Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Φάροι…οι άψυχοι ήρωες της Κεφαλονιάς


Κατάλοιπα της βιομηχανικής ιστορίας του 19ου αιώνα ενώνουν το παρελθόν με το μέλλον ,κρατώντας άσβεστο το πολύτιμο φως τους,ως δωρήματα της πολιτιστικής ομορφιάς της Κεφαλονιάς.Χαμένοι στη λήθη του πελάγους,οι φάροι της Κεφαλονιάς,άψυχοι ήρωες μιας άλλης εποχής στέκουν ακόμη αγέρωχοι και ακλόνητοι σε θέσεις στρατηγικές ,παρακαταθήκη της ναυτικής παράδοσης της Κεφαλονιάς.

Ο φάρος των Αγίων Θεοδώρων έργο του τοποτηρητή Νάπιερ,ο καλύτερος φάρος που έχτισαν ποτέ οι Άγγλοι στα Επτάνησα το 1824 , μια μοναδική αρχιτεκτονική κατασκευής φάρου που οφείλει την ιδιαιτερότητά του σ εναν ανεμόμυλο ,ορατός σε 15 -20 μίλια με καλό καιρό ανακατασκευάσθηκε το 1995 και κρίθηκε διατηρητέος αποτελώντας ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς.
Ο φάρος των Αγίων Θεοδώρων
Ο φάρος των Αγίων Θεοδώρων
Ο Γέρο Γόμπος ,έξω από τα Χαβριάτα , ένα από τα μεγαλύτερα φανάρια της Μεσογείου με 56 μέτρα ύψος εστίασης και 80 σκαλοπάτια που ανατίναξαν οι Γερμανοί το 1906 και ανακατασκευάσθηκε το 1951 φωτίζει ακόμη την ένδοξη ιστορία της Κεφαλονιάς.
Γερογόμπος
Γερογόμπος
Ο φάρος Φισκάρδου ,πύργος κυλινδρικός με κατοικία,ξαναχτίστηκε πάνω στα ερείπια του παλιού βενετσιάνικου φάρου ενώ πρωτολειτούργησε το 16ο αιώνα οταν το Φισκάρδο αποτελόυσε ένα από τα μεγαλύτερα εξαγωγικά λιμάνια της Ερίσου αφού φορτώνονταν σε Ενετικές γαλέρες πάνω από ένα εκατομμύριο λίτρες σταφίδες ,κρασί και λάδι.
Φάρος Φισκάρδου
Φάρος Φισκάρδου
Ο φάρος στο χωριό Διχάλια, οι Βαρδιάνοι μαζί με το Λαζαρέτο της Ιθάκης είναι οι έξι ηρωικοί φάροι που δεν κατάφεραν τα θραύσματα και τα πολυβόλα των εχθρών ,σε μια ιστορία γεμάτη δάκρυα,πάνω σε τρομερά βράχια και άγρια ακρωτήρια να σβήσουν το πολύτιμο φως τους.οι Στεριανοί φάροι της Κεφαλονιάς,εικόνες δυνατές που αντίκρυζαν οι ναυτικοί μας διαπλέοντας ωκεανούς με την ιδιαίτερη αισθητική τους ζητούν να τα κοιτάξουμε ξανά με περισσότερο σεβασμό κρατώντας στο χώρο και το χρόνο το ένδοξο φως τους για πάντα αναμμένο μέσα στο δυσδιάκριτο ορίζοντα, δείχνοντας μια άλλη ρότα αυτή την φορά.. την ρότα της Ιστορίας και του Πολιτισμού.!
- See more at: http://www.kefaloniatoday.com/kefalonitika/afieromata/fari-apsichi-iroes-tis-kefalonias-103917.html#sthash.S6MhrvrH.dpuf

http://www.sppantelios.blogspot.gr/