Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Πως να προστατέψεις τον σκύλο σου από Ψύλλους , τσιμπούρια , σκνίπες

Ο σκύλος μας το καλοκαίρι είναι αρκετά ευάλωτος
Ο σκύλος μας το καλοκαίρι είναι αρκετά ευάλωτος
Ο σκύλος μας το καλοκαίρι είναι  ευάλωτος . Εκτός από την ζέστη, την αφυδάτωση και ασθένειες όπως η λεϊσμανίαση, μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και οι ψύλλοι (Ctenocephalides felis & C canis). Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πως μπορούμε να προστατέψουμε το σκύλος μας αλλά και την δικιά μας υγεία ώστε να απολαύσουμε το καλοκαίρι μας  χωρίς προβλήματα.
Οι ψύλλοι απολαμβάνουν τις περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία όπως έχει το νησί μας η Κεφαλονιά.
Οι σκύλοι μας πολλές φορές προσβάλλονται από ψύλλους όταν έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα ή από το μολυσμένο περιβάλλον που ζουν, παίζουν ή κάνουν τη βόλτα τους η απλά κάθονται .
Οι ψύλλοι έχουν ένα δυνατό σημείο που τους κάνει άτρωτους  τα δυνατά πίσω πόδια είναι το ισχυρό τους όπλο  έτσι μπορούν εύκολα να πηδήξουν πάνω στον σκύλο ακόμα και αν αυτός βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση. Οι ψύλλοι δε πετούν, δεν έχουν φτερά όπως οι περισσότεροι νομίζουμε.
Το δάγκωμα τους προκαλεί στον σκύλο φαγούρα. Οι σκύλοι μπορούν να παρουσιάσουν αλλεργίες, αλλεργική δερματίτιδα, μόλυνση του δέρματος και απώλεια τριχώματος. Ψάξε να τους βρεις τους ψύλλους στο πυκνό τρίχωμα του σκύλου ή στην κοιλιά και ανάμεσα στα πόδια.
Τρέφονται πίνοντας αίμα πολλές φορές την ημέρα και αφήνουν τα αυγά τους στο δέρμα του σκύλου.  Τα αυγά εντοπίζονται εύκολα… είναι μικρά μαύρα στίγματα.Οι ψύλλοι μπορούν να ζουν αρκετές εβδομάδες πάνω στο σκύλο μας και να γεννήσουν εκατοντάδες – χιλιάδες αυγά.
Τα αυγά τους είναι πολύ μικρά και πέφτοντας στο σπίτι μας μπορούν να εκκολαφθούν αρκετά γρήγορα πάνω στα χαλιά στις μοκέτες και σε μικρές ρωγμές του πατώματος , ακόμα και στο κρεβάτι μας.
Όταν βγουν από τα αυγά μπορούν εύκολα να πηδήξουν πάνω μας, εάν για παράδειγμα  ξαπλώσουμε στο πάτωμα στο κρεβάτι μας ή παίζουμε με τον σκύλο μας στο χαλί.
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πριν συμβούν όλα αυτά. Πρέπει να αναλογιστείς  πως 10 ψύλλοι μπορούν γεννήσουν περίπου 250.000 ψύλλους σε λιγότερο από μήνα.
Για τον ψύλλο που βρίσκεται πάνω στον σκύλο σου, υπολόγισε άλλους 10 με 20  εκεί που  κοιμάται.Εάν διαπιστώσεις πως ο σκύλος σου έχει ψύλλους, να τον πας στον κτηνίατρο ή στο Κτηνιατρικό Φαρμακείο όσο πιο σύντομα μπορείς.
Οι σκνίπες, ψύλλοι , κρότωνες (τσιμπούρια) είναι εξωπαράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν στον σκύλο σου σοβαρά προβλήματα υγείας. Μερικές από τις  σοβαρότερες ασθένειες που απειλούν τον αγαπημένο μας φίλο είναι η λεϊσμανίαση, αλλεργική δερματίτιδα, ερλιχίωση και η διροφιλαρίωση.
Οι σκνίπες είναι υπεύθυνες για τη νόσο της λεϊσμανίασης.
Είναι μεταδότες πρωτόζωον παρασίτων του είδους Leishmania. Κυκλοφορούν μετά τη δύση του ηλίου και νωρίς το πρωί . Τα συμπτώματα της νόσου ποικίλουν και εμφανίζονται  σε χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από  μήνες έως και αρκετά χρόνια.Οι δερματικές αλλοιώσεις, η απώλεια βάρους, η διόγκωση των λεμφαδένων το μεγάλωμα των νυχιών είναι μερικά από χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου .
Οι κρότωνες ή αλλιώς τσιμπούρια ( Dermacentor reticulatus , Ixodes ricinus ,Rhipicephalys sanguineus), ζουν σε περιοχές με έντονη βλάστηση και πηδούν στον ξενιστή σκύλο σου όταν αυτός περάσει από δίπλα τους. .Ζουν πίνοντας το αίμα του. Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τους κρότωνες είναι πιροπλάσμωση, ερλιχίωση, αναπλάσμωση, νόσος Lyme.
Πως να προστατέψεις τον σκύλο σου
Κάνε συστηματικό συχνό έλεγχο στο δέρμα του σκύλου σου. Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια είναι ορατά με γυμνό μάτι.
Σημαντικό είναι να το νεκρώσετε σε περίπτωση που εντοπίσετε τσιμπούρι στον σκύλος σας η να επισκεφτείτε το πλησιέστερο Κτηνιατρικό Φαρμακείο ή το Κτηνίατρο.
Η παράλυση και η νέκρωση του τσιμπουριού επιτυγχάνεται με αντιπαρασιτικό εκνεφέλωμα ( spray) που ψεκάζεται στην περιοχή που εντοπίσατε το τσιμπούρι , αφήνουμε να δράσει για κάποια λεπτά και στην συνέχεια με ειδικό εργαλείο αφαιρούμε το τσιμπούρι ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΤΕ με τα χεριά, υπάρχει κίνδυνος τα δόντια του τσιμπουριού να μείνουν μέσα στο δέρμα του σκύλου.
Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά φάρμακα για προστασία από τα εξωπαράσιτα. Μπορείς να αγοράσεις αμπούλες (spot on) που εφαρμόζονται τοπικά στο σώμα του σκύλου και  το αντιπαρασιτικό κολάρο προστασίας . Όσο αφορά την αμπούλα είναι σημαντικό να αγοράσεις το μέγεθος που αναλογεί στο βάρος του σκύλου. Υπάρχει και μασώμενο δισκίο για την προστασία από ψύλλους και κρότωνες το οποίο είναι 100% αποτελεσματικό και έχει δράση για 12 βδομάδες.
Πρόληψη: Λεϊσμανίαση ( Καλαζάρ) – Πρόληψη
Για την προστασία από την σκνίπα υπάρχουν ειδικές αμπούλες (spot on) που προστατεύουν τον σκύλο και επιτυγχάνουν την προσβολή από την σκνίπα(Phlebotomys perniciosus) έως 4 εβδομάδες .
Υπάρχει το αντιπαρασιτικό περιλαίμιο που διαρκεί έως 3 μήνες  προφυλάσσει και προστατεύει αποτελεσματικότα το σκύλο από το τσίμπημα της σκνίπας (Phlebotomys perniciosus). Το περιλαίμιο δεν το χρησιμοποιούμε την ιδία μέρα με αμπούλα  (spot on) διότι μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στο σκύλο όπως αστάθεια, εμετούς κ.τ.λ…
Για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ενεργού λοίμωξης σε περίπτωση επαφής με Leishmania infantum υπάρχει πόσιμο εναιώρημα για σκύλους το οποίο το προσαρμόζουμε στο σιτηρέσιο του σκύλου καθημερινά τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Το συγκεκριμένο προϊόν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε  για πρόληψη άλλα και για θεραπεία  σε οροθετικά σκυλιά δηλαδή που θα εκδηλώσουν την ασθένεια,  και χρησιμοποιείται με όλα τα Λεισμανιοκτόνα φάρμακα.
Ο φυσικό τρόπος αντιμετώπιση της σκνίπας  ονομάζεται  σιτρονέλα (Citronella) είναι γνωστή για την εντομοαπωθητική της δράση , ψεκάζουμε  το βραδύ και νωρίς το πρωί πόδια και ραχοκοκαλιά του σκύλου μας .

Παπαδάτος Διονύσης
Γεωπόνος Ζ.Π. -Σύμβουλος Κτηνοτροφικών Επιχειρήσεων.
Κτηνιατρικό Φαρμακείο – Ριζοσπαστών 22 Αργοστόλι | τηλ 26710-27897 
- See more at: http://www.kefaloniatoday.com/epikerotita/ygeia/pos-na-prostatepsis-ton-skilo-sou-apo-psillous-tsimpouria-sknipes-106628.html#sthash.bQZbsErx.dpuf

http://www.sppantelios.blogspot.gr/