Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

«Τραβέρσο», κόντρα στον άνεμο… ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - Κοινωνικό εργαστήρι με πολιτικό πρόσημο, με βάση τις αρχές ισονομίας, αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης.


Της Αφροδίτης Τζιαντζή

Το «Τραβέρσο», μια πρωτοβουλία ανήσυχων ανθρώπων που ζουν και δρουν στην Κεφαλονιά, δεν χωρά εύκολα σε ορισμούς. Δεν είναι πολιτική οργάνωση, αλλά η φιλοσοφία και οι δράσεις τους έχουν πολιτικό πρόσημο, με βάση τις αρχές της ισονομίας, της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης, την οποία διαχωρίζουν κάθετα από τη φιλανθρωπία.

Δεν είναι πολιτιστικός σύλλογος, αλλά διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις χωρίς εμπορευματικό χαρακτήρα, θέλοντας να σπάσουν τη μονοτονία αλλά και τον καθωσπρεπισμό. Αυτοσυστήνονται ως «κοινωνικό εργαστήρι», αλλά δεν έχουν, προς το παρόν, μόνιμη στέγη.

Συμμετείχαν στο 21ο Φεστιβάλ Αntinazi Zone στο Αργοστόλι, όπου τους γνωρίσαμε, συνδιοργανώνοντας τη συζήτηση «Για μια κοινωνία που δεν θα μοιάζει με ζούγκλα – Διαπαιδαγώγηση με σεβασμό στη διαφορετικότητα στο σχολείο και το σπίτι», βιωματικό εργαστήρι και προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τους φυλετικούς διαχωρισμούς στη σχολική αίθουσα.

Η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία, το περιβάλλον είναι τρία από τα βασικά, αλλά όχι τα μοναδικά ενδιαφέροντα του «Τραβέρσο», που αποτελείται από ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, επαγγελμάτων, πολιτικής αφετηρίας, Κεφαλονίτες και μη, που τους συνδέει η κοινή πίστη ότι «τα μόνα πραγματικά μας χρέη τα χρωστάμε στα όνειρά μας και αυτά σκοπεύουμε να εκ-πληρώσουμε».

«Τραβέρσο σημαίνει αναγκαστική πορεία κόντρα στη διεύθυνση του ανέμου για να αποφύγει το καράβι τα χτυπήματα των κυμάτων στα πλευρά του. Κάπως έτσι αισθανθήκαμε κι εμείς ότι πρέπει να δράσουμε σε μια εποχή που η πολιτικοοικονομική φουρτούνα χτυπά ολοένα και πιο ανεξέλεγκτα πάνω στο κοινωνικό σώμα», εξηγούν οι ίδιοι την ονομασία τους, προσθέτοντας ότι «η πρωτοβουλία μας δεν λειτουργεί απλώς ως αντίδραση στην κατάρρευση του κόσμου-όπως-τον-ξέραμε. Πολύ πριν ξεσπάσει η θύελλα βλέπαμε πως σπέρνονταν άνεμοι και οραματιζόμασταν έναν διαφορετικό κόσμο. Ειδικά όμως σήμερα, που το αίσθημα της ανημποριάς καταβάλλει σε τέτοιο βαθμό τόσους ανθρώπους, οδηγώντας τους στην απραξία και στην απόγνωση, κρίνουμε ότι η δυναμική κινητοποίηση με θετικό πρόσημο είναι σημαντικότερη παρά ποτέ».

Τα μέλη του «Τραβέρσο» περιγράφουν ως ορόσημο της δράσης τους τη συμμετοχή τους στο περίφημο «Κίνημα της Καμπάνας». Με αυτή την ονομασία αποκάλεσαν τα κεφαλονίτικα ΜΜΕ τους αγώνες των πολιτών για να μην μπει λουκέτο στο Συνεταιριστικό Καφενείο που λειτουργούσε επί 13 χρόνια στην ιστορική πλατεία της Καμπάνας στο Αργοστόλι, απασχολώντας άτομα με ψυχο-κοινωνικά προβλήματα, ως Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης, υπό την αιγίδα του δήμου και του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο του προγράμματος αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς».

Το καφενείο έβαλε λουκέτο τον Μάιο του 2013, συσσωρεύοντας χρέη άνω των 100.000 ευρώ στο ΙΚΑ και περίπου 60.000 ευρώ σε ιδιώτες, τα οποία ο δήμος δήλωνε αδυναμία να αποπληρώσει. Μάλιστα, το προσωπικό του καφενείου παρέμενε απλήρωτο για πάνω από 1,5 χρόνο και για περίπου 6 μήνες οι εργαζόμενοι-ψυχικά ασθενείς, ενώ έφτασε να κινδυνέψει με κατάσχεση του σπιτιού του ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, άτομο με τετραπληγία.

Παρά τις κινητοποιήσεις, τις λαϊκές συνελεύσεις, το αυτο-οργανωμένο φεστιβάλ της Καμπάνας το καλοκαίρι του 2013, τις αντιδράσεις βουλευτών, όπως η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου του ΣΥΡΙΖΑ, και δημοτικών κινήσεων, το Καφενείο της Καμπάνας παραμένει κλειστό. Εξάλλου στο νησί έκλεισαν και άλλες δομές ψυχικής υγείας, όπως η κινητή μονάδα «Μετάβαση».

«Το γεγονός ότι το Κίνημα της Καμπάνας δεν νίκησε, σίγουρα έσπειρε την απογοήτευση», παραδέχονται μέλη του «Τραβέρσο», τονίζοντας ότι «όπου κλείνει μια κοινωνική δομή, ανοίγει ένας Καιάδας». «Οι σεισμοί του χειμώνα ήρθαν σαν αλάτι στις πληγές της κρίσης», μας λένε μέλη της πρωτοβουλίας, που νιώθουν στο πετσί τους τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών. «Αν δεν είχαμε το “Τραβέρσο”, και ως μορφή κοινωνικοποίησης και συνεύρεσης, δεν ξέρω τι άλλο θα κάναμε», προσθέτουν.

Λειτουργώντας με αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις, οι «Τραβέρσο» προσανατολίζονται στη δημιουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού. Εν τω μεταξύ συνδιοργανώνουν συναυλίες, προβολές ταινιών και ανεξάρτητων ντοκιμαντέρ, δραστηριοποιούνται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις παραλιών και στο ξεπούλημα των «θαλάσσιων οικοπέδων» με υδρογονάνθρακες.

Χθες βράδυ συμμετείχαν μαζί με το Antinazi Zone σε κεντρική αντιφασιστική εξόρμηση στο Αργοστόλι. Πάντα κόντρα στον άνεμο της κοινωνικής απάθειας και της εξατομίκευσης, χαράζουν τραβέρσο ανάποδο, επιμένοντας στους στίχους του Ισπανού Αντόνιο Ματσάδο, ότι «δεν υπάρχουν δρόμοι, μόνο τα ίχνη του πλοίου στη θάλασσα».
* ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-traverso.gr