Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Ένα έθιμο της Καθαράς Δευτέρας από τα Βλαχάτα της Σάμης.

Ένα έθιμο της Καθαράς Δευτέρας από τα Βλαχάτα της Σάμης.
Την Καθαρά Δευτέρα στα Βλαχάτα της Σάμης ( προσεισμικό χωριό ), εκτός από τα άλλα έθιμα που έχουμε περιγράψει σε άλλες αναρτήσεις  στην ιστοσελίδα, είχαν και ένα άλλο έθιμο που είχε να κάνει με τους ανύπαντρους.Τι τους έκαναν;...   τους σήμαιναν!!! 

Τι σημαίνει αυτό; Το πειραχτήρι του χωριού, το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, από το καμπαναριό της εκκλησίας των Αννίνων Καβαλλιεράτων, Άγιο Σπυρίδωνα, χτυπούσε την καμπάνα και με στεντόρεια τη φωνή έλεγε: " Ο Τ.Κ., είναι ανύπαντρος! Πρέπει να παντρευτεί φέτος, γιατί του χρόνου θα μπει κι' αυτός στο ράφι, όπως ο Γ.Κ." και συνέχιζε έτσι, μέχρι να ολοκληρωθεί η λίστα των ανύπαντρων του χωριού!!! Καταλαβαίνουμε φυσικά πως η καζούρα  "πήγαινε σύννεφο" και πάντα χωρίς παρεξήγηση!  Το έθιμο αυτό μετά τον σεισμό του 1953 και την μετοίκηση των Κατοίκων στον Καραβόμυλο, έπαψε να υφίσταται.
Η διήγηση είναι της μητέρας μου, Γλυκερίας Καβαλλιεράτου.
Η φωτογραφία είναι από Καθαρά Δευτέρα στον Καραβόμυλο, δεκαετία του 1960.
"Γιατρός" ( με την άσπρη στολή ), ο Ναπολέων Αμούργης ( Κανούρης ). "Νοσοκόμα" ( ο μασκαράς αριστερά του ), ο Σπύρος Καβαλλιεράτος ( Ζόλος ). Εικονίζονται ακόμα από αριστερά: Νίκος Αντωνάτος ( Λυπίτης ), Τάσης Στεφανάτος ( Σπρίντζος ),  Τάσης Καβαλλιεράτος ( Τσόμπος ), Αριστείδης Βιτωράτος, Νίκος Δανάλης, Γεράσιμος Καβαλλιεράτος ( Μεμούδος ), Μάκης Μαρίνης και Κώστας Μαρίνης. Αν κάποιος γνωρίζει τον κύριο στο κέντρο με το κοστούμι, παρακαλείται να αναφέρει το όνομά του.
Τάσος Καβαλλιεράτος.

Αναδημοσιευση απο : http://vlahatasamis.gr/