβερ ξεμποχειλιασμένο, ξεχειλωμένο, και παίζει κοντά στο μπουζαδόρο, αποχέτευση.
48.Στρέπετο,ο θόρυβος,strepito. Τσέρτο, σίγουρα. Ροτόντα, το στρογγυλό τραπέζι. Λαβαμά, ο νιπτήρας. Ποστάρω, ταχυδρομώ το γράμμα.
49.Για να βάλω το άλογο στο κάρο χρειάζομαι τη γολάνα collana  που μπαίνει γύρω στο λαιμό και δένονται τα σκοινιά που σύρουν το κάρο, τη δίγκλα δηλαδή τη ζώνη γύρω από την κοιλιά του ζώου και τα μπαρδίμια στο πίσω μέρος του αλόγου.
50.Ας τελειώσω με το ΜΕΡΣΙΑ, όπως λέγεται η παραθαλάσσια πεδινή και τότε εύφορη περιοχή μετά τον Άγιο Δημήτριο Ληξουρίου. Η ονομασία  μου έλεγε ο πατέρας μου οφείλεται σε κρητικούς που ήρθαν  στην περιοχή για να αποφύγουν την τουρκική κατοχή. Βλέποντας την πεδινή περιοχή με νερά και πολλά προϊόντα την αποκάλεσαν ΜΕΣΑΡΑ, και έτσι μας προέκυψε ο Μερσιάς. Ίσως κάποτε γράψω περισσότερα. Άμποτε, μακάρι.

Μπάμπης Γαλανός. Οκτώβρης 2015

Αναδημοσιευση απο : Kefaloniapress.gr

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Οι Κεφαλονίτες του “Παραδείσου…….”!


Κεφαλλήνων Θέασις
Διαλεμπα μεσα του για μηχάνημα μου έβγαλε τη ψυχή σήμερα!

Να “θελα ξέρω τι του φταίει κ κάνει ουλο τσιριτσατζουλες, με πιάσανε τα δαιμόνια μου!

Μπονόρα μπονόρα, ούλο σκεδια κ ούλο νάζια!

Κ μήπως δε του κάνω εφκια που πρέπει;

Αλλά πάει πως λυσσάνε κ εφκεινοι οι δαιμονοι ούλοι την ώρα σιάχνουνε νέα πράματα μπα γιε αποκουρλαθηκα!

Η Σταματία Βιτσεντζάτου εξημερώθηκε με νεύρα !

Καρπούς της Εποχής απο την Όμορφη , Φθινοπωρινή , Κεφαλονια μας !!!!!!!Ρόδα απο τον Λουρδα , Τζιτζιφα απο την Σαμη , Λοτους απο το Φιςκαρδο , Κυδώνια απο τα Γριζατα , και Καρύδια απο το Πυργι !!!!!!!!!!!!!!!!!!!




Με καλύτερη διάθεση ο Πρίγκηπας!


















Οι αναμνήσεις της Ρίτσας από την φθινοπωρινή πια Αγία Κυριακή





Δεν λείπουν οι Ληξουριώτες να μας πουν Καλημέρα φυσικά! Μια φωτο από την Κυριακή Δραγώνα



Άγρια Κεφαλονιτικα Ραδίκια! Οι Σαμικοί ξέρουν τι τρώνε!







H Σταματούλα μας παρουσιάζει Τα Κομιτάτα! Τα Κομιτάτα είναι χωριό στη βορειοδυτική Κεφαλονιά και ανήκει στον πρώην δήμο Ερίσου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 564 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο κόλπος της Αγίας Σοφίας είναι η παραλία του χωριού Κομιτάτα της Ερίσου.









Ευκειά και άλλα συβένουνε έδεκει στην Ομάδα ” Κεφαλονιά ένας Παράδεισος στο Ιόνιο”!


Αναδημοσιευση απο :  www.kefaloniatoday.com/kefalonitika/kefallinon-theasis/i-kefalonites-tou-paradisou-110419.html

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ένας Κεφαλλονίτης αναρχικός







Φραγκίσκος Πυλαρινός

Ο Φραγκίσκος Πυλαρινός υπήρξε από τους πρώτους Έλληνες ουτοπικούς σοσιαλιστές που προσπάθησαν να συνεχίσουν το έργο των Γάλλων διανοουμένων.

Γεννήθηκε το 1802 στην Κεφαλονιά.

Το 1831, ενώ βρισκόταν στο Παρίσι, έγινε μέλος της τότε νεο-ιδρυθείσας «Ελληνικής Εταιρίας» που αποτελείτο από οπαδούς του Αδαμάντιου Κοραή, μερικοί από τους οποίους, όπως και ο ίδιος, ήταν επηρεασμένοι από τα ιδανικά της Γαλλικής Επανάστασης του 1789.

Το 1833 βρισκόταν στο Nαύπλιο όπου συνεργάστηκε με τους προαναφερόμενους Γάλλους οπαδούς των ιδεών του Σαιν Σιμόν, αλλά μετά από διώξεις εναντίον του επέστρεψε στην Κεφαλονιά, όπου συνέχισε την προπαγάνδα του, καταφέρνοντας μάλιστα να οργανώσει αρκετούς κατοίκους των χωριών του νησιού σε επαναστατικές ομάδες.

Γνωρίσθηκε και συνεργάσθηκε με τον ριζοσπάστη Ιερώνυμο Τυπάλδο-Πρετεντέρη.Στο κείμενό του με τον τίτλο «Ο νόμος ως έκφραση της θελήσεως των εργατών της κοινωνίας» (φιλοξενείται στον Α’ Τόμο του βιβλίου του Παν. Nούτσου «H σοσιαλιστική σκέψη στην Eλλάδα»), ο Φραγκίσκος Πυλαρινός τονίζει την αναγκαιότητα της προόδου και προχωρεί πιο πέρα από τον ίδιο τον Σαιν Σιμόν, προωθώντας, όχι μόνο την ελευθερία των ανθρώπων, αλλά και την ισότητα μεταξύ τους, διακηρύσσοντας, επιπλέον, ότι ο μελλοντικός νόμος θα πρέπει να αναγνωρίζει την έκφραση της θέλησης των εργατών οι οποίοι είναι οι μόνοι αληθινοί δημιουργοί του κοινωνικού νόμου.

Πίστευε ότι η κοινωνία θα πρέπει να ξεπεράσει τα στενά όρια των εθνών και των κρατών και να πάρει παγκόσμια μορφή.

Tο 1839 μετά από νέες διώξεις σε βάρος του εγκαταστάθηκε στην Aθήνα.

Πέθανε το 1882

Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Σπύρος Λουκάτος (1915-2014): Η ακτινοβολία της προσωπικότητάς του



Ένας σχεδόν αιώνας έντονης ζωής και πολυεπίπεδης δράσης είναι δύσκολο να περιγραφεί στο πλαίσιο μιας σύντομης ομιλίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον Σπύρο Λουκάτο, διά βίου αγωνιστή και ταυτόχρονα δάσκαλο και επιστήμονα, πρωταγωνιστή και ταυτόχρονα θεράποντα της Ιστορίας. Αυτό που θα επιχειρηθεί σήμερα είναι μια επισκόπηση της προσωπικότητας και της ακτινοβολίας του Λουκάτου όχι μόνον στο στενό περιβάλλον του τόπου μας αλλά και σε πανελλήνια, και θα τολμήσουμε να πούμε και διεθνή ακόμη κλίμακα. Στις επιμέρους πτυχές του έργου του θα αναφερθούν στη συνέχεια ειδικοί επιστήμονες.

Ο Σπύρος Λουκάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1915. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Δημητρίου Ραζή Λουκάτου, λεπτοσιδηρουργού με καταγωγή από τα Φαρακλάτα Κεφαλονιάς, που είχε κάποια στιγμή ασχοληθεί και με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και της Ανθής Μαγκλιβέρα, που πριν από τον Σπύρο είχαν αποκτήσει τον Νικόλα, τον Γεράσιμο, τον Διονύση, την Ξένη και την Ειρήνη. Ο μικρός Σπύρος βιώνει τα γεγονότα του Μεσοπολέμου μέσα σ’ ένα μεσοαστικό «Βενιζελικό» σπίτι – στο Αργοστόλι θα πραγματοποιήσει και τις σχολικές του σπουδές, πρώτα στο ιδιωτικό δημοτικό σχολείο «Αι Μούσαι» της Ελένης Μαζαράκη και στη συνέχεια διαδοχικά στο τριετές Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείο) και στο Κοργιαλένειο Γυμνάσιο Αρρένων.  Στα σχολικά του χρόνια αρχίζει και η αγωνιστική του δραστηριότητα – γράφει το 1931 συνθήματα στους τοίχους του Αργοστολίου υπέρ της Κύπρου και κατά της αγγλικής κατοχής, τις μέρες της εξέγερσης των Κυπρίων υπέρ της ανεξαρτησίας τους. Το 1932 φεύγει από την Κεφαλονιά για να σπουδάσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοιτά το 1937, μεσούσης της μεταξικής δικτατορίας. Παρακολουθεί επίσης και κάποια μαθήματα στη Νομική Σχολή, όπου γνωρίζεται με τον συνταγματολόγο και μετέπειτα πρόεδρο της Κυβέρνησης του Βουνού Αλέξανδρο Σβώλο, συμμετέχει και σε φοιτητικές κινητοποιήσεις, ενώ παράλληλα δημοσιεύει και το πρώτο του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κείμενο με θέμα «Προϊστορικοί τάφοι της Κεφαλονιάς» στο «Παγκεφαλληνιακόν Ημερολόγιον 1938» του Σπυρίδωνος Σκηνιωτάτου.

 Στη συνέχεια και ως το 1938, στρατευμένος φοιτά στη σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Κερκύρας και παίρνει το βαθμό του ανθυπολοχαγού, υπηρετώντας στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Αργοστόλι και στη Λαμία. Στην Κέρκυρα θα πάρει και το επιστημονικό «βάπτισμα του πυρός» Με το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940 υπηρετεί στην Κεφαλονιά και στο Χαϊδάρι της Αττικής, ενώ τον Ιανουάριο του 1941 προωθείται στο μέτωπο και πολεμάει εναντίον των Γερμανών στο μέτωπο Αρμενοχωρίου – Φλώρινας – Μοναστηρίου.

Η αντιστασιακή του δράση και οι διώξεις (1941-1955)

Η επιστροφή του, μετά την κατάρρευση του μετώπου, στην ιταλοκρατούμενη πλέον Κεφαλονιά, επιστροφή όχι ηθελημένη αφού ήθελε να πολεμήσει στην Κρήτη αλλά αποκλείστηκε στο νησί, σηματοδοτεί την αφετηρία της αντιστασιακής του δράσης, που θα καθορίσει τη ζωή του για πολλά χρόνια, ακόμα και μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου. Από την αρχή της παρουσίας του στην Κεφαλονιά πρωτοστατεί στην οργάνωση της αντίστασης κατά των Ιταλών και εν συνεχεία κατά των Γερμανών, μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ, του οποίου θα γίνει ο πρώτος Γραμματέας για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Η συμβολή του στην οργάνωση συλλογικοτήτων με αντιστασιακή δράση περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα, και την συμβολή του στην ίδρυση σωματείων ναυτεργατών και κληρικών της Κεφαλονιάς, ενώ πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος του και στον τομέα της διαφώτισης μέσα από την έκδοση εφημερίδας με τίτλο Λαϊκή Θέληση αλλά και την εκτύπωση και διακίνηση έντυπου υλικού στα γερμανικά και τα ιταλικά κατά τη διάρκεια της ιταλογερμανικής σύρραξης του Σεπτεμβρίου του 1943, κατά την οποία επίσης πρωτοστατεί στην προσέγγιση των Ιταλών προτείνοντας τη συγκρότηση κοινής ελληνοϊταλικής διοίκησης για την αντιμετώπιση των Γερμανών, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή, αλλά και συναποφασίζοντας τη διάσωση των Ιταλών μετά την ήττα τους.

Την ίδια εκείνη περίοδο της αντιστασιακής του δράσης ξεκινάει και η σταδιοδρομία του ως καθηγητή στη Μέση Εκπαίδευση, στα Γυμνάσια Ληξουρίου, Αρρένων Αργοστολίου και την Εμπορική Σχολή του Αργοστολίου. Ξεκινούν όμως και οι διώξεις. Την Άνοιξη του 1944 συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς μετά από προδοσία και καταδικάζεται μαζί με άλλους αγωνιστές σε θάνατο. Δυο μεγάλα λαϊκά παγκεφαλληνιακά συλλαλητήρια θα αποτρέψουν την εκτέλεση της ποινής, και ο Λουκάτος θα αποφυλακιστεί, ωστόσο αφού αποτραπεί και νέο σχέδιο δολοφονίας του θα καταφύγει στο βουνό, απ’ όπου θα συνεχίσει την αντιστασιακή του δράση. Στον Αίνο, μαζί με άλλα στελέχη του ΕΑΜ, η ζωή του θα απειληθεί για ακόμη μια φορά κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Γερμανών, λίγο πριν φύγουν, το καλοκαίρι του 1944. Παρά τον αποκλεισμό θα κατορθώσει να διαφύγει στην Ιθάκη, με τελικό προορισμό τη Στερεά Ελλάδα. Για μια φορά ακόμα θα κινδυνεύσει όταν το πλοίο με το οποίο προσπαθούσε να διαφύγει δέχεται μαζικά πυρά στο Λεσίνι της Αιτωλοακαρνανίας, όπου θα τραυματιστεί σοβαρά και θα μεταφερθεί στο Αιτωλικό και στη Γαβαλού της Αιτωλοακαρνανίας, και τελικά, όταν οι Γερμανοί επιτίθενται στην περιοχή, καταφεύγει στο μοναστήρι της Κατερινούς, στην Αιτωλοακαρνανία, όπου θα παραμείνει αρκετό καιρό.

Στη συνέχεια τον βρίσκουμε στο Μεσολόγγι, και τον Σεπτέμβριο του 1944 στην απελευθερωμένη Κεφαλονιά, όπου αναλαμβάνει και πάλι καθήκοντα του Γραμματέα Περιφερειακής Επιτροπής Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΕΑΜ, και τοποθετείται γενικός επόπτης της Μέσης Εκπαίδευσης στην περιοχή. Είναι μια εποχή που πολλά έχουν να γίνουν, που πολλές δομές αρχίζουν να οργανώνονται, ωστόσο όλα σταματούν με τη συμφωνία της Βάρκιζας, τον Φεβρουαριο του 1945. Και τότε ακόμα θα επιχειρήσει να συμβάλει στην ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων, συμμετέχοντας στο Πανδημοκρατικό Μέτωπο και στον Συνασπισμό των δυνάμεων του ΕΑΜ στην Κεφαλονιά.

Το 1946 θα αρχίσει ωστόσο νέο κύμα διώξεων και απειλών κατά της ζωής του. Πρώτα θα απολυθεί από τη θέση του καθηγητή της δευτεροβάθμιας, και στη συνέχεια θα γίνει δυο φορές στόχος δολοφονικής απόπειρας. Αυτές οι σοβαρές απειλές θα τον αναγκάσουν να «εξαφανιστεί» κυριολεκτικά από την καθημερινότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπει πλήρως τη δράση του, αφού αρθρογραφεί με ψευδώνυμο στην εφημερίδα του ΕΑΜ «Ελεύθερη Κεφαλονιά». Η αρθρογραφία του στην εφημερίδα αυτή ξεκινάαπό τον Φεβρουάριο του 1945 έως και τον Ιούλιο του 1947. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την περίοδο από το 1946 έως 1955 «μακρά δεκαετή περίοδο σοβαρών δοκιμασιών και περιπετειών, διωγμών, δίκης, καταδίκης και παρανομίας», μια δεκαετία δύσκολη για τον Λουκάτο όσο και για την Ελλάδα.

Η Αθήνα και η επιστημονική δράση (1955-2014)

Μια καινούρια φάση της ζωής του, αυτή που ταυτίζεται και με την ενεργότερη ενασχόλησή του με την επιστήμη, σηματοδοτώντας την ανάδειξη του Λουκάτου ως ιστορικού επιστήμονα, ξεκινάει το 1955, οπότε τον βρίσκουμε στην Αθήνα. Εκεί συνεχίζει την ενασχόλησή του με την εκπαίδευση, διδάσκοντας σε φροντιστήρια και σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, ωστόσο, παράλληλα, ξεκινά και την επιστημονική του δραστηριότητα. Από «δημιουργός» της Ιστορίας στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης γίνεται, όπως ο ίδιος έλεγε «θεράπων» της Ιστορικής Επιστήμης. Το 1959 ολοκληρώνει με άριστα τις διδακτορικές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επτανησιακό θέμα («Ο Καποδίστριας και η Επτάνησος Πολιτεία», που δημοσιεύεται την ίδια χρονιά), ενώ την ίδια χρονιά δημοσιεύει και την πρώτη του ιστορική μελέτη στο Δελτίον της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, με τίτλο «Ανέκδοτος επιστολή του Νεοφύτου Βάμβα».

Η χρονιά του 1959 σηματοδοτεί λοιπόν την αφετηρία της κατεξοχήν επιστημονικής δραστηριότητας του Λουκάτου που θα διαρκέσει, χωρίς σταματημό, ως το θάνατό του, δηλαδή 55 χρόνια. Στο διάστημα αυτό ο Λουκάτος θα δημοσιεύσει 17 αυτοτελή βιβλία και πάνω από 260 άρθρα σε επιστημονικά και φιλολογικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, ενώ αδημοσίευτες ακόμη παραμένουν πολλές μελέτες του. Στις επιμέρους θεματικές ενότητες του επιστημονικού έργου του Σπύρου Λουκάτου θα αναφερθούν στη συνέχεια της ημερίδας οι ειδικοί επιστήμονες. Εδώ θα περιοριστούμε στο να αναφέρουμε τις γενικότερες κατηγορίες, όπως έχουν αναλυτικά περιγραφεί από τον Πέτρο Πετράτο, στις οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν τα έργα του:
  • ·        Μελέτες γύρω από την Ελληνική Επανάσταση του 1821
  • ·         Μελέτες γύρω από τον χώρο των Βαλκανίων και τις σχέσεις των βαλκανικών λαών
  • ·         Μελέτες για το Ριζοσπαστικό κίνημα στα Επτάνησα, όπου εντάσσεται και η μονογραφία του «Η Επτανησιακή Πολιτική Σχολή των Ριζοσπαστών»
  • ·         Μελέτες για τους Έλληνες πρωτοσοσιαλιστές
  • ·         Μελέτες για την περίοδο του Μεσοπολέμου
  • ·         Μελέτες για την Εθνική Αντίσταση, στις οποίες θα πρέπει να εντάξουμε και το τρίτομο (ουσιαστικά τετράτομο μετά την πρόσφατη έκδοση της ενότητας που αναφέρεται στον Εμφύλιο πόλεμο) έργο του «Τα χρόνια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη», που μεγάλο μέρος του γράφτηκε στα χρόνια της «δεκαετίας της απομόνωσης» 1946-1955.

Στις παραπάνω ενότητες θα πρέπει να προσθέσουμε, για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα των δημοσιευμάτων του Λουκάτου, και μεγάλο αριθμό άρθρων του σε αθηναϊκές αλλά και κεφαλληνιακές εφημερίδες είτε για θέματα επιστημονικά είτε για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, που καταδεικνύουν ότι ακόμη και στην περίοδο της επιστημονικής του δραστηριότητας το αγωνιστικό πνεύμα του Λουκάτου δεν κρύφτηκε στις σελίδες των βιβλίων, αλλά συνέχισε να τροφοδοτεί την πένα του,καθιστώντας τον, μέχρι το τέλος της ζωής του, ενεργό πολίτη που προβληματίζεται για τη σύγχρονή του πραγματικότητα και δεν διστάζει να παρέμβει με τις θέσεις του στη δημόσια ζωή, να προτείνει, να κρίνει, να διατυπώσει θέσεις.

Δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε τέλος, τη συμμετοχή του σε συλλογικές εκδόσεις (όπως η «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» της Εκδοτικής Αθηνών, εγκυκλοπαίδειες και συλλογικούς τόμους)

Η επιστημονική του δράση συνεχίζεται, άλλωστε, παράλληλα, με την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα. Από το 1962 έως το 1971 υπηρετεί ως καθηγητής στην Ανώτερη Δημόσια Σχολή Υπομηχανικών της Αθήνας, και στη συνέχεια στη σχολή Τεχνολόγων Μηχανικών του τότε ΚΑΤΕΕ (σήμερα ΤΕΙ) Πειραιώς.  Επίσης μεταξύ 1966 και 1969 διδάσκει στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία το μάθημα της Ιστορίας Τέχνης και Πολιτισμού, όπως άλλωστε και στη σχολή Προϊσταμένων Αδελφών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τη ΣΕΛΕΤΕ. Παρά το γεγονός ότι δύο φορές υποψήφιος Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Αθηνών, δεν κατόρθωσε να εκλεγεί τελικά, πράγμα που δεν τον απέτρεψε από το να συνεχίσει ακούραστα τις αρχειακές και βιβλιογραφικές του έρευνες. Για εκείνον η επιστήμη της Ιστορίας ήταν πολύ πιο σημαντική από πανεπιστημιακούς τίτλους… Ανήσυχο πνεύμα καθώς ήταν, φεύγει το 1969 για την Περούτζια, όπου παρακολουθεί με υποτροφία μαθήματα στο Universita per Stranieri, και συνεχίζει τις έρευνές του σε γαλλικά και ιταλικά αρχεία, ενώ αργότερα θα διδάξει και στα Ελεύθερα Πανεπιστήμια του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών.

Σ’ όλη τη διάρκεια της επιστημονικής του σταδιοδρομίας, συμμετέχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, και γίνεται μέλος, συνεργάζεται ή συμμετέχει στη διοίκηση πολλών επιστημονικών οργανώσεων σε τοπικό, πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Αναφέρουμε ενδεικτικά το Ινστιτούτο Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, την Εταιρεία Βυζαντινών Σπουδών, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, τον Φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός». Η ενεργός συμμετοχή του σε συλλογικότητες δείχνει, πέρα από την εμβέλεια και την αναγνώριση του επιστημονικού του έργου, και την ανεξάντλητη διάθεσή του για συνεργασία και επικοινωνία με τον επιστημονικό κόσμο, στον οποίο ο Λουκάτος έχαιρε μεγάλου σεβασμού και αναγνώρισης.

Η αγάπη του για την Κεφαλονιά και για την έρευνα στο χώρο αυτό ήταν επίσης χαρακτηριστική. Αγαπούσε και επισκεπτόταν συχνά τις βιβλιοθήκες του νησιού, στην Κοργιαλένειο μάλιστα είχε δωρίσει και ένα μικρό μέρος της Βιβλιοθήκης του στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ η αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του, τα Φαρακλάτα, τον οδήγησε να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιοθήκης του ώστε να δημιουργηθεί μια αξιόλογη βιβλιοθήκη στο Πνευματικό Κέντρο Φαρακλάτων «Panait Istrati», ενώ χαρακτηριστική είναι και η αγάπη και υποστήριξη με την οποία περιέβαλε τους νέους επιστήμονες.

Η δεύτερη αυτή περίοδος, του Λουκάτου – ιστορικού, φέρνει και την οικογένεια στην πορεία της ζωής του, καθώς το 1973 παντρεύεται την Ειρήνη Ψαραύτη, αγαπημένη σύντροφο και αρωγό του ως το τέλος της ζωής του.

Αν κοιτάξει κανείς ακόμα μια φορά τη ζωή του Λουκάτου, από τα πρώτα χρόνια στο μικροαστικό σπίτι του Αργοστολίου, τις μαθητικές και φοιτητικές ανησυχίες, τα μπαρουτοκαπνισμένα αγωνιστικά χρόνια της Εθνικής Αντίστασης αλλά και τη μετέπειτα περίοδο της διδασκαλίας, της έρευνας και της επιστήμης, θα μπορούσε να σκεφτεί ότι για έναν άνθρωπο σαν όλους μας μία ζωή δεν φτάνει για να ζήσει κανείς τόσα πράγματα. Δεν χωράει ίσως τόσο αγώνα και ταυτόχρονα τόση μελέτη. Δεν χωράει τον ήχο των όπλων, τις δολοφονικές απόπειρες, τις αποδράσεις στο βουνό, μαζί με τις ατέλειωτες ώρες αναδίφησης των αρχείων, τα επιστημονικά συνέδρια, τα βιβλία, τη διεθνή επιστημονική αναγνώριση. Δεν θα είχαμε τίποτα ίσως απ’ όλα αυτά, αν κάποια από τις σφαίρες στο Λεσίνι ή στον Αίνο, ή εκείνη η χειροβομβίδα στο Αργοστόλι που πετάχτηκε εναντίον του Λουκάτου είχαν πέσει με μόλις λίγα εκατοστά ή δευτερόλεπτα διαφορά. Ίσως όμως δεν θα τα είχαμε και αν ο Λουκάτος δεν είχε ζήσει, ελάχιστα μετά το τέλος των σπουδών του, στις οποίες προφανώς ανακάλυψε και την αγάπη του για την έρευνα, αν δεν είχε ζήσει από κοντά εκείνες τις ιστορικές στιγμές της Εθνικής Αντίστασης, αν δεν ήταν μπροστάρης και πρωτεργάτης στις κινηματικές και οργανωτικές δράσεις του ΕΑΜ, αν δεν είχε υποστεί όλες εκείνες τις διώξεις.

Ο Σπύρος Λουκάτος είχε την τύχη να γίνει ιστορικός κάνοντας μια πρωτόγνωρη αλλά πολύτιμη σπουδή, μετά το τέλος των πανεπιστημιακών σπουδών του. Έζησε την ιστορία να συμβαίνει και πρωταγωνίστησε σ’ αυτήν. Είχε τη βιωματική εμπειρία του ανθρώπου που ορμάει στο ποτάμι των γεγονότων και δεν παρασύρεται απ’ αυτό, αλλά προσπαθεί να τραβήξει κουπί, πιστεύοντας στην πορεία της ανθρωπότητας προς την ελευθερία. Έγραψε ο ίδιος ιστορία… και μετά, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του ιστορικού, του αγωνιστή και του δασκάλου απέναντι στην αλήθεια, αποτύπωσε στο χαρτί αυτό που η ίδια η ιστορία είχε αποτυπώσει πρώτη στη ζωή και την ψυχή του.

Σάββατο 3-10-2015, ημερίδα για τον Σπύρο Λουκάτο (Σύνδεσμος Φιλολόγων – ΚΕΔΗΚΕ, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Κέφαλος»).

Πηγές

Λήμμα «Λουκάτος Σπυρίδων», στο Κεφαλονιά – Ιθάκη, Βιογραφικό Λεξικό, Αθήνα: εκδ. σωμ. «Λαογραφική Αναζήτηση».
Σοφία Νεοφύτου, «Ένα ταξίδι με το Σπύρο Λουκάτο», Κυμοθόη, τχ. 19 (2009), σελ. 17-20.
Πέτρος Πετράτος, «Εργογραφία Σπυρ. Δημ. Λουκάτου», Κυμοθόη, τχ. 19 (2009), σελ. 21-47.
Πέτρος Πετράτος, «Σπύρος Λουκάτος, ο Κεφαλονίτης αγωνιστής και ιστορικός», στοpetrospetratos.blogspot.gr/2014/10/blog-post.html [πρόσβαση στις 3-10-2015]
Πέτρος Πετράτος, «Σπύρος Λουκάτος, ο αγωνιστής, ο δάσκαλος, ο επιστήμονας», Κυμοθόη, τχ. 19 (2009), σελ. 9-15.

Ιδιόγραφο βιογραφικό σημείωμα Σπυρ. Δημ. Λουκάτου, αρχείο Πέτρου Πετράτου.


Αναδημοσιευση απο : http://eliaswords.blogspot.gr/