Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον θάνατο του Διονύση Γεωργάτου

Διονύσης Γεωργάτος
Διονύσης Γεωργάτος
Για το θάνατο του  Διονύση Γεωργάτου, η ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη ανακοινώνει στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή Διονύση Γεωργάτου, που “έφυγε” σήμερα (σ.σ. χτες) από τη ζωή.
Ο σ. Διονύσης Γεωργάτος γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1917 στο χωριό Παρισάτα της Κεφαλονιάς, από γονείς αγρότες και είχε τρεις αδελφούς και μία αδελφή. Ολη η οικογένεια δέθηκε με το λαϊκό κίνημα του νησιού και αργότερα με την Εθνική Αντίσταση, κυνηγήθηκαν από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις, διώχτηκαν, βασανίστηκαν και βρέθηκαν σε στρατόπεδα, φυλακές και στην εξορία.
Ο σ. Διονύσης Γεωργάτος τελείωσε το γυμνάσιο του Ληξουρίου το 1935, έδωσε αμέσως εξετάσεις στη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1940.
Από μαθητής του γυμνασίου συνδέθηκε με το κίνημα της περιοχής του, πάλεψε ενάντια στη φασιστική ΕΟΝ του Μεταξά και στα φοιτητικά του χρόνια κατά την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας πήρε δραστήριο μέρος στις φοιτητικές απεργίες και διαδηλώσεις. Με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου πήγε φαντάρος. Με την κατάρρευση του μετώπου τον Ιούλη του 1941 πήγε στην Κεφαλονιά, όπου συνδέθηκε αμέσως με την Κομματική Οργάνωση και έγινε μέλος του Κόμματος.
Στα χρόνια 1941 – 1946, ο σ. Διονύσης Γεωργάτος δούλεψε στην Κομματική Οργάνωση Κεφαλονιάς – Ιθάκης από διάφορες υπεύθυνες κομματικές θέσεις και από τον Απρίλη του 1944 μέχρι τα τέλη του 1945 διετέλεσε μέλος του Γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής. Εν όψει του 7ου Συνεδρίου του ΚΚΕ (1945) ο σ. Γεωργάτος εκλέχτηκε αντιπρόσωπος στη Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου και από κει στάλθηκε ως παρατηρητής στις εργασίες του 7ουΣυνεδρίου του ΚΚΕ.
Ο σ. Διονύσης Γεωργάτος από τον Μάη του 1946 μέχρι και την πτώση της χούντας το 1974 διώχτηκε για τις ιδέες και τη δράση του ως στέλεχος του ΚΚΕ και υπήρξε κρατούμενος και εξόριστος για περίπου 21 χρόνια. Πέρασε από το κολαστήριο της Μακρονήσου παλικαρίσια, έμεινε όρθιος και αλύγιστος μέχρι τέλους παρά την τρομοκρατία, την ψυχολογική βία, τα βασανιστήρια και το προμελετημένο δολοφονικό και τρομοκρατικό χτύπημα στις 29 Φλεβάρη – 1 Μάρτη το 1948, όταν δολοφονήθηκαν πάνω από 150 κρατούμενοι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Εξορίστηκε επίσης στον Αη Στράτη, τη Γυάρο και τη Λέρο.
Στο χρονικό διάστημα όπου βρισκόταν “ελεύθερος” δούλευε στην παράνομη οργάνωση του Κόμματος στην Αθήνα και στην τότε ΕΔΑ.
Πριν από τις εκλογές του 1956 χρεώθηκε να δουλέψει στην ΕΔΑ και στην Α’ Συνδιάσκεψή της εκλέχτηκε στη Διοικούσα Επιτροπή της ΕΔΑ.
Στο 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1961) εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Είκοσι μέρες περίπου μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας συνελήφθη και κλείστηκε στην απομόνωση. Στη συνέχεια, εξορίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο.
Στήριξε με όλες του τις δυνάμεις το 1968 τις αποφάσεις της 12ηςΟλομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ απέναντι στους οπορτουνιστές και όντας εξόριστος, δούλεψε δραστήρια για την υπεράσπιση της γραμμής και του Κόμματος.
Απολύθηκε το 1971, από το στρατόπεδο κρατουμένων της Σαμοθράκης, με τη διάλυση των στρατοπέδων εξορίστων.
Το 1973 πέρασε παράνομα στο εξωτερικό, συμμετείχε στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ και εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Γραφείο. Στο 10ο Συνέδριο (1978) του ΚΚΕ εκλέχτηκε μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Μετά την πτώση της χούντας αναλαμβάνει υπεύθυνες κομματικές δουλειές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και σε διάφορους τομείς δουλειάς.
Στο 11ο Συνέδριο (1982) και στο 12ο (1987) εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Την περίοδο της κρίσης 1989 – 1991 έδωσε τη μάχη ενάντια στη διάλυση του ΚΚΕ, που προωθούσε η δεξιά οπορτουνιστική ομάδα που πήγε στο ΣΥΝ.
Από το 1991 μέχρι σήμερα βοηθούσε από κάθε μετερίζι με βάση τις δυνάμεις του.
Ο σ. Διονύσης Γεωργάτος είχε σημαντική συμβολή στη συγγραφή των ιστορικών τόμων για τη Μακρόνησο.
Ο σ. Διονύσης Γεωργάτος παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του πιστός στις αρχές και τα ανώτερα ιδανικά που υπηρετεί το ΚΚΕ, στην πάλη για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, τιμώντας μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του, την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους και την οικογένειά του.
Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 24 Ιούλη και ώρα 11 το πρωί από το 3ο Νεκροταφείο (Πέτρου Ράλλη και Θηβών, Νίκαια) και θα είναι πολιτική.
Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ