Τετάρτη 24 Απριλίου 2013


Kεφαλονιά: Στα πράσινα βουνά και τα τιρκουάζ νερά

Κεφαλονιά
Κεφαλονιά
Ένα εναλλασσόμενο τοπίο, πράσινο, πέτρα, ψηλά βουνά, ήπιες πεδιάδες, περήφανα κυπαρίσσια και μυρωδάτοι κήποι, απέραντες αμμουδιές, μπουκαμβίλιες, γκρεμοί, πεύκα και άρωμα Καραϊβικής στο πιο ωραίο νησί της Ελλάδας με διαφορά.
Ένα νησί που το έγκυρο Forbes το κατέταξε στο νούμερο 4 του top10 των ειδυλλιακών περιοχών της Ευρώπης που σου προσφέρουν ποιότητα ζωής.
Το μοναδικό από όλη την Ελλάδα!
Μην χάσετε
Λίμνoσπήλαιο Μελισσάνη
Melisani-Lake-Cave-Island-Kefallinia-Greece
Κάπου γύρω στις 12 το μεσημέρι ο ήλιος πέφτει ιδανικά πάνω στα νερά ενός από τα πιο σημαντικά λιμνοσπήλαια της χώρας και οι βαρκάρηδες παραληρούν περί των σχηματισμών των σταλακτιτών. Η ιστορία είναι μεγάλη. Ο Πάνας υποτίθεται ότι διέπρεψε εδώ και οι τουρίστες συρρέουν σαν να είναι το Stonehedge. Απόλυτο must see του νησιού. Στον Καραβόμυλο.
Σπήλαιο Δρογκαράτης
drogarati
Με 2 εκ. ιστορία και ένα χρυσαφί allure είναι το πιο εντυπωσιακό σπήλαιο του νησιού με ακουστική που θα ζήλευε και το πιο ολοκληρωμένο venue του Λονδίνου. Έχει βάθος 60 μέτρα και θερμοκρασία που φτάνει στους 18 βαθμούς Κελσίου. Η ορχήστρα της ΕΡΤ κάτι ξέρει γιατί έρχεται εδώ για unplugged συναυλίες. Στα Χαλιωτάτα.
Άσος
Ασσος
Χτισμένη σε μια μικροσκοπική χερσόνησο (στην κορυφή της οποία δεσπόζει ένα μεσαιωνικό κάστρο που φιλοξενεί τα τζιτζίκια-γίγαντες) είναι το πιο ωραίο χωριό του νησιού με διαφορά. Έχει το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα, την πιο chill out ατμόσφαιρα και ένα μπαρ στην κορυφή του που μπλέκει ιδανικά τον ρομαντισμό του Leonard Cohen στα ηχεία με τα μαεστρικά κοκτέιλ.
Αίνος
Αίνος
Κάποτε έλεγαν ότι τα μαύρα του έλατα φαίνονταν από μακριά ως ένα σκοτεινό δάσος βγαλμένο από παραμύθι του Τόλκιν. Μετά έφτιαξαν άρωμα από αυτό το σπάνιο είδος. Μετά έγινε Εθνικός Δρυμός. Μετά απέκτησε και μια ποικιλία άγριων pony αλόγων. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο όρος των Ιονίων και αυτό που γοητεύει τους ορεσίβιους fans των διακοπών. Στο βουνό υπάρχουν και χαραγμένες διαδρομές από μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος. Προτεινόμενο μονοπάτι είναι αυτό από το χωρίο Διγαλέτο μήκους 7 χλμ που θα σας οδηγήσει περίπου στην κορυφή του όρους από όπου η θέα είναι εντυπωσιακή, κάπως σαν να καταγράφεις τα νησιά του Ιονίου από gps. (Για πληροφορίες απευθυνθείτε στον Ορειβατικό Σύλλογο στα τηλέφωνα 26710 23959 και 6945 906637)
Την Μονή Κηπουραίων
Το μέρος όπου πέρα από θρησκευτικές προεκτάσεις αποτελεί ένα από τα πιο κατανυκτικά σημεία του νησιού. Αυτό που προσφέρει την πιο όμορφη άγρια θέα στο «υπερπέραν» , αυτό που μπορείς να αγοράσεις την πιο αυθεντική τοματόπαστα από τους μοναχούς που πουλάνε τα προϊόντα τους έξω από το μοναστήρι και αυτό που φυλάσσει μια εικόνα του Αγίου Δημητρίου του 7ου αιώνα μ.Χ.
Την προσεισμική Κεφαλονιά
Ο σεισμός του 1953 κατέστρεψε εκ βάθρων ένα από τα πιο νησιά με την πιο όμορφη αρχιτεκτονική , αλλά μερικά από τα υπολείμματα του διασώζονται στις ράχες και τις πλαγιές των βουνών του νησιού. Ερείπια ενός κοσμοπολιτισμού και ενός ταξικού πλούτου υπάρχουν σε κάθε γωνιά του νησιού για να νοσταλγούν οι παλαιότεροι και να θυμούνται οι νεότεροι. Χαρακτηριστικά ερείπια σώζονται στους οικισμούς των Βλαχάτων και των Λιβαθινάτων στην περιοχή της Σάμης. Η εμπειρία επίσκεψης τους είναι μοναδική.
Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς
Πέτρες ψηλές σαν μενίρ που μετακινούνται μέσα στην θάλασσα (φαινόμενο της Κουνόπετρας, που πια έχει σταματήσει), νερά που περιέργως πως εισέρχονται στην ξηρά (στις Καταβόθρες του Αργοστολίου) και εξέρχονται στον Καραβόμυλο Σάμης, η Κεφαλονιά είναι ένα νησί γεμάτο «ανεξήγητα» φαινόμενα και X-Files που προσελκύουν τους «περιέργους» αυτού του κόσμου.
Τα χωρία της επαρχίας Ληξουρίου
Σκαρφαλωμένα σε απόκρημνα βουνά και παρόλο την εγγύτητα τους στο επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού παραμένουν αυθεντικά και ανέγγιχτα από την λαίλαπα της ανοικοδόμησης. Αγία Θέκλα, Μονοπωλάτα, Καμιναράτα, Παρισάτα, Καλάτα και όλα τα κοντινά του χωριά έχουν μια άγρια ομορφιά που δύσκολα συναντάς σε άλλη πλευρά του νησιού.
Την θέα από τα Αγρίλια
Μονή σε υψόμετρο κοντά στην Σάμη με εκπληκτική θέα και φύση που «μυρίζει» δεκάδες βότανα της τοπικής γης.
Την θέα από το κάστρο του Αγίου Γεωργίου
Το πιο εντυπωσιακό κάστρο του νησιού που βρίσκεται στα Περατάτα την πρώην πρωτεύουσα του χωριού. Στο Palatino café bar για μπύρες και μενού που κοιτάει προς την nouvelle cuisine είναι το καλύτερο spot για το ηλιοβασίλεμα.
Πετανο
Στις «κρυμμένες» παραλίες
Γιατί μπορεί ο Μύρτος να είναι μια από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου αλλά δεν είναι ο μοναδικός.
Πλατιά Άμμος
Το πιο καλά κρυμμένα μυστικό του νησιού μέχρι πριν μερικά χρόνια, τώρα πια αρκετά γνωστή αλλά ακόμα (υπέρ) δύσκολα προσβάσιμη και με μακράν η πιο εντυπωσιακή τόσο από ψηλά τόσο και από χαμηλά. Τα «ατελείωτα» σκαλοπάτια της είναι δυσβάσταχτα για τους μη γυμνασμένους αλλά αποζημιώνουν τους πιο ψαγμένους. Τεράστια παραλία με μικρό χαλικάκι στην άκρα δυτική πλευρά του νησιού κοντά στη Μονή Κηπουρίων που κάνει και τους πιο δύσπιστους να ψαρώσουν.
Δαφνούδι
Παρκάρεις το αμάξι σου λίγο μετά την διασταύρωση στα Αντυπάτα Ερίσου (λίγο πριν το Φισκάρδο), περπατάς περίπου 15 λεπτά μέσα σε ένα εντυπωσιακό κυπαρισσόδασος και βρίσκεσαι στο σκηνικό των Πειρατών της Καραϊβικής σε μια παραλία για δύσκολους λύτες. Διαθέτει και σπηλιά με μικρή παραλία για τα πιο ερωτευμένα ζευγάρια. Οι Ιταλοί με τα σκάφη την έχουν ήδη ανακαλύψει. Οι υπόλοιποι όχι ακόμα.
Κορώνι
Νότια, «δυσεύρετη» παραλία λίγο μετά τα Λουρδάτα με σχετικά δύσκολη πρόσβαση ύστερα από αλλά από τις καλύτερες του νησιού, αμμουδερή και εντυπωσιακή και ένα από τα καταφύγια των Καρέτα-Κερέτα. Στα συν το εξαιρετικό beach bar Sesto στην δεξιά πλευρά της παραλίας με ίσκιο, αιώρα αλλά και χειροποίητα σπιτικά σουβλάκια και μπιφτέκια!
Σίσια
Κάτω από την ομώνυμη μονή, μια νότια παραλία που ακόμα και τον Αύγουστο είναι εντυπωσιακά άδεια αν και εξαιρετική. Νερά τρέχουν από το βουνό, γυμνιστές Ιταλοί ψαρεύουν στην περιοχή, μικρό βοτσαλάκι και επικίνδυνο κύμα σε περίπτωση νοτιά.
Πετανοί
Δεν είναι (εντελώς) άγνωστη, πολλοί την θεωρούν ρεπλίκα του Μύρτου αν και σε φάσεις είναι καλύτερη του (ειδικά στο θέμα του βυθού). Στο κέντρο της κυριαρχούν οι οικογένειες αλλά στα αριστερά του οι συνθήκες είναι ανώτερου επιπέδου του “The Beach”. Στα συν η εντελώς χύμα ταβέρνα της Ερασμίας με τα λαϊκά ψάρια και τα παραδοσιακά φαγητά (δοκιμάστε μπακαλαόπιττα). Στην επαρχεία Ληξουρίου κοντά στην Κοντογενάδα.
Άβυθος
Αμμουδερή παραλία (με κάποιες πέτρες που έχει βγάλει ο καιρός τον χειμώνα) αλλά αρκετά χαλαρή από κόσμο με καλαίσθητες ψάθινες ομπρέλες και μακράν το πιο ωραίο beach bar του νησιού (ονόματι Cova), χαλαρό όσο πρέπει, πάμφθηνο και με ωραίες μουσικές για να ξημεροβραδιαστείτε.
Κουτσουπιά
«Τροπική» παραλία με τα πιο τιρκουάζ νερά του νησιού αλλά με αδύνατη πρόσβαση εκτός κι αν διαθέτεις σκάφος. Άφθονο ψάρι για ψαροντούφεκο και μυστική τοποθεσία μόνο για τους ντόπιους και τους μυημένους.
Γιαγάνα
Μικρή και εντελώς άγνωστη (αν και οι παραγωγοί το Λοχαγού Κορέλι την ανακάλυψαν και γύρισαν εκεί κάποιες σκηνές) κοντά στο χωριό Νιοχώρι.
Κεφαλονίτικο λεξικό (για να μην χαθείτε στη μετάφραση)
Αβάντι = εμπρός
Αβαρία = ζημιά
Αγαντάρω = η αντίσταση, ψυχολογική και σωματική
Αγγελώθηκα = το τσίμπημα από το αγκάθι
Αγιάζω τσι ταβέρνες = μπαίνω στις ταβέρνες και μεθάω
Αγκλέουρας = δηλητηριώδης θάμνος (κατάπιε ή βγάλε τον αγκλέουρα = σκάσε βούλωστο )
Αηπάνου = πάνω, πχ. μου πήρε την αηπάνου μεριά, το απάνου μέρος
Αντίο μαρτσέλλο = «φέξε μου και γλίστρησα»
Αντιστελώνω = η αντίσταση με τα πόδια
Αξάγκλια = η γυναίκα που είναι αχτένιστη
Απίκου = επί τόπου, στη θέση, έτοιμος
Αστεντούε = δια ης βίας, με το έτσι θέλω, οπωσδήποτε
Βασταγούρι = γάιδαρος
Βρωμομαρία = έντομο που εκπέμπει άσχημη μυρωδιά
Γδες = κοίταξε
Δελέγκου = αμέσως, γρήγορα
Διάουτσε = να πας στο διάολο, πχ. να πας στο διάουτσο
Εδαύτος = αυτός
Εματάκατσε = ξανακάθισε
Έφαε τ΄ατσάλια = «χάλασε τον κόσμο»
Ζόρκος = γυμνός
Ζουρλοπαντιέρα = τα ζωηρά κορίτσια, τα επιπόλαια
Θηλυκώνω = κουμπώνω, τυλίγω
Καλοπέσουλος = τόσο καλός μέχρι εκμετάλλευσης
Κανιάζω = κλείνει ο λαιμός μου από την πολυλογία
Καταποτήρας = τι κατέβασε ο καταποτήρας σου! Φαταούλας
Καυκιά = το πέτρινο ή ξύλινο βαθουλό σκεύος που κοπανίζουν την παραδοσιακή σκορδαλιά
Κορέλι = χάντρα
Λιγκόνι = μυρμήγκι
Μαλεβράσι = αναστάτωση
Μαλιοκάουρας = άτομο με μακριά μαλλιά, λίγο μαζεμένο
Mαϊνάρω = κατεβάζω τα πανιά, φέρνω βόλτα, καταφέρνω
Μορόπουλο = κολοκυθάκι
Μπαμπαφίοι = κάτι χωρίς γούστο
Μπάρτσα = γίδα με κέρατα
Ξεντώνομαι = τεντώνομαι
Ξεσφαΐζομαι = πέφτω και χτυπάω, τσακίζομαι
Πάρτε διαόλοι βάγια = ασυδοσία
Ριγανάδα = παραδοσιακό φαγητό με βρεγμένο ψωμί, λάδι και ρίγανη
Σίκλος = κουβάς
Σκλεπούνι = μικρό κουνούπι
Σπαβέντο = τρομάρα
Bookmark and Share
Πηγή άρθρου: Yupiii.gr

Αναδημοσιευση απο : Kefaloniatoday.com