Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Κεφαλονια. Aναβίωση του εθίμου «Η κουλούρα της γωνιάς» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Ριφόρτσο»





Aναβίωση παλαιότατου εθίμου της Κεφαλονιάς « Η κουλούρα της γωνιάς» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεφαλονιάς και Ιθάκης «Το Ριφόρτσο»


Ολοκληρώθηκε στα Δηλινάτα η μαγνητοσκόπηση του ντοκιμαντέρ για το λησμονημένο έθιμο των Χριστουγέννων στην Κεφαλονιά «Η κουλούρα της γωνιάς», το οποίο θα αποτελέσει μέρος της εορταστικής εκδήλωσης του Πολιτιστικού, Λαογραφικού, Ιστορικού Συλλόγου Κεφαλληνίας & Ιθάκης «Το Ριφόρτσο», που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Δεκεμβρίου 2016, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου με την στήριξη της ΚΕΔΗΚΕ.


Ένα ωραίο έθιμο των Χριστουγέννων στο νησί, ήταν και η «Κουλούρα της γωνιάς», το οποίο γινόταν παραμονή αυτής της μεγάλης θρησκευτικής εορτής, όπως μνημονεύεται από περιηγητή στην Κεφαλονιά το 1829. Η τελετή αναφέρεται και ως «βάπτισμα στη φωτιά» ή «σπάσιμο της κουλούρας» ή και «πάντρεμα τση φωτιάς».


Τα άτομα που συνέβαλαν για την εθιμική αναπαράσταση, ήταν γυναίκες του χωριού, κάποιοι μεγάλοι σε ηλικία άνδρες, καθώς και μέλη του Συλλόγου μας. Η αναπαράσταση του εθιμικού τελετουργικού, έγινε σε όμορφη ατμόσφαιρα, ενώ δεν έλειψε και το Κεφαλονίτικο ταμπεραμέντο, όσο η φωτιά του φούρνου έκανε το χρέος της, μέχρι την ολοκλήρωση του ψησίματος.


Ο Σύλλογός μας, μετά την επιτυχημένη εκδήλωση του Σεπτεμβρίου, συνεχίζει τις δράσεις του, σε μια προσπάθεια διάσωσης της παράδοσής μας, ώστε οι εικόνες του παρελθόντος, για να γίνουν θεμέλια στο σήμερα.


Για το Δ.Σ.


Ο πρόεδρος Ο Γραμματέας


Φωκάς Διονύσης Ορέστης Καππάτος