Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Παράκτια Γεωλογική Έρευνα Του Πανεπιστημίου Αθηνών Στην Κεφαλλονιά

Παράκτια Γεωλογική Έρευνα
Παράκτια Γεωλογική Έρευνα
Οι βραχώδεις απόκρημνες περιοχές της Κεφαλονιάς αντικείμενο επιστημονικής έρευνας!
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ομάδα της Επίκουρης Καθηγήτριας κ. Νίκης Ευελπίδου από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, στις 30/07/12-05/08/12 ολοκλήρωσε παράκτια γεωλογική έρευνα στην Κεφαλονιά.
Με τη βοήθεια ταχύπλοων σκαφών που διατέθηκαν από την τοπική κοινωνία με πρωτοβουλία του Δήμου, μελετήθηκαν συστηματικά οι βραχώδεις απόκρημνες περιοχές, στις οποίες έχουν αποτυπωθεί ενδείξεις μεταβολών στάθμης θάλασσας και τεκτονικών κινήσεων.
Στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν η μελέτη των μεταβολών της στάθμης της θάλασσας που σχετίζονται τόσο με την παγκόσμια μεταβολή στάθμης θάλασσας λόγω κλιματικών αλλαγών (ευστατικές κινήσεις), όσο και με την τεκτονική που έχει επηρεάσει την περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Το έργο της ερευνητικής ομάδας υποστηρίχθηκε άμεσα και έμπρακτα από τον δήμο Κεφαλονιάς, αποδεικνύοντας την ευαισθητοποίησή του σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος. Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Υγείας & Πρόνοιας κος Κεκάτος Ευάγγελος, ανέλαβε την πρωτοβουλία και τον συντονισμό όλων των προσπαθειών από την πλευρά του Δήμου, εξασφαλίζοντας τη φιλοξενία των ερευνητών και τη μετακίνησή τους με ταχύπλοα σκάφη προκειμένου να προσεγγίσουν τα απόκρημνα τμήματα της ακτογραμμής του νησιού. Το εγχείρημα έφερε εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κος Μινέτος Αναστάσιος ο οποίος ήταν καθόλη τη διάρκεια των εργασιών, στο πλευρό της ερευνητικής ομάδας.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας που απέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τον τόπο. Η κα Γαλασιάτου Μαρία παρείχε πραγματική φιλοξενία στην ομάδα στους ξενώνες της, στην περιοχή των Λουρδάτων.
Την 1η ημέρα μελετήθηκε η περιοχή του πρώην Δήμου Πυλάρου και το εγχείρημα υποστήριξε το Kefalonia Travel Office με τον κ. Jony Vreto ενώ την ομάδα συνόδευσε ο κ. Methieu Mornby.
Την 2η ημέρα μελετήθηκε η περιοχή του πρώην Δήμου Αργοστολίου. Το εγχείρημα υποστήριξε ο όμιλος ΝΟΚΙ (Ναυταθλητικός Όμιλος Κεφαλονιάς-Ιθάκης) και οι κ.κ. Αυγερινός Θανάσης και Λορετζάτος Βαγγέλης συνόδευσαν την ομάδα κατά τη διάρκεια των εργασιών τους.
Την 3η ημέρα μελετήθηκαν οι περιοχές που καλύπτουν τους πρώην δήμους Ελειού Πρόννου και Σάμης. Ο κ. Μεταξάς Γεράσιμος υποστήριξε την ομάδα, ενώ ο κ. Οδυσσέας Γαλιατσάτος συνόδευσε την ομάδα καθόλη τη διάρκεια των εργασιών τους.
Την 4η ημέρα μελετήθηκε η χερσόνησος Φισκάρδου με την ουσιαστική συμβολή του κου Παναγή Δενδρινού,
Την  5η ημέρα μελετήθηκε η χερσόνησος Ληξουρίου. Το εγχείρημα υποστήριξε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενώ την ομάδα συνόδευσε ο ίδιος ο αρχηγός κ. Μοσχόπουλος Χαράλαμπος.
Η έρευνα στην Κεφαλονιά διεξήχθη με επιτυχία και τα αποτελέσματά της αναμένεται να δημοσιευθούν στην διεθνή κοινότητα τον προσεχή χειμώνα.
Bookmark and Share
Δανεισμενο απο : KefaloniaToday.com