Τετάρτη 28 Μαΐου 2014



FiskardoΣε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Φιλοπεριβαλλοντικό σύλλογο Ρισιάνων “η Αστερίς”, ολοκληρώσαμε πριν από λίγες εβδομάδες τη σηματοδότηση ενός δικτύου μονοπατιών στο Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς. Σηματοδοτήθηκαν συνολικά τρία μονοπάτια, τα οποία ξεκινούν από το Φισκάρδο, με μήκος 850m, 4,7km και 10km αντίστοιχα.
Περπατώντας τα, μπορεί κανείς να απολαύσει την υπέροχη φύση της περιοχής, αλλά και να δει πολλά από τα “κρυφά μνημεία”, στα οποία δεν φτάνει αυτοκίνητο! Τα μονοπάτια αυτά έχουν το πλεονέκτημα πως σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται κάτω από πλούσια σκιά κυπαρισσιών, πεύκων και κουμαριών, που σημαίνει πως εύκολα μπορούν να περπατηθούν και το καλοκαίρι. Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και χάρτες και φωτογραφίες των διαδρομών, μπορείτε να βρείτε παρακάτω.

Το μονοπάτι του Φάρου


Το μονοπάτι των κυπαρισσιών


Το μονοπάτι για τη Μπαταρία


Παρουσίαση επιλεγμένων φωτογραφιών από τα μονοπάτια του Φισκάρδου, με μουσική υπόκρουση



Read more: http://www.kefalonitikanea.gr/2014/05/blog-post_4301.html#ixzz32zMzUpRG

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ρομπόλα Κεφαληνίας


.

Ρομπόλα Κεφαληνίας

    .

Ρομπόλα Κεφαληνίας
Για την Ιστορία: H Ρομπόλα κατατάσσεται μεταξύ των ευγενέστερων ελληνικών λευκών ποικιλιών. Κατάγεται από τη ΒΑ Ιταλία και την ποικιλία Ribolla Gialla, ενώ το όνομά της προέρχεται από τη λέξη ρόμβος (ιταλικ. Rombo), σχήμα στο οποίο, αρχαίοι Έλληνες αλλά και Ρωμαίοι, απέδιδαν τελετουργικές ιδιότητες.
Καλλιέργεια: Η δική μας Ρομπόλα καλλιεργείται σε επιλεγμένα ημιορεινά αμελοτόπια, στα Δειλινάτα, στο Επανωχώρι και στον Φαγιά, σε υψόμετρο 600-800μ. Τα κυριολεκτικά πετρώδη, φτωχά, ασβεστολιθικά εδάφη με τις έντονες κλίσεις, η γειτνίασή τους με δασικές περιοχές του Αίνου και η θαλασσινή αύρα που δροσίζει κατά τις βραδινές κυρίως ώρες, δημιουργούν ένα εξαιρετικό μικροκλίμα για την Ρομπόλα, δίνοντάς μας αρωματικό πλούτο, συμπυκνωμένο όγκο, χαρακτηριστικό ορυκτό χαρακτήρα και έντονη φρεσκάδα. Οι στρεμματικές αποδόσεις της ποικιλίας στα εδάφη αυτά δεν ξεπερνούν τα 500 κιλά ανά στρέμμα.
Οινοποίηση: Ποικιλία ιδιαίτερα ευαίσθητη στις οξειδώσεις, η "κοντέσα του Ιονίου" όπως την αποκαλούν, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στο αμπέλι, στον ακριβή προσδιορισμό της σωστής ημερομηνίας τρύγου και φυσικά στην οινοποίηση. Έχοντας σαν στόχο το καλύτερο ποιοτικό αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε μόνο τον πολύτιμο πρόρογο (μούστος φυσικής ροής) και οινοποιούμε με σύγχρονες μεθόδους λευκής οινοποίησης. Ο φρέσκος οίνος ωριμάζει πάνω στις ευγενικές του λάσπες για να αποκτήσει πολυπλοκότητα και φυσική σταθερότητα.
Χαρακτήρας: Λαμπερό λευκό ξηρό κρασί σε πράσινο φόντο. Χαρακτηρίζεται από αρώματα λουλουδιών του αγρού, λευκόσαρκων φρούτων και βοτάνων, φινετσάτη φρουτώδη γεύση με ευδιάκριτη νότες ορυκτού, χαρακτηριστική ισορροπημένη οξύτητα και νόστιμη, φρουτώδη επίγευση.
Αρμονία: Απολαύστε το μόνο του σαν απεριτίφ ή συνοδεύστε το με θαλασσινά, ιδίως οστρακοειδή, ψητά ψάρια και λευκά κρέατα με φίνες ελαφριές λευκές ή λεμονάτες σάλτσες.
Κεφαλλονίτικη Κουζίνα: Μπακαλιάρος τηγανητός με αλιάδα και κολοκυθάκια.
Σερβίρεται δροσερό όχι παγωμένο, στους 10 – 12 °C.
Καταναλώνεται φρέσκο και για 2 χρόνια από το έτος εσοδείας.
http://www.melissinoswinery.gr/rompola.php