Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012


«Στοπ» από τους Ισραηλινούς στο πλοίο «Estelle»

Το ισραηλινό ναυτικό σταμάτησε το ταξίδι του φινλανδικού πλοίου «Εστέλ», που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών Αρχών.

«Στοπ» από τους Ισραηλινούς στο πλοίο «Estelle»
Στο ιστιοφόρο επιβιβάστηκαν την περασμένη Τρίτη (εν πλω στα διεθνή ύδατα, 12 μίλια νότια της Κρήτης) πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και Δημήτρης Κοδέλας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πλοίο φέρεται να περικυκλώθηκε από έξι έως εννέα ισραηλινά πολεμικά πλοία, ενώ ένοπλοι άνδρες με μάσκες εισέβαλαν σε αυτό.Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την προσέγγισήη του ιστιοφόρου στο λιμάνι της Γάζας.
«Το Estelle δέχεται επίθεση αυτή τη στιγμή, μόλις έλαβα μήνυμα (από τους επιβαίνοντες στο πλοίο) μέσω τηλεφώνου», δήλωσε η Βικτόρια Στραντ, εκπρόσωπος του κινήματος «Ένα καράβι για τη Γάζα- Σουηδία» με έδρα τη Στοκχόλμη.

«(Οι επιβάτες) μας είχαν πει νωρίτερα ότι τους ακολουθούσαν (ισραηλινά) πολεμικά πλοία», διευκρίνισε η Στραντ.
«Στοπ» από τους Ισραηλινούς στο πλοίο «Estelle»
Η επιχείρηση των Ισραηλινών δυνάμεων έγινε ενώ το «Estelle», βρισκόταν σε απόσταση 31 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι της Γάζας.Δεν υπάρχουν πληροφορίες για συλλήψεις ή τραυματισμούς ενώ η επικοινωνία με το πλοίο έχει διακοπεί.
Μέλη του πληρώματος του πλοίου, λίγο πριν από την αναχώρησή τους για τη Γάζα
Μέλη του πληρώματος του πλοίου, λίγο πριν από την αναχώρησή τους για τη Γάζα
Στο πλοίο επιβαίνουν άλλοι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, καθώς και πολίτες από τη Φιλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά, αλλά και τρεις πολίτες του Ισραήλ.
Τσίπρας: Αισθανόμαστε περήφανοι για την αποστολή αυτή
Τη συμπαράσταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο πλήρωμα του ιστιοφόρου «Εστέλ», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στο λιμάνι της Γάζας και το οποίο σταμάστησε σήμερα το ισραηλινό ναυτικό, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αισθανόμαστε περήφανοι που σε αυτήν την αποστολή ανθρωπιστικής αλληλεγγύης συμμετέχουν δυο μέλη της Κοινοβουλευτική μας Ομάδας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ

«Δυο γνήσιοι εκπρόσωποι ενός λαού που δοκιμάζεται και αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δημοκρατία 2,5 χρόνια τώρα και οι οποίοι κομίζουν μήνυμα αλληλεγγύης σε ένα λαό που χρόνια τώρα δοκιμάζεται και περήφανα αγωνίζεται για ζωή και ελευθερία. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό συμβολικό μήνυμα», ανέφερε.

Ας γνωρίζουν οι εχθροί της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών ότι πιο ισχυρό όπλο απ΄ όλα τα οπλικά συστήματα είναι το όπλο της αλληλεγγύης των λαών, τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Και αυτό το ισχυρό όπλο εμείς απέναντι σε κάθε λαό, ακριβώς επειδή θέλουμε να αξιοποιούμε αυτό το όπλο και για τη δική μας προστασία και θέλουμε τούτη την ώρα την αλληλεγγύη όλων των λαών της Ευρώπης και του κόσμου, το όπλο της αλληλεγγύης θα το έχουμε ψηλά στις αξίες και τις δράσεις μας.»