Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Πάσχα στην Κεφαλονιά – Όταν η Μ. Παρασκευή γίνεται… διαδραστική



Λέμε τώρα, υποθετικά, ότι έχετε χρόνο και χρήματα και θέλετε να πάτε μια βόλτα τώρα το Πάσχα. Είπα λοιπόν να σας προτείνω έναν από τους αγαπημένους μου προορισμούς, που είναι η Κεφαλονιά…
Πηγαίνω αρκετά συχνά, αλλά το Πάσχα στο συγκεκριμένο νησί είναι εμπειρία μοναδική. Αν είστε ειδικά από αυτούς που δεν τα πάνε και πολύ καλά με τις εκκλησίες και τις θρησκείες, θα σας αρέσει ακόμη περισσότερο. Οι Κεφαλονίτες είναι γνωστοί, εκτός από τη ζούρλια τους και για το πόσο «καλά» τα πάνε με τα Θεία και ειδικά με τον προστάτη τους τον Άγιο Γεράσιμο. Φήμες μάλιστα λένε, ότι στον μεγάλο σεισμό του 1953 κάποιοι εισέβαλαν στο ναό και αποπειράθηκαν να τον κάψουν αφού δεν προστάτεψε το νησί τους. Οπότε το Πάσχα στο νησί αυτό, δεν το λες και πολύ… κατανυκτικό… Φυσικά και είναι πανέμορφα, λόγω της άνοιξης, με ανθισμένα λιβάδια, ευωδιαστούς κήπους κτλ αλλά αυτό είναι κάτι που περιμένεις στην εξοχή έτσι κι αλλιώς. Η εμπειρία βρίσκεται αλλού.
Την πρώτη χρονιά, λοιπόν, μου είπαν ότι θα πάμε σε ένα χωριό για τη λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής. Βρεθήκαμε σε ένα ωραίο χωριό όντως (που για ευνόητους λόγους λέμε να κρατήσουμε την ανωνυμία του) με μια μικρή εκκλησία. Δεν είχε πολύ κόσμο, υπήρχαν και κάποιοι celebrities και όλα φαινόντουσαν σαν μια τυπική Μεγάλη Παρασκευή. Η λειτουργία είχε ξεκινήσει (ε, δεν πήγαμε κι από την αρχή εννοείται) και τότε είδαμε τα πρώτα δείγματα από αυτό που θα ακολουθούσε. Δεν ήταν μια απλή λειτουργία, ήταν μια διαδραστική εμπειρία. Ο ιερέας μάλωνε τους ψάλτες αν ξεχνούσαν κάτι και αντίστοιχα τους επευφημούσε όταν τα πήγαιναν καλά (κανονικά όμως. Σταματούσε αυτό που έλεγε ο ίδιος κι έβγαινε από το ιερό), επίσης σχολίαζε το ευαγγέλιο, τύπου «χα, ακούστε τι λέει εδώ!», «βλέπετε τι γινόταν τότε;» κι άλλα τέτοια. Τα γέλια τα συγκρατούσες με δυσκολία, αλλά σίγουρα σου κέντριζε το ενδιαφέρον να ακούσεις τι λέει παρακάτω κι αν ήταν αυτός ήταν ο σκοπός του, τον είχε πετύχει.
Κάποια στιγμή μας μοίρασε κάτι χαρτιά, ήταν ο ύμνος «ω γλυκύτατη μου Έαρ». Έδωσε κανονικά το σύνθημα όταν έπρεπε κι άρχισε σύσσωμη η εκκλησία να ψάλει. Κι ο παπάς έδινε το ρυθμό και μας έλεγε μπράβο, συνεχίστε, πιο δυνατά, πιο μελωδικά και ούτε καθεξής. Κάποιοι τότε πήραν θάρρος (κι από την παρέα μου το ομολογώ) και λύσσαξαν. Βγήκε ο Παβαρότι και ο Καρράς ταυτόχρονα από μέσα τους κι έδωσαν ρεσιτάλ! Ο ιερέας ενθουσιάστηκε που μας είδε έτσι ζωηρούς! Μας έδειχνε και στους υπόλοιπους για να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας! Όταν πάντως βγήκε ο επιτάφιος για την περιφορά φροντίσαμε να εξαφανιστούμε, διακριτικά…
Την άλλη μέρα, Μεγάλο Σάββατο, μου υποσχέθηκαν μια διαφορετική εμπειρία. Θα κάναμε Ανάσταση στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου. Μην φανταστείτε ότι πήγαμε εκκλησία, σε μια καφετέρια καθίσαμε και περιμέναμε τον παπά να σκάσει (στην κυριολεξία όπως αποδείχτηκε) μύτη. Θα τον ακούγαμε λέει να έρχεται…
Πράγματι, λίγο πριν τις 12 άκουσα δυναμιτάκια κάπου στο βάθος του δρόμου. Σηκωθήκαμε και πλησιάσαμε προς την πλατεία. Όχι πολύ, όπως με προειδοποίησαν, έπρεπε να είχαμε μια απόσταση ασφαλείας. Απόρησα από τι θα έπρεπε να ήμασταν ασφαλής, αφού τουλάχιστον στην Κεφαλονιά δεν κάνουν χρήση όπλων όπως στην Κρήτη (θα πούμε άλλη φορά γι’ αυτό). Στη συνέχεια κατάλαβα.
Ο ήχος από τα δυναμιτάκια έγινε πιο δυνατός και πλησίαζε. Και τότε το είδα. Προσπάθησα να δω δηλαδή. Ο έρμος ο παπάς ερχόταν με συνοδεία στρατού. Ναι, στρατού. Του πετούσαν δυναμιτάκια και κροτίδες από παντού, χοροπηδούσε σαν αναστενάρης και πολύ σύντομα δεν τον βλέπαμε από τους καπνούς… Μόνο οι λάμψεις από τις λαμπάδες φάνηκαν και καταλάβαμε ότι είπε το «Δεύτε λάβετε Φως» γιατί φυσικά ούτε ακουγόταν. Όταν τελείωσε, έφυγε στην κυριολεξία τρέχοντας! Νομίζω πρέπει να του κολλάνε βαρέα και ανθυγιεινά του συγκεκριμένου ιερέα.
Δεν ξέρω αν είχαν αναλάβει ακοντιστές και σφαιροβόλοι να πετάνε δυναμιτάκια από τέτοια απόσταση ή αν απλά οι Κεφαλονίτες έχουν εξασκηθεί με τα χρόνια…
Αυτοί λοιπόν είναι οι πρόσθετοι λόγοι, που σας προτείνω την Κεφαλονιά για τις διακοπές του Πάσχα.
Πηγή άρθρου: tetartopress.gr/

Αναδημοσιευση απο : https://www.kefaloniatoday.com/kefalonitika/pascha-stin-kefalonia-otan-i-m-paraskevi-ginete-diadrastiki-114829.html

http://www.sppantelios.blogspot.gr/

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Η ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ «ART & STYLE DANCE STUDIO



Νέα μεγάλη επιτυχία για τη Σχολή Xορού της κ. Όλγας Γαλιατσάτου «Art & Style Dance Studio»! Mε την κατάκτηση τριών πρώτων θέσεων, που συνοδεύτηκαν από ισάριθμα χρυσά μετάλλια και Kύπελλα καθώς και με μια δεύτερη θέση (ασημένιο μετάλλιο), ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος στο Modern/Contemporary Σύγχρονο και Jazz Dance της IDO Hellas.
Επίσης, ανέβηκε δύο φορές στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Internattonal Mediterannean Cup (Μεσογειακό Πρωτάθλημα) κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού καθώς και της κριτικής επιτροπής. Θα ακολουθήσει επίσημο δελτίο τύπου από τη σχολή με αναλυτικά όλες τις θέσεις και τα ονόματα όλων των αθλητριών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.
Θυμίζουμε ότι η IDO Hellas είναι η μοναδική αθλητική ομοσπονδία και εκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα αναγνωρισμένος απο την παγκόσμια ομοσπονδία χορού την IDO International Dance Organisation. Το KEFALONIA PHOTOακολούθησε την αποστολή της σχολής χορού «Art & Style» στην Αθήνα και δημοσιεύουμε ορισμένες φωτογραφίες από τις απονομές στα «χρυσά» κορίτσια της Όλγας Γαλιατσάτου.





Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Τo SeaNema Open Air Film Festival στην Κεφαλονιά – Πληροφορίες



Τo SeaNema Open Air Film Festival επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά αυτό το καλοκαίρι στο πανέμορφο νησί της Κεφαλονιάς και σας προσκαλεί στην πιο ονειρική γιορτή του θερινού σινεμά. Για 4 μέρες, από τις 8 έως και τις 11 Αυγούστου 2016, ειδυλλιακές παραλίες και άλλα παραθαλάσσια σημεία του νησιού μετατρέπονται σε μαγευτικές υπαίθριες κινηματογραφικές αίθουσες που θα φιλοξενήσουν διεθνώς αναγνωρισμένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, πάντα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Διακεκριμένες προσωπικότητες όσο και νέες φωνές του κινηματογράφου και άλλων τεχνών θα παρευρίσκονται στο νησί και μέσα από τις ποικίλες δράσεις του Φεστιβάλ θα μεταμορφώσουν την Κεφαλονιά στον πιο δροσιστικό πολιτιστικό προορισμό του καλοκαιριού.
Φέτος, το SeaNema Open Air Film Festival εγκαινιάζει Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ταινιών Μικρού Μήκους, θέλοντας να υποστηρίξει έμπρακτα και να δώσει βήμα στους νέους Έλληνες κινηματογραφιστές. Οι σκηνοθέτες άνω των 18 ετών έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ταινίες μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ έως και τις 15 Μαΐου 2016 και να διαγωνιστούν, διεκδικώνταςτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, το οποίο προσφέρει στον νικητήχρηματικό έπαθλο αξίας 1.000€. Παράλληλα, ο καλύτερος κριτής που δεν είναι άλλος από το ίδιο το κοινό, θα επιβραβεύσει την αγαπημένη του ταινία μικρού μήκους με το Βραβείο Κοινού, προσφέροντας το DCPmasteringγια την επόμενη ταινία του βραβευμένου σκηνοθέτη, ευγενική χορηγία της εταιρίας Authorwave. Οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν την ταινία τους συμπληρώνοντας online τη φόρμα συμμετοχής στην επίσημη ιστοσελίδα του SeaNema Open Air Film Festival.
Την προκριματική κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ απαρτίζουν οι :
Έκτορας Λυγίζος (Σκηνοθέτης)
Ηλέκτρα Βενάκη (Ιδρύτρια Altcine)
Θανάσης Νεοφώτιστος (Σκηνοθέτης)
SeaNema Open Air Film Festival
Αναλυτικά οι Όροι Συμμετοχής για το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ταινιών Μικρού Μήκους στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλwww.seanemafestival.com
Προθεσμία Υποβολής Συμμετοχών : 15 Μαΐου (υποβολή δωρεάν)
Περισσότερες πληροφορίες για το 2ο SeaNema Open Air Film Festival θα ακολουθήσουν σύντομα. Μείνετε συντονισμένοι! Το καλοκαίρι δεν αργεί!
OFFICIAL WEBSITE: www.seanemafestival.com
FB: https: //www.facebook.com/seanemafestivalkefalonia/
IG: https:  seanema_festival
TWITTER:  @SeaNemaFestival
Μαριλίζα Μπάκα
Communication Manager
+30 6980210814

Αντιγραφη απο : www.kefaloniatoday.com

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Κύριε Φαμπρ γνωρίζετε που ήρθατε; (Θα σας πω εγώ πού ήρθατε)



Έξαλλοι είναι πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες με την επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιαν Φαμπρ, να είναι αφιερωμένο το φετινό Φεστιβάλ στο Βέλγιο, αφού, όπως παραδέχτηκε, δεν είχε τον χρόνο που απαιτείται για να εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις.
Πολλοί καλλιτέχνες έχουν πάρει τα όπλα και ρωτάνε τον Γιαν Φαμπρ «Κύριε Φαμπρ γνωρίζετε πού ήρθατε;».
Αρχικά, ας ενημερώσει κάποιος αυτούς τους καλλιτέχνες πως ο Γιαν Φαμπρ δεν ήρθε μόνος του. Του έγινε πρόταση από το υπουργείο Πολιτισμού και την αποδέχτηκε.
Αλήθεια, όμως, πού ήρθε ο Γιαν Φαμπρ;
Θα του πω εγώ πού ήρθε, γιατί μπορεί να μην ξέρει ο άνθρωπος.
Κύριε Φαμπρ, ήρθατε σε μια χώρα που χρεοκόπησε το 2010 και κανείς δεν οδηγήθηκε στην Δικαιοσύνη για την χρεοκοπία.
Κύριε Φαμπρ, ήρθατε σε μια χώρα που τα τελευταία έξι χρόνια την κυβερνάει η Τρόικα, αλλά οι περισσότεροι καλλιτέχνες της χώρας αυτής το συνειδητοποίησαν μόλις τώρα που γίνατε εσείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ. Χαμπάρι δεν είχαν πάρει μέχρι τώρα. Τους απασχολούσε η …Τέχνη.
Κύριε Φαμπρ, ήρθατε σε μια χώρα για την οποία αποφασίζει η Μέρκελ αλλά το μόνο που ενοχλεί κάποιους καλλιτέχνες της είναι ότι είναι Βέλγος -δηλαδή μη Έλληνας- ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ.
Κύριε Φαμπρ, ήρθατε σε μια χώρα που πριν από οκτώ μήνες έγινε δημοψήφισμα, όπου υπερίσχυσε το ΟΧΙ με 61,3% αλλά αγνοήθηκε και έγινε ΝΑΙ, χωρίς να αντιδράσουν οι λαλίστατοι σήμερα καλλιτέχνες της χώρας. Ήταν καλοκαίρι και ήταν απασχολημένοι με το Φεστιβάλ -και τα μπάνια-, οπότε δεν πήραν χαμπάρι πως με το να αγνοηθεί το δημοψήφισμα καταλύθηκε και η τελευταία έννοια δημοκρατίας στη χώρα που ήρθατε.
Κύριε Φαμπρ, η Ελλάδα έχει παραδοθεί στις αγορές και στην Γερμανία αλλά οι περισσότεροι καλλιτέχνες της δεν είχαν πάρει είδηση τίποτα. Τι καλλιτέχνες είναι αυτοί;
Κύριε Φαμπρ, ήρθατε σε ένα προτεκτοράτο. Και το ξέρετε. Όπως το ξέρουν και εκείνοι οι καλλιτέχνες του προτεκτοράτου που ξαφνικά θυμήθηκαν έξι χρόνια μετά να κάνουν λόγο για αποικιοκρατία. Μα «αποικία χρέους» είναι η Ελλάδα από το 2010. Και όλοι την αποκαλούν «αποικία χρέους». Κουφοί ήταν οι Έλληνες καλλιτέχνες; Δεν διάβαζαν; Δεν άκουγαν; Όλα για την Τέχνη πια;
Κύριε Φαμπρ, θεωρώ μεγαλοφυές εκ μέρους σας το ότι την πρώτη χρονιά σας ως καλλιτεχνικός διεθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ θα αφιερώσετε το Ελληνικό Φεστιβάλ στο Βέλγιο.
Ως αιρετικός και εικαστικός καλλιτέχνης που είστε, γνωρίζετε ότι ένα προτεκτοράτο δεν μπορεί να έχει δικό του πολιτισμό.
Τα προτεκτοράτα δεν έχουν πολιτισμό. Οι δούλοι δεν έχουν πολιτισμό.
Φέρνοντας το Βέλγιο στο Ελληνικό Φεστιβάλ, περνάτε με τον καλύτερο και πιο άμεσο τρόπο στους δούλους -θεατές και καλλιτέχνες- το μήνυμα πως θα πρέπει να αγωνιστούν για να ελευθερώσουν την χώρα τους και να έχουν πάλι πολιτισμό.
Κύριε Φαμπρ, είστε μεγαλοφυής.
Κύριε Φαμπρ, μετατρέψατε μια μια κίνηση το Φεστιβάλ σε πολιτικό ακτιβισμό.
Κύριε Φαμπρ, μέσω του Φεστιβάλ καλείτε τους Έλληνες να επαναστατήσουν και να πάρουν την χώρα τους πίσω.
Κύριε Φαμπρ, κάνετε αυτό που δεν έκανε ούτε ένας Έλληνας καλλιτέχνης όλα αυτά τα χρόνια που η Ελλάδα μετρατρεπόταν και επίσημα σε προτεκτοράτο.
Κύριε Φαμπρ, είστε πιο Έλληνας από τους Έλληνες.
Μην περιμένετε να αντιληφθούν την μεγαλοφυή σας κίνηση ανύπαρκτοι κρατικοδίαιτοι καλλιτέχνες που ξέρουν μόνο από δημόσιες σχέσεις και αλλαξοκωλιές με την εκάστοτε κυβέρνηση.
Ήδη, έχουν ξεσκιστεί να σας κατηγορούν σαν θεούσες και μικροαστές Κατίνες για μια παράστασή σας, όπου χόρευαν γυμνoί άνδρες.
Δεν έχει μείνει Έλληνας ηθοποιός και χορευτής που να μην έχει εμφανιστεί γυμνός στην Ελλάδα -τις περισσότερες φορές χωρίς λόγο και αιτία-, αλλά τους πείραξαν οι δικοί σας γυμνοί χορευτές.
Κάποιοι στην Ελλάδα νομίζουν πως μόνο οι Έλληνες έχουν πουλί.
Όχι, δεν είναι έτσι. Δεν είναι προνόμιο των Ελλήνων αυτό, ούτε απαιτεί κάποια προσπάθεια.
Όλοι οι άνδρες του κόσμου έχουν πιπί και όλες οι γυναίκες του κόσμου έχουν τιτί.
Οπότε, δεν είναι και κάνα κατόρθωμα να έχει κάποιος αυτά τα …αξεσουάρ.
Ούτε είναι έγκλημα να έχεις @ρχίδια.
Έγκλημα είναι να τα έχεις …διακοσμητικά. Οι Έλληνες απέδειξαν τα τελευταία χρόνια πως τα έχουν μόνο για διακόσμηση.
Κύριε Φαμπρ, δείξατε με μια μόνο κίνηση όλη την υποκρισία και τον ραγιαδισμό των Ελλήνων.
Αφυπνίσατε μια μια μόνο κίνησή σας εκείνο τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας που κινείται μεταξύ χαβαλέ, καφέ και δημοσίου υπαλλήλου.
Ίσως, να καταφέρετε να κάνετε όλους αυτούς τους ανθρώπους να δημιουργήσουν και κάτι επιτέλους.
Δηλαδή, ίσως τους κάνετε να γίνουν πραγματικοί καλλιτέχνες.
Σας βρίζουν, ενώ θα έπρεπε να σας ευγνωμονούν. Κλασικοί Έλληνες. Καταλαβαίνουν με καθυστέρηση.
Κύριε Φαμπρ, καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Καλή συνέχεια. Κρίμα που δεν είμαι εκεί να σας χειροκροτήσω.
(Κύριε Φαμπρ, μεταξύ μας, αν θέλετε να κάνετε μια ωραία πλάκα σε αυτούς τους «καλλιτέχνες», δώστε παραγωγές σε δυο από αυτούς. Αυτοί θα τις δεχτούν, θα στραφούν όλοι οι άλλοι εναντίον τους -«γιατί δουλεύουν αυτοί και όχι εμείς;»- και θα πέσει το γέλιο του αιώνα. Α ναι, υπάρχουν ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, χορευτές και άλλοι καλλιτέχνες στην Ελλάδα που δεν καταδέχτηκαν ποτέ το παραμικρό από το κράτος. Δηλαδή, υπάρχουν και κανονικοί καλλιτέχνες στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν είναι μεγάλοι καλλιτέχνες -ο πραγματικός καλλιτέχνης πάντα αμφιβάλλει για την αξία του- αλλά τουλάχιστον είναι άνθρωποι με αξιοπρέπεια. Δεν είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσετε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι αυτοί που δεν σας βρίζουν.)
Πηγή άρθρου: pitsirikos.net
Αντιγραφη απο : www.kefaloniatoday.com