Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Σαββατοκύριακο στην Κεφαλονιά: Γνωρίστε τα μυστικά του νησιού

Καλοκαίρι στην Κεφαλονιά
Καλοκαίρι στην Κεφαλονιά
Νησί καταπράσινο, με δαντελωτές ακτές και σμαραγδένιες θάλασσες…
Η Κεφαλονιά διαθέτει τα πάντα για όσους επιλέξουν να την επισκεφθούν:
Κοσμοπολίτικα λιμανάκια, όπως το Φισκάρδο, νησιωτικές πολιτείες με γραφικά σοκάκια, αλλά και όλες τις παροχές, όπως το Αργοστόλι και τοΛηξούρι, απόμερες ακτές και ορεινά χωριά που ταξιδεύουν τους επισκέπτες σε άλλες εποχές, τονΑίνο, το μεγάλο βουνό που κυριαρχεί στο τοπίο, και φυσικά το στολίδι του νησιού, τον Μύρτο μια από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας, με απανωτές διεθνείς διακρίσεις.
Aργοστόλι
Αν σας αγχώνει το πώς μπορείτε να δείτε όλες τις ομορφιές του νησιού μέσα σε δυο μέρες, τότε… μην ξεκινάτε καν για τον προορισμό σας! Όχι, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό… Σε δυο μέρες μπορεί κανείς όμως να πάρει μια δυνατή γεύση της Κεφαλονιάς, να επισκεφτεί κορυφαίες παραλίες και να περιηγηθεί στα πιο δημοφιλή σημεία του νησιού.
Αν επιλέξετε να φτάσετε με αεροπλάνο στην Κεφαλονιά, τότε πολύ πρωί το Σάββατο θα είστε εκεί και θα έχετε δυο γεμάτες μέρες για να το απολαύσετε. Άλλη επιλογή είναι τα συχνά δρομολόγια του φέρι από την Κυλλήνη, οπότε μπορεί και να φτάσετε στην Κεφαλονιά από το βράδυ της Παρασκευής – και πάλι το «γεμάτο» Σαββατοκύριακο είναι το όπλο σας.
Δεν μπορεί κανείς να ξεκινήσει τη βόλτα του παρά από το Αργοστόλι, την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς. Η γραφική νησιωτική πολιτεία, με τα σπίτια δυτικότροπου ρυθμού, στενά, δίπατα, με κόκκινες στέγες και πολύχρωμα πορτοπαράθυρα, φωτίζεται υπέροχα από την ανατολή του ήλιου και το πρωινό στην πλατεία Βαλλιάνου ή το Λιθόστρωτο, μαζί με την βόλτα στα στενά σοκάκια, επιβάλλεται. Δείτε την πλατεία Καμπάνας, τον Αγιο Σπυρίδωνα με το περίτεχνο τέμπλο, αλλά και τον Αγιο Νικόλαο των Καθολικών ή περιηγηθείτε στον Κήπο του Νάπιερ και την Γέφυρα Δεβοσέτου, με πλάι σας την Λιμνοθάλασσα του Κούταβου στην πιο γαλήνια ώρα της.
Πλατεία Αργσοτολίου
Ποιος άλλος όμως να είναι ο προορισμός μιας μέρας στο νησί, από την θάλασσα και την παραλία; Ειδικά όταν βρίσκεται κάποιος για Σαββατοκύριακο στην Κεφαλονιά, με τις ξακουστές ακτές και τις πεντακάθαρες θάλασσες, το μόνο που θα σας δυσκολέψει είναι η επιλογή. Δυστυχώς, μέσα σε δυο μέρες, είναι δύσκολο να επισκεφτείτε περισσότερες από 3-4 ακτές, ακόμα κι αν «χωρίσετε» το μπάνιο στη θάλασσα σε πρωινό και απογευματινό!
Ο Μύρτος δεν μπορεί να λείψει από τις επιλογές σας. Σας προτείνουμε να κατευθυνθείτε προς την εντυπωσιακή ακτή πρωί. Απέχει περί τα 30 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, ενώ μην παραλείψετε να σταματήσετε και να φωτογραφηθείτε με φόντο το Μύρτο, λίγο πριν φτάσετε στην παραλία. Το πρωί ο Μύρτος είναι ήσυχος, πριν πλημμυρίσει από κόσμο και πριν «σηκωθεί» το απογευματινό αεράκι. Θα έχετε έτσι την ευκαιρία να απολαύσετε την ηρεμία και την ησυχία της φύσης, ενώ τα κάτασπρα βότσαλα λάμπουν στον ήλιο και τα τιρκουάζ νερά σας προκαλούν για ατέλειωτες βουτιές… Στην περίπτωση που δεν μπορέσετε να… λύσετε τα μάγια του Μύρτου και αποφασίσετε να μείνετε εκεί όλη την ημέρα, μην κάνετε το λάθος να φύγετε αν δεν απολαύσετε τον ήλιο να βυθίζεται στη θάλασσα μπροστά σας, σε ένα από τα πιο φαντασμαγορικά ηλιοβασιλέματα της Κεφαλονιάς.
Αναχωρώντας από τον Μύρτο, προτιμήστε να περιηγηθείτε στην Ερισο, με τα πανέμορφα χωριουδάκια και τα παραδοσιακά σπίτια που στέκουν τα περισσότερα από τις αρχές του 20ού αιώνα. Το Φισκάρδο αλλά και η Άσσος, δυο από τα χωριά της περιοχής, βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση, ενώ διαθέτουν παραλίες και ακτές που θα σας επιτρέψουν να συνεχίσετε τις βουτιές!
Μύρτος, Κεφαλονιά
Εναλλακτικά, κατευθυνθείτε προς τη Σάμη. Εκεί, θα επισκεφθείτε τις μεσημεριανές ώρες το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, ένα από τα εντυπωσιακότερα της Ελλάδας. Θα περιηγηθείτε στο σπήλαιο αφού επιβιβαστείτε σε βάρκα, ενώ το φως του ήλιο που μπαίνει από ένα μικρό άνοιγμα στην οροφή δημιουργεί μοναδικούς χρωματισμούς στα νερά του σπηλαίου.
Μελισσάνη, Ελλάδα
Επόμενος προορισμός, αν η ώρα σας φτάνει και η διάθεσή σας το επιτρέπει, η παραλία Αντίσαμος που διεκδικεί επίσης μια θέση στις κορυφαίες της Κεφαλονιάς ή της Ελλάδας. Πλήρως οργανωμένη, με κάτασπρα βότσαλα και καταπράσινα νερά θα σας κερδίσει με την ομορφιά της. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Σάμη, το γραφικό λιμανάκι με τις ψαροταβέρνες και τα εστιατόρια δίπλα στο κύμα, που θα ικανοποιήσουν όχι απλώς την πείνα σας, αλλά και τις γευστικές σας απαιτήσεις.
Το πρωινό της επόμενης μέρας στην Κεφαλονιά δεν μπορεί παρά να είναι αφιερωμένο στην ενδοχώρα του νησιού και ειδικά στο οροπέδιο των Ομαλών. Εκεί βρίσκεται το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Κεφαλονιάς, ηΜονή του Αγίου Γερασίμου, όπου φυλάσσεται και το σκήνωμα του Αγίου. Στην ίδια περιοχή θα δείτε τα αμπέλια της ρομπόλας, του τοπικού κρασιού της Κεφαλονιάς που φύεται σε βραχώδες έδαφος. Στα Φαρακλάτα, σε μικρή απόσταση, θα δείτε το πανύψηλο καμπαναριό του Αγίου Δημητρίου που ξεχωρίζει από μακριά, καθώς φτάνει σε ύψος τα 42 μέτρα!
Πάνω από τον Αγιο Γεράσιμο, δεσπόζει ο Αίνος, το βουνό με το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα που προέρχεται από την Κεφαλληνιακή Ελάτη, το σπάνιο έλατο που το στολίζει. Αξίζει να ακολουθήσετε την παράκαμψη και να βρεθείτε για λίγο ανάμεσα στη φύση και το πράσινο, αλλά και να θαυμάσετε την απέραντη θέα.
Ainos
Το… μεγάλο ερώτημα που μένει πλέον να απαντηθεί είναι ποια κατεύθυνση θα σας οδηγήσει στη θάλασσα και σε ποια παραλία θα περάσετε τη μέρα σας! Οι βασικές επιλογές είναι δύο: Είτε θα κατευθυνθείτε δυτικά στηνΠαλλική και θα επιλέξετε μεταξύ των Πετανών, του Ξι, του Μέγα Λάκκου ή της παραλίας στα Λέπεδα, είτε θα επιλέξετε το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, τη Λειβαθώ ή τον Ελειό, την απέραντη παραλία της Σκάλας, τουΛουρδά, του Αγίου Θωμά ή το Τραπεζάκι και την Κορώνη.
Πετανοί
Στην Παλλική, μετά το μπάνιο σε όποια παραλία τελικά σας κερδίσει, μην παραλείψετε να… δοκιμάσετε αν μπορείτε να δείτε κι εσείς το φαινόμενο της Κουνόπετρας, δηλαδή ενός βράχου μέσα στη θάλασσα που κινείται αενάως. Επισκεφθείτε επίσης την Ιερά Μονή Κηπουραίων, τα Κηπούρια, όπως λένε οι Κεφαλονήτες για να δείτε τα μοναδικά κειμήλια αλλά και το φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα, ενώ το Ληξούρι, η πανέμορφη μικρή πολιτεία σας περιμένει για να φάτε καλό φαγητό στις ταβέρνες, να απολαύσετε τον καφέ σας και να δοκιμάσετε τοπικά γλυκά στα ζαχαροπλαστεία.
Ληξούρι
Αν η επιλογή σας τελικά είναι η νοτιοανατολική Κεφαλονιά, τότε μετά τις βουτιές, απολαύστε τη βόλτα με το αυτοκίνητο στα χωριουδάκια της περιοχής και κατευθυνθείτε προς τον Αγιο Αντρέα Μηλαπιδιάς ή το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Στο ψαροχώρι του Κατελειού, οι ταβέρνες που βρίσκονται πάνω στο κύμα θα σας προσφέρουν τις νοστιμιές τους, ενώ στον Καραβάδο, το καπετανοχώρι της περιοχής, θα θαυμάσετε την πανέμορφη ενετική, κόκκινη εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Πηγή άρθρου: blog.terrabook.com

Αναδημοσιευση απο : KefaloniaToday.com

http://www.sppantelios.blogspot.gr/