Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014


Φαρμακονήσι: Εν ψυχρώ δολοφονίες και πολιτική αναισθησία - Μ. Βαρβιτσιώτης: "Δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη για την αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης στο Φαρμακονήσι"

Όχι πολύ μακριά, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης είναι σοβαρά απασχολημένος. Όχι, δεν τον απασχολεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Όχι, δεν έχει κανέναν κόμπο στο λαιμό. Όχι, δεν νιώθει συνυπεύθυνος για τα επίχειρα των πολιτικών επιλογών που καταδικάζουν κατατρεγμένους ανθρώπους στο θάνατο. Όχι, είναι απασχολημένος γιατί βρίσκεται στο τηλεοπτικό στούντιο του ΣΚΑΪ.

«To μόνο που ζητάμε, το μόνο που θέλουμε είναι να βρεθούν τα πτώματα των δικών μας ανθρώπων. Για να τους θάψουμε». Εννιά παιδιά, μεταξύ τους και βρέφη, και τρεις γυναίκες, θυσία στον...
πάτο των ελληνικών θαλασσών. Πρωί στον Πειραιά οι δεκαέξι επιζώντες του προμελετημένου εγκλήματος που έλαβε χώρα τις πρωινές ώρες της Δευτέρας στο Φαρμακονήσι δείχνουν τις φωτογραφίες των οικογενειών τους. Όχι πολύ μακριά, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης είναι σοβαρά απασχολημένος. Όχι, δεν τον απασχολεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Όχι, δεν έχει κανέναν κόμπο στο λαιμό. Όχι, δεν νιώθει συνυπεύθυνος για τα επίχειρα των πολιτικών επιλογών που καταδικάζουν κατατρεγμένους ανθρώπους στο θάνατο. Όχι, είναι απασχολημένος γιατί βρίσκεται στο τηλεοπτικό στούντιο του ΣΚΑΪ στο Νέο Φάληρο.

Και έχει πολύ σοβαρή δουλειά να κάνει. Έχει να καταγγείλει τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούζνιεκς, όπως και τον ΣΥΡΙΖΑ και πολλούς άλλους βεβαίως «ότι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα» προσθέτοντας με περισσό θράσος ότι «δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης και δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν ασύλου στη χώρα». Όχι βεβαίως. Σύμφωνα με την κυβερνητική ατζέντα, «η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες, και, για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί» όπως δήλωσε το στέλεχος της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χθες δήλωσε σοκαρισμένος και αναστατωμένος από τη νέα τραγωδία δηλώνοντας στο Associated Press τα εξής: «Ένας αριθμός μεταναστών, μεταξύ των οποίων και πιθανοί αιτούντες άσυλο, πνίγηκαν ή αγνοούνται, σε μια υπόθεση που παραπέμπει σε αποτυχημένη μαζική επαναπροώθηση. Την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δώσει τέλος στην παράνομη αυτή πρακτική των μαζικών επαναπροωθήσεων και να διερευνήσει σε βάθος όλες αυτές τις υποθέσεις. Τους καλώ να τηρήσουν την υπόσχεσή τους».

Δεν γνωρίζουμε αν σκέφτονται να κάνουν μήνυση στον κ. Μούζνιεκς, που θέλει να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στη χώρα, όπως απείλησε και ουδέποτε έπραξε ο υπουργός Ν. Δένδιας κατά της εφημερίδαςGuardian. Στο ενδιάμεσο μπορούν να συνεχίσουν τις εν ψυχρώ εκτελέσεις. Γιατί οι μαρτυρίες των επιζώντων αυτό περιγράφουν: «Έριξα ένα ξύλο στη θάλασσα για να σωθεί η γυναίκα και το παιδί μου και ο άνδρας του Λιμενικού το κλώτσησε». Επίσης: «Οι λιμενικοί χτυπούσαν με τα πόδια τους τη βάρκα προσπαθώντας να την αναποδογυρίσουν». Ενός έτους βρέφος αφέθηκε να πνιγεί; Δώδεκα παιδιά και γυναίκες αφέθηκαν να αφανιστούν; Από τον Αύγουστο του 2012 σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, κατά πλειονότητα Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τη ζωή τους σε δώδεκα γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία.

Η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της καλεί τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν διεξοδική, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό και να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους. Μάλιστα έχει καλέσει επανειλημμένα τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τις επιχειρήσεις απώθησης όχι μόνο επειδή είναι εντελώς παράνομες αλλά και επειδή θέτουν τις ζωές των ανθρώπων σε κίνδυνο εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται.

Μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία τεκμηριώνουν τη σκανδαλώδη έλλειψη σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή την οποία δείχνουν συνοριοφύλακες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απώθησης που διεξάγονται στο Αιγαίο. Οι άνθρωποι που περιέγραψαν στην Ύπατη Αρμοστεία την επιστροφή τους στην Τουρκία, δήλωσαν στην οργάνωση ότι τα φουσκωτά τους σκάφη εμβολίστηκαν, τρυπήθηκαν με μαχαίρι ή κόντεψαν να ανατραπούν όταν ρυμουλκήθηκαν ή κυκλώθηκαν από σκάφη του λιμενικού. Δήλωσαν ότι καταστράφηκαν οι μηχανές των σκαφών τους και αφαιρέθηκαν τα κουπιά τους και εν συνεχεία εγκαταλείφθηκαν στη μέση της θάλασσας. Πρακτικές οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αναφέρθηκαν επίσης από ανθρώπους που διέσχισαν τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών στο έγκλημα που διεπράχθη στο Φαρμακονήσι προανήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας οΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μνημείο πολιτικής αναισθησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής. «Είναι ώρα η κυβέρνηση να ακούσει την έκκληση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και να σταματήσει τις άτυπες επαναπροωθήσεις που θέτουν ζωές σε κίνδυνο και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. Η Μεσόγειος δεν μπορεί να είναι θάλασσα θανάτου».

Ντίνα Ιωακειμίδου από unfollow