Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ριγανάδα Κεφαλλονίτικη

Ριγανάδα Κεφαλλονίτικη
Ριγανάδα Κεφαλλονίτικη
Απλή πρόταση αλλά θεϊκή!
Είναι το δεκατιανό ή το απογευματινό ή το ότι θέλουμε ανάλογα με την όρεξή μας!
Στην Κεφαλονιά λέγεται ριγανάδα.
Παραδοσιακά γίνεται με ξερές φέτες ψωμιού που έχουμε βουτήξει στιγμιαία στο νερό.


Χρειαζόμαστε :
  • φέτες ψωμιού (ξερές ή φρέσκιες αναγκαστικά)
  • ντομάτες χονδροτριμμένες
    αλατοπίπερο
  • ελαιόλαδο, ξύδι, ρίγανη ξερή
  • φέτα τριμμένη
Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε αρκετούτσικο ελαιόλαδο, λίγο ξύδι και μπόλικη ρίγανη ξερή. Αυτή του Αίνου είναι τόσο μυρωδάτη και δίνει μία γεύση άλλο πράγμα! Με αυτό το μείγμα ραντίζουμε ελαφρά τις φέτες του ψωμιού μας.
Στο χονδρό του τρίφτη περνάμε ντομάτες κατακόκκινες (δεν κρατάμε φλούδα) και αφού τις αλατοπιπερώσουμε, απλώνουμε πάνω στο ψωμί.
Από πάνω ρίχνουμε τριμένη φέτα (η πρέντζα της Κεφαλονιάς είναι κορυφή, είναι τα τρίματα του βαρελιού που έχουν αναμειχθεί με ελαιόλαδο και θυμάρι και έχουμε την τιμή να την παράγει συγχωριανός του άνδρα μου και να τη διοχετεύει επιλεγμένα στην Αθήνα) ή άλλο τριμένο τυρί. Αν πάλι ξεφύγουμε ρίχνουμε και κεφαλοτύρι σε κομμάτια, αλλά είπαμε ξεφεύγουμε. Κλασσικά θέλει φέτα ή μυζήθρα.
Τα υλικά τα βάζουμε με το μάτι, ανάλογα με την όρεξή μας και τα άτομά μας. Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα -αλλά είπαμε φεύγουμε από τα παραδοσιακά- πασπαλίζουμε και με ελίτσες και με κάπαρη.
Το καλοκαίρι μπορώ να τρέφομαι μόνο με τέτοιο φαγάκι άνετα! Είναι τέλειο!
Στα χωριά κάποιοι βρέχουν το ξερό ψωμί με κρασί..
Η καλύτερη επιλογή ψωμιού είναι αυτό το ζυμωτό που έκαναν οι παλιές μαγείρισες στον ξυλόφουρνο, που γίνεται ένα τεράστιο καρβέλι προζυμένιο και έχει μία ιδιαίτερα σκληρή κόρα και περίπου μαυρισμένη από πάνω…….πεθαίνω όταν βρίσκω τέτοιο ψωμί, το λατρεύω!!!!
Επίσης μπορώ να ζω μόνο τρώγοντας αυτό το συγκεκριμένο ψωμί.
Καλημερούδια μας !
Bookmark and Share
Δανεισμενο απο : KefaloniaToday.com