Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ιθάκη και Κεφαλονιά στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στις Εξορύξεις



Η Πρωτοβουλία για την δημιουργία Ανοιχτής Συνέλευσης Ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων, συμμετείχε στην σημερινή Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στις εξορύξεις.


Παράλληλα αναφέρθηκε και στην δυναμική συμμετοχή - παρέμβασή της στην συνέντευξη τύπου που έγινε πριν λίγες ημέρες στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.







Σύμφωνα με ενημέρωσή της προς τις τοπικές κοινωνίες στην Ιθάκη, στην Κεφαλονιά αλλά και σε ολόκληρο το Ιόνιο, η Πρωτοβουλία συμμετείχε στην πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων με πανό και κείμενο που μοιράστηκε στην χώρα του νησιού (Ιθάκη). Παράλληλα αναφέρθηκε και στην δυναμική συμμετοχή - παρέμβασή της στην συνέντευξη τύπου που έγινε πριν λίγες ημέρες στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.










Το κείμενό της έχει ως εξής:










Πετρελαιάδες στο Γεροντοδιάολο!






Από την Κέρκυρα ως την Νότια Κρήτη, από την Ήπειρο ως τη Δυτική Πελοπόννησο έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που εδώ και χρόνια έχουνε τραβήξει το βλέμμα μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών. Το κράτος λοιπόν έχει χωρίσει όλη αυτήν την θαλάσσια και χερσαία έκταση σε οικόπεδα και έχει υπογράψει συμβάσεις με εταιρείες όπως η Repsol, Energean Oil, Exxon, ΕΛ.ΠΕ και τα έχει παραχωρήσει για να γίνουν έρευνες και στη συνέχεια οι εξορύξεις των ορυκτών.






Όλως τυχαίως, την περασμένη εβδομάδα τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια), στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής ευθύνης, εμφανίστηκαν με εκπροσώπους τους στην Κεφαλονιά, για να δώσουν συνέντευξη τύπου και να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό προφίλ, που συμμερίζεται τις ανάγκες του τόπου και μπαλώνει τα κενά που αφήνει το κράτος. Με όλο το θράσος, χρησιμοποιώντας την σχολική κοινότητα και μάλιστα αυτή της Ειδικής εκπαίδευσης, προσπάθησαν να στήσουν μια φιέστα στο Ειδικό Σχολείο Κεφαλονιάς, παρέχοντας πετρέλαιο. Και φυσικά όλα αυτά με τις ευλογίες διοικητικών στελεχών του τόπου.






Πέρα από όλα αυτά, η εταιρεία επέλεξε να δώσει συνέντευξη τύπου για τα ευεργετήματά της, σε ένα χώρο αλληλένδετο με την παιδεία και την κουλτούρα του νόμου μας, την Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη στο Αργοστόλι. Περίπου 20 άτομα από τα δύο νησιά κρίναμε απαραίτητο να παρέμβουμε σε αυτή την φιέστα, που στόχο είχε να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, από τις πραγματικές συνέπειες που θα προκαλέσουν οι δράσεις τους. Συνέπειες που επιδεικτικά η Περιφερειακή αρχή αγνοεί, καθώς τάσσεται υπέρ των εξορύξεων. Γεγονός που δεν μας είναι άγνωστο, καθώς ακολουθεί τυφλά το δρόμο που έχει ήδη χαρακτεί από τις αντίστοιχες Περιφέρειες σε Ήπειρο και Κρήτη, θεωρώντας τις εξορύξεις, στροφή στην “ανάπτυξη”.






Προσπαθήσαμε λοιπόν να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, καθώς δύο μέρες πριν δούμε το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρείας, η σύμπραξη της με την εταιρεία ισπανικών συμφερόντων Repsol, υπόγραφε σύμβαση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για την περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, με το ελληνικό κράτος. Εμείς λοιπόν παρεμβήκαμε αρχικά, καθιστώντας σαφές πως ο δημόσιος χώρος ανήκει στην κοινωνία και όχι σε αυτούς που σχεδιάζουν την καταστροφή του τόπου. Μόνο η κοινή λογική επιβεβαιώνει, πως μια εξόρυξη στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης είναι ικανή να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στη θαλάσσια ζωή, το φυσικό περιβάλλον, την οικονομία του τόπου και την ίδια μας τη ζωή. Δεν μπορούμε να φανταστούμε την μετατροπή του Ιονίου σε ένα απρόσητο και τοξικό περιβάλλον, που θα κολυμπάμε στο πετρέλαιο!








Για όλους αυτούς τους λόγους, επιλέγουμε σήμερα να ενώσουμε τη φωνή μας με κατοίκους περιοχών που απειλούνται από τις εξορύξεις, συμμετέχοντας σε μια Πανελλαδική κινητοποίηση. Θεωρούμε πως δεν υπάρχουν φυσικές καταστροφές, αλλά πολιτικές επιλογές, που τα αποτελέσματα τους τα είδαμε φέτος στο Μάτι και πέρυσι στην Μάνδρα και θα συνεχίσουμε να τα βλέπουμε όσο αφήνουμε την τύχη των ζωών μας, έρμαιο στα πολιτικά συμφέροντα.






Καλούμε λοιπόν όλη την κοινωνία της Ιθάκης, της Κεφαλονιάς και όλου του Ιονίου να ενεργοποιηθεί και να αντιδράσει στην ύπουλη στρατηγική που ακολουθούν κράτος και εταιρείες.






Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει εκτενέστερο κείμενο και κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση/συζήτηση.






ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ.










Σύνταξη-Επιμέλεια


Σ.Α/Κεφαλονίτικα Νέα

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Άκης Τσελέντης για γεωτρήσεις: Ατελής η μελέτη - Υπάρχουν κίνδυνοι από τους σεισμούς - Ρίσκο για τον τουρισμό

Στους κινδύνους από τις εξορύξεις πετρελαίου στο το Ιόνιο αναφέρθηκε ο Άκης Τσελέντης




Ανοιχτά και χωρίς περιστροφές μίλησε ο Άκης Τσελέντης στη χθεσινή πρώτη μέρα του Αναπτυξιακού Συμβουλίου για τους κινδύνους από τις εξορύξεις πετρελαίου στην περιοχή του Ιονίου, για τις ελλείψεις στις μελέτες, για τις ασάφειες που υπάρχουν στο ποιο θα είναι τελικά το οικονομικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες (όφελος που εξαρτάται από τα κέρδη και όχι την παραγωγή) αλλά και για το ποια βήματα πρέπει να ακολουθηθούν για να βελτιωθούν κάποιες από τις ελλείψεις.

Ο Κεφαλονίτης καθηγητής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρθηκε στο πώς μπορούν οι γεωτρήσεις να προκαλέσουν σεισμούς, κάτι που, όπως ανέφερε, δεν οφείλεται στην μέθοδο fracking, την οποία έσπευσε να εξαιρέσει η κυβέρνηση με πρόσφατη προσθήκη στην σύμβαση (αλλά όπως είπε ο κ. Τσελέντης, η μέθοδος αυτή δεν έχει σχέση με τον ελλαδικό χώρο). Αντίθετα ο καθηγητής ανέφερε τα εξής: «Αυτό το πράγμα ξεχάστε το. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα fracking αλλά ποιος κίνδυνος υπάρχει; Στο τέλος της ζωής μιας γεώτρησης, οι εταιρίες επειδή σίγουρα θα κοιτάξουν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους, θ' αρχίσουν τις πιέσιμες. Και τότε, αν γίνει αυτό το πράγμα θα είναι εγκληματικό».

Κι όμως... υπάρχουν

Απαντώντας μάλιστα στον εκπρόσωπο της εταιρείας, κ. Γρηγορίου, που ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για σεισμούς που προκαλούνται από εξορυκτικές δραστηριότητες, ο κ. Τσελέντης παρουσίασε δεδομένα από σεισμούς που έχει αποδειχτεί ότι προκλήθηκαν από τις γεωτρήσεις, αναφέροντας και το παράδειγμα των σεισμών της Καλιφόρνιας του 1929, οι οποίοι όπως είπε, έχει αποδειχτεί ότι ήταν αποτέλεσμα των πολλών γεωτρήσεων της περιοχής. Από την άλλη πλευρά, τόνισε, στην Καλιφόρνια υπήρχαν χιλιάδες γεωτρήσεις. «Η πιθανότητα να προκληθεί σεισμός από μία μόνο γεώτρηση είναι όση το να μας πέσει ένας μετεωρίτης στο κεφάλι. Είναι απαραίτητη όμως η παρακολούθηση της περιοχής». Θα πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι όταν αργότερα ακούστηκε στην αίθουσα ότι οι γεωτρήσεις είναι πιθανόν να είναι πολύ περισσότερες από μία, τότε ο καθηγητής απάντησε ότι αυτό αυξάνει ανάλογα και τον κίνδυνο.

Αναφέρθηκε επίσης στις τεχνικές monitoring που εφαρμόζονται στην Κεφαλονιά και μπορούν να παρακολουθούν την περιοχή της παραγωγής με μεγάλη ακρίβεια.

Η μελέτη είναι ατελής


Ο κ. Τσελέντης μίλησε επίσης ανοιχτά και για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων την οποία χαρακτήρισε ατελή, γιατί δεν λαμβάνει υπόψη της τους κινδύνους από την σεισμικότητα.












Αναφέρθηκε σε ελλείψεις που έχουν να κάνουν με την μελέτη συμπεριφοράς του εδάφους καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του έργου. Σημείωσε, επίσης, την έλλειψη προσομοιώσεων επιπτώσεων από την ενεργοποίηση συγκεκριμένων μεγάλων ρηγμάτων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από ένα τσουνάμι.

Για το τελευταίο μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρόσφατο σεισμό της Ζακύνθου δημιουργήθηκε τσουνάμι που έφτασε σε ορισμένες περιοχές μέχρι και το 1.5 μέτρο.

Ο κ. Τσελέντης, ο οποίος είναι διευθυντής και του Κέντρου Τσουνάμι, είπε στην εκδήλωση ότι σε προσομοιώσεις που έγιναν στο κέντρο διαπιστώθηκε ότι το πλάτος κύματος στην περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού στο Ιόνιο, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 8 μέτρα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ upstream Γιάννης Γρηγορίου, ειδικά για το θέμα των μελετών, απαντώντας τόσο στην τοποθέτηση του κ. Τσελέντη όσο και σε σχετική ερώτηση του Γ. Γαβριελάτου (Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά, Νησί για Όλους», είπε ότι οι μελέτες γίνονται ανάλογα με το στάδιο που βρίσκονται οι εργασίες. «Για τη γεώτρηση δεν έχουν γίνει ακόμα οι κατάλληλες μελέτες. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο που τις κάνουμε και νομίζουμε ότι αυτές θα είναι έτοιμες για να τεθούν σε διαβούλευση την Άνοιξη του 2019», είπε ο κ. Γρηγορίου.







Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης


Ο καθηγητής μίλησε επίσης και για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στις γεωτρήσεις. Ένα σύστημα, που ειδοποιεί αλλά και κλείνει βασικά συστήματα που μπορεί να κινδυνέψουν στην περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού, εκμεταλλευόμενο τη διαφορά στην ταχύτητα μετάδοσης των σεισμικών κυμάτων από αυτά των ραδιοκυμάτων. Τα πρώτα είναι πολύ πιο αργά από τα δεύτερα, με αποτέλεσμα ένα σήμα από κατάλληλα τοποθετημένους πομπούς να μπορεί να προειδοποιήσει για την εκδήλωση ενός έντονου σεισμού αρκετά δευτερόλεπτα πριν τα σεισμικά κύματα φτάσουν στις ευαίσθητες περιοχές, ασφαλίζοντας μέρος του συστήματος.




Η βαριά βιομηχανία είναι ο τουρισμός








Ο κ. Τσελέντης επανέλαβε ότι υπό προϋποθέσεις η σεισμικότητα μπορεί να οδηγήσει σε διαρροές στις περιοχές άντλησης του πετρελαίου. Είναι φανερό ότι για να ελαχιστοποιηθεί αυτή η πιθανότητα θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον μέτρα και έρευνες, ειδικά σε μία περιοχή όπου η βαριά βιομηχανία της είναι ο τουρισμός. «Κι επειδή μια εταιρεία έχει πάντα σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους η Πολιτεία θα πρέπει να επιβάλει τη λήψη επιπλέον μέτρων».






«Θα πρέπει να επιλεχθεί μία περιοχή με όσο το δυνατόν μικρότερη σεισμικότητα και μακριά από τα νησιά μας, να παρακολουθείται συνεχώς η σεισμικότητα, να υπολογιστούν οι μέγιστες πιθανές επιταχύνσεις, τα πιθανολογικά φάσματα κλπ. στη θέση παραγωγής, να αναπτυχθεί μηχανισμός άμεσης επέμβασης στην περίπτωση ατυχήματος», είπε ο κ. Τσελέντης. Και συνέχισε:






«Εδώ δεν είμαστε Νορβηγία που δεν έχουν σεισμούς. Εδώ είμαστε Ιόνιο, που βράζει η περιοχή μας, είμαστε στην γειτονιά του Εγκέλαδου, δεν παίζουμε με την φωτιά».






Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν επιπλέον σενάρια κίνησης της πετρελαιοκηλίδας και να εγκατασταθεί σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.




7 δις. από τη μία, 5% επί των κερδών, από την άλλη.


Τέλος, ο κ. Τσελέντης, στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, αναφέρθηκε και στο θέμα του οικονομικού οφέλους που ενδεχομένως θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες, λέγοντας το εξής:






«Το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας είναι 7 δισ. Πόσο νομίζετε ότι θα πάρουμε εμείς από τις εξορύξεις; Το 5% επί των κερδών, όχι επί της αξίας του πετρελαίου. Δεν συγκρίνεται ο πλούτος μας ο τουριστικός με αυτά τα πράγματα».






Και κατέληξε: «Εγώ δεν θα ρισκάριζα τη βαριά βιομηχανία μας με το να κάνω κάτι πολύ επιπόλαιο».

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Άκης Τσελέντης για το πετρέλαιο στα σχολεία: Η Κεφαλονιά δεν είναι Δυτική Παπούα

Με καυστικό τρόπο σχολίασε ο Άκης Τσελέντης την εκδήλωση για την προσφορά πετρελαίου στα σχολεία της Κεφαλονιάς από την ΕΛΠΕ.


Την ώρα που οι πολιτικοί της Κεφαλονιάς, ο ένας μετά τον άλλο (Θ. Γαλιατσάτος, Α. Παρίσης, Α. Θεοπεφτάτου) αποδέχτηκαν μετά... «βαΐων και κλάδων» την προσφορά της ΕΛΠΕ σε πετρέλαιο στα σχολεία της Κεφαλονιάς, κι ενώ όσοι διαμαρτυρήθηκαν (ΕΛΜΕ-ΚΙ, Σύλλογος Ειδικοτήτων στην Ειδική Εκπαίδευση, Τραβέρσο, Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς και Ιθάκης για τους Υδρογονάνρακες κ.α.) λοιδωρήθηκαν από μερίδα του τύπου, ενώ οι αντιδράσεις «θάφτηκαν» (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) από την ΕΡΤ που έσπευσε να καλύψει την εκδήλωση, ο Άκης Τσελέντης έβαλε το δάχτυλο «επί τον τύπον των ήλων» και επανέλαβε ουσιαστικά τον ισχυρισμό όσων διαμαρτύρονται, ότι η εκδήλωση αυτή έμοιαζε με «καθρεφτάκια σε ιθαγενείς». Μόνο που εκείνος χρησιμοποίησε τη λέξη... «μπιχλιμπίδια».

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο την προχθεσινή εκδήλωση, ο Κεφαλονίτης διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου παρομοίωσε αυτά που έγιναν στην Κεφαλονιά με τα όσα γίνονται στην... Δυτική Παπούα.

Ο κ. Τσελέντης είπε στα Κεφαλονίτικα Νέα, λίγο μετά την ομιλία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο:

«Μου έκανε εντύπωση αυτή η σωρεία προσφορών στην περιοχή μας. Είδα ξαφνικά να γεμίζουν οι δεξαμενές των σχολείων μας από πετρέλαιο. Διερωτώμαι, γιατί όλα αυτά τα πράγματα δεν έγιναν πριν μερικά χρόνια και τα κάνουνε τώρα;

Επειδή εγώ δραστηριοποιούμαι πολύ στο εξωτερικό, είμαι σύμβουλος σε πολλές εταιρείες του εξωτερικού. Ήμουν στην Δυτική Παπούα, σε μια περιοχή της Ινδονησίας. Μου έκανε εντύπωση που η εκεί κρατική εταιρεία πετρελαίου πήγε και μοίραζε... «μπιχλιμπίδια» στους ντόπιους. Ε, η Κεφαλονιά δεν είναι Δυτική Παπούα».

Δείτε σε αναλυτικό ρεπορτάζ που θα ακολουθήσει, τι είπε ο Κεφαλονίτης διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τους κινδύνους από τις εξορύξεις πετρελαίου και τις ελλείψεις στις μελέτες.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Είπαν «όχι» στις εξορύξεις και στις... φιέστες

Έντονες αντιδράσεις από πλήθος φορέων προκάλεσε η σημερινή εκδήλωση της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια για την παρουσίαση του προγράμματος «Κοινωνικής Ευθύνης» στην Κεφαλονιά


Έντονες αντιδράσεις από φορείς της εκπαίδευσης, της ειδικής εκπαίδευσης αλλά και ομάδες πολιτών προκάλεσε η σημερινή εκδήλωση στην Κοργιαλένειο στην οποία η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια παρουσίασε το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε, μεταξύ των άλλων, και τη δωρεά πετρελαίου σε σχολεία της Κεφαλονιάς, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από το την ΕΛΜΕ-ΚΙ αλλά και άλλους εκπαιδευτικούς, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση και του Συλλόγου Ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής.

Το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο έκανε επίσης παρέμβαση με κείμενο που διαβάστηκε στην εκδήλωση ενώ πανό ανάρτησε και η «Ανοιχτή Συνέλευση για τους Υδρογονάνθρακες Κεφαλονιάς και Ιθάκης». Επίσης παρεμβάσεις είχαμε και από απλούς πολίτες.

Έντονη κριτική ασκήθηκε τόσο προς τις εταιρείες όσο και προς τους πολιτικούς εκπροσώπους του νησιού (Γαλιατσάτος, Παρίσης) για την συμμετοχή τους σε μια τέτοια εκδήλωση.

Στο κέντρο της κριτικής βρέθηκε τόσο η έναρξη των εξορύξεων μέσα στο 2019, με όλους τους κινδύνους που αυτές μπορεί να σημάνουν, αλλά και η διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης (φιέστας όπως την ονόμασαν οι φορείς που αντιδρούν).

Επίσης κριτική ασκήθηκε και για την συμμετοχή των σχολείων της Κεφαλονιάς σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και ειδικότερα του ΕΕΕΕΚ, κάτι που όπως προείπαμε προκάλεσε την αντίδραση και του συλλόγου των εργαζόμενων στην Ειδική Αγωγή.









Αναδημοσιευση απο : "Κεφαλονιτικα Νεα".

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Όταν η Μελίνα Μερκούρη και ο Γιάννης Ρίτσος τίμησαν την Κεφαλονιά και τον Παναΐτ Ιστράτι

10 Δεκεμβρίου του 1984 στην Εθνική Λυρική Σκηνή με την συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας και Μαντολινάτας του Συλλόγου, υπό την διεύθυνση του μεγάλου μας μαέστρου Διονύση Αποστολάτου.






Είναι από τους πιο ιστορικούς και σημαντικούς πολιτιστικούς συλλόγους της Κεφαλονιάς που εδρεύουν στην Αθήνα. Και είναι ιστορικός γιατί μετρά ήδη πάνω από 40 χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό και τις τέχνες του μοναδικού αυτού τόπου.






Ο λόγος για τον πολιτιστικό σύλλογο η "ΕΥΓΕΡΟΣ" που ιδρύθηκε το 1975 στην Αθήνα, από εκατοντάδες μέλη που κατάγονται από το χωριό Φαρακλάτα που είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Εύγερος.






Για την πορεία και τις σημαντικές δράσεις του συλλόγου το σίγουρο είναι πως θα επανέλθουμε. Προς το παρόν, ας μείνουμε σε μια πολύ σημαντική τιμητική εκδήλωση για τον Παναΐτ Ιστράτι ή Γεράσιμο Βαλσαμή που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1984 στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με την συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας και Μαντολινάτας του Συλλόγου, υπό την διεύθυνση του μεγάλου μας μαέστρου Διονύση Αποστολάτου.






Το σημαντικό της βραδιάς εκείνης, εκτός φυσικά από τη πρωτοβουλία αυτή και την συμμετοχή αντιπροσωπείας από την Ρουμανία με επικεφαλής τη σύζυγο του Παναίτ Ιστράτι, Μαργαρίτα Ιστράτι, η παρουσία της -τότε- υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη και του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που τίμησαν τον Ιστράτι, την σύζυγό του, την "Εύγερο" και την Κεφαλονιά ολόκληρη.










Σύνταξη-Επιμέλεια


Σ.Α/Κεφαλονίτικα Νέα