Σημαντικά για το μέλλον της οινοποίησης των επτανησιακών ποικιλιών ήταν τα αποτελέσματα των μελετών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τα οποία ανακοινώθηκαν στο σεμινάριο που έγινε αυτή την εβδομάδα στις εγκαταστάσεις του Τμήματος στο Αργοστόλι.
Συγκεκριμένα, στα εργαστήρια του Τμήματος απομονώνονται στελέχη ζυμομύκητα από τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιών Ρομπόλα Κεφαλονιάς, Βερντέα Ζακύνθου και Βερτζαμί Λευκάδας ώστε να παρασκευαστούν ζύμες που διατηρούν τα πλήρη, αυθεντικά, «παλιά» αρώματα των τριών επτανησιακών ποικιλιών κατά την οινοποίησή τους, ακόμη και αν αυτή γίνεται με σύγχρονες, μαζικές μεθόδους. Απώτερος στόχος είναι τέτοιες «ιθαγενείς» ζύμες να αντικαταστήσουν τις ζύμες του εμπορίου που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου (υπεύθυνη: Επίκουρος Καθηγήτρια Ευφημία Ηρειώτου) παρουσιάστηκαν οι πρώτες επιτυχημένες, τόσο σε μικρή όσο και σε βιομηχανική κλίμακα, δοκιμές οινοποίησης Ρομπόλας με τη νέα ζύμη από τον Συνεταιρισμό Ρομπόλας και το Οινοποιείο Gentilini. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν αναλυτικά οι επιπτώσεις της ζύμης στον αρωματικό χαρακτήρα του κρασιού, καθώς και τα αποτελέσματα του πειραματικού μέρους των μελετών.
Επίσης, έγινε συγκριτική γευστική δοκιμή μεταξύ Ρομπόλας που οινοποιήθηκε με τη νέα ζύμη και Ρομπόλας οινοποιημένης με ζύμη του εμπορίου. Τα σχόλια του κοινού, στο οποίο παρευρίσκονταν και οινοποιοί της Κεφαλονιάς, ήταν θετικότατα υπέρ της νέας μεθόδου, καθώς έτσι αναδεικνύονται εντονότερα τα ξεχωριστά αρώματα της ποικιλίας.
Πρόκειται για μια δράση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με σκοπό τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με τις εφαρμογές της και την ανάδειξη των ιδιαίτερων επτανησιακών προϊόντων. Η ίδια εργαστηριακή διαδικασία εφαρμόζεται και για τη ποικιλία Βερντέα της Ζακύνθου και για την ποικιλία Βερτζαμί της Λευκάδας –και βεβαίως μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε άλλη τοπική ποικιλία σταφυλιών.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.