Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Αναφορά στο Κεφαλλονίτικο Μυστάκιον

Κεφαλονίτες & Μουστάκι
Κεφαλονίτες & Μουστάκι

Ορισμένοι που έχουν μεγάλο μουστάκι, πετυχαίνουν τη μπούκλα του και το στρίψιμο του με ένα λεπτό ξυλάκι, περιτυλίγοντας τη τρίχα πάνω σε αυτό, «το ποτίζουν» λεμόνι ή ζάχαρη με νερό και αφού κοκαλώσει, τραβούν τη μικρή βέργα προσεκτικά και το μουστάκι παίρνει το επιθυμητό σχήμα.
Στην Κεφαλλονιά δεν υπάρχει μεγάλη παράδοση στα μουστάκια όπως αυτή της Κρήτης. Παρόλα ταύτα βρίσκεις υπέροχα μουστάκια στο νησί, που άνετα μπορούν να συναγωνιστούν οποιοδήποτε μυστακοφόρους σε όλη την Ελλάδα. Οι Κεφαλλονίτες τα περιποιούνται, και τα «κοκαλώνουν» άλλοτε με ζάχαρη και λίγο νερό και άλλοτε με λεμόνι.
Από τα παλαιότερα ονομαστά μουστάκια των Κεφαλλονιτών, είναι αυτό που είχε ο Ληξουριώτης,Ιωάννης Σκλατσούνης, σπουδαίος νομικός και ποιητής (1821-1905).
Tο μουστάκι του ήταν πλατύ και ριχτό, άπλωνε έως και τα μάγουλα και κατέβαινε αρκετά κάτω. Έτσι, μουστάκια στον τύπο αυτόν, τα λέμε, «α λα Σκαλτσούνη».
Οι κάτοχοι επιβλητικών μουστακιών είναι ως συνήθως κτηνοτρόφοι, οικοδόμοι, αλλά και ναυτικοί. Καμαρώνουν για το μουστάκι τους και το φροντίζουν, το περιποιούνται να είναι πάντα εντυπωσιακό.
Πρύτανης μυστακοφόρος του νησιού ο Γεράσιμος Σολωμός, από την Πεσσάδα, που με το εντυπωσιακό μουστάκι του, σε προκαλεί να τον προσέξεις και να τον θαυμάσεις. Η αποθέωση είναι, να δεις τον Γεράσιμο να βγαίνει από τη θάλασσα! Πιάνει τα μεγάλα πλοκάμια του μουστακιού του, δηλαδή τις δυο άκρες και τις βάζει πίσω στα αυτιά του για να τα κρατήσει… Υπέροχος τύπος ο Γεράσιμος, σωστός Κεφαλλονίταρος, πάντα χαμογελαστός και καλοσυνάτος, καμαρώνει για το μουστάκι του και το περιποιείται ανελλιπώς.
Ο Γεράσιμος Γιαννάτος από τα Πατρικάτα της Ερίσου, με ένα ριχτό μουστάκι, στο τύπο -θαλάσσιου ελέφαντα-, δε μένει απαρατήρητος, πάντα δε είναι χαμογελαστός. Με έξυπνο πείραγμα σε προκαλεί να τον κοιτάξεις και να του το ανταποδώσεις καλοσυνάτα. Μόλις τον αντικρίσεις, το καθάριο πρόσωπό του με τα γαλανά μάτια του, τονίζεται από το πλατύ μουστάκι του, και σου φέρνει στο μυαλό, πως τούτος μοιάζει με ένα είδος «Φώκιας».
Ο μάγειρας Παναγής Καούρης από την Έρισο, που με το μουστάκι του στον τύπο του -κάβουρα ή του τσιγκελωτού-, σε προκαλεί να το σχολιάσεις. Το περιποιείται και το στρίβει συχνά προς τα πάνω και έτσι του δίνει το τσιγκελωτό σχήμα του.
Ο Σπύρος Λουκάκης στον Αθέρα κατέχει ένα μουστάκι ριχτό -α λά Σκαλτσούνη-. Καμαρώνει γι’ αυτό και συζητά άνετα για το πώς το περιποιείται.
Θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε καρτ-σταλ με τον τίτλο, «Αθεριάνικο μυστάκιον»
Ο Γεράσιμος Φιλιππάτος, από τη Σάμη με ένα μουστάκι παχουλό, όχι ιδιαίτερα μακρύ, αλλά καπνισμένο. Θα το λέγαμε καλύτερα, -δίχρωμο.
Ο Γιώργος Λούκας Ζερβός από τα Μαντζαβινάτα, με πολύ καμάρι μιλάει για το μουστάκι του και λέει, πως, με αυτό έχει αρκετές επιτυχίες στο ωραίο φύλο. Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τον κάτοχό του, λόγω που το μουστάκι του μυτίζει στις άκρες προς τα κάτω.
Ο Γεράσιμος Κουρούκλης, από τα Χαβριάτα, ο φίλος καθηγητής έχει ένα υπέροχο μουστάκι, ασπριδερό, που πέφτει ριχτό σαν δυο τόξα, που αγκαλιάζουν το στόμα του. Πάντα χαμογελαστός και καλόκαρδος, ποζάρισε ξαφνικά για το μουστάκι του.
Ο Δημήτρης Ζαφειράτος από το Ληξούρι, έχει ένα μουστάκι επιβλητικό το οποίο το περιποιείται ανελλιπώς. Στα νιάτα του το μουστάκι του ήταν αρκετά μεγάλο και επιβλητικό και στα πλοκάμια του έστριβαν και γίνονταν μυτερά σαν βελόνες.
Τώρα διατηρεί ένα μεγάλο μουστάκι το οποίο ακολουθεί τον τύπο μουστάκι -α λα Σκαλτσούνη-, χωρίς να κρέμεται κάτω από το πηγούνι.
Ιδιαίτερο σοφιστικέ μουστάκιον έχει ο φίλος Γιώργος Σπηλιώτης, πολιτικός μηχανικός και λογοτέχνης, «φορεί» μουστάκι -α λα μπρατσέρα- διότι στρίβει τις άκρες του προς τα επάνω, με αποτέλεσμα να μοιάζει με παλιά μπρατσέρα. Βλέπεις, τον φίλο Γεώργιο, ακολουθεί μια ζωή η πνοή της θάλασσας…
Επίσης, υπέροχος μυστακοφόρος είναι ο Ληξουριώτης Χαράλαμπος Ν. Αντωνέλος, που λόγω του μουστακιού του, ο κόσμος τον αποκαλεί «ο μουστάκιας». Θα λέγαμε πως ο τύπος του μουστακιού του Μπάμπη, είναι -ο οικοδομικός-, λόγω που είναι οικοδόμος και από αυτή την κατηγορία είναι ο πρώτος που λανσάρει αυτό το μουστάκι.
Ο Μπάμπης χάρηκε αυτήν τη φωτογράφηση, που καθώς την εκτελούσα, μονολογούσε λέγοντας μου «Τέτοιο μουστάκι αλλού δεν θα βρεις… αντρικό και γνήσιο».
Πηγή άρθρου: kefalonitis.com
 Αναδημοσιευση απο : http://www.kefaloniatoday.com/kefalonitika/afieromata/anafora-sto-kefallonitiko-mistakion-97670.html#sthash.xtLcRJCr.dpuf

http://www.sppantelios.blogspot.gr/