Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

«Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος»


 Στο Θέατρο «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»,  στην  Αίθουσα Αντίοχου και

Σπύρου Ευαγγελάτου πραγματοποιήθηκε η Έκθεση «Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος» Διοργάνωση: Ιονική Ακαδημία 1808 και του Δήμου Αργοστολιού.

Η Ιονική Ακαδημία 1808 παρουσιάζει στην Κεφαλονιά την έκθεση «Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος». Ο επιφανής εικαστικός Μανώλης Χάρος, μέλος της Ιονικής Ακαδημίας 1808, εμπνέεται από τον «Διάλογο» του Σολωμού, την εμβληματική πραγματεία του πάνω στην ελληνική γλώσσα και τη σχέση της με τον λαό, και με τον εκρηκτικό χρωστήρα του δημιουργεί εικόνες πυρακτωμένες από τις Δύο Φλόγες του εθνικού ποιητή: εκείνη του νου και εκείνη της καρδιάς. Η έκθεση παρουσιάστηκε ·στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, με την εικαστική επιμέλεια της Μαρίας Γεωργοπούλου, Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης, και τη φιλολογική επιμέλεια του Σίμου Ζένιου, Αναπληρωτή Διευθυντή στο Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη Μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, υπό την αιγίδα της Ιονικής Ακαδημίας 1808. Μετά την Κεφαλονιά, η έκθεση, πάντα με τη χορηγία της Ιονικής Ακαδημίας 1808, θα ταξιδέψει στην Κέρκυρα και στη συνέχεια στη Ζάκυνθο και τα Κύθηρα.

Χαιρέτησε ι αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γ. Τσιλιμιδός, χαιρέτησε και μίλησε ο κ. Γιάννης Μεταξάς Επίτιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών, η  Δρ. Δώρα Ζαφειράτου και στο τέλος ο κ. Μανώλης Χάρος. Αργότερα ήτθε και ο Δήμαρχος κ. Θ. Μιχαλάτος. Είδαμε και τον καθηγητή κ. Ν. Φαραντούρη.