Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ιθάκη και Κεφαλονιά στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στις Εξορύξεις



Η Πρωτοβουλία για την δημιουργία Ανοιχτής Συνέλευσης Ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων, συμμετείχε στην σημερινή Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στις εξορύξεις.


Παράλληλα αναφέρθηκε και στην δυναμική συμμετοχή - παρέμβασή της στην συνέντευξη τύπου που έγινε πριν λίγες ημέρες στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.







Σύμφωνα με ενημέρωσή της προς τις τοπικές κοινωνίες στην Ιθάκη, στην Κεφαλονιά αλλά και σε ολόκληρο το Ιόνιο, η Πρωτοβουλία συμμετείχε στην πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων με πανό και κείμενο που μοιράστηκε στην χώρα του νησιού (Ιθάκη). Παράλληλα αναφέρθηκε και στην δυναμική συμμετοχή - παρέμβασή της στην συνέντευξη τύπου που έγινε πριν λίγες ημέρες στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.










Το κείμενό της έχει ως εξής:










Πετρελαιάδες στο Γεροντοδιάολο!






Από την Κέρκυρα ως την Νότια Κρήτη, από την Ήπειρο ως τη Δυτική Πελοπόννησο έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που εδώ και χρόνια έχουνε τραβήξει το βλέμμα μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών. Το κράτος λοιπόν έχει χωρίσει όλη αυτήν την θαλάσσια και χερσαία έκταση σε οικόπεδα και έχει υπογράψει συμβάσεις με εταιρείες όπως η Repsol, Energean Oil, Exxon, ΕΛ.ΠΕ και τα έχει παραχωρήσει για να γίνουν έρευνες και στη συνέχεια οι εξορύξεις των ορυκτών.






Όλως τυχαίως, την περασμένη εβδομάδα τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια), στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής ευθύνης, εμφανίστηκαν με εκπροσώπους τους στην Κεφαλονιά, για να δώσουν συνέντευξη τύπου και να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό προφίλ, που συμμερίζεται τις ανάγκες του τόπου και μπαλώνει τα κενά που αφήνει το κράτος. Με όλο το θράσος, χρησιμοποιώντας την σχολική κοινότητα και μάλιστα αυτή της Ειδικής εκπαίδευσης, προσπάθησαν να στήσουν μια φιέστα στο Ειδικό Σχολείο Κεφαλονιάς, παρέχοντας πετρέλαιο. Και φυσικά όλα αυτά με τις ευλογίες διοικητικών στελεχών του τόπου.






Πέρα από όλα αυτά, η εταιρεία επέλεξε να δώσει συνέντευξη τύπου για τα ευεργετήματά της, σε ένα χώρο αλληλένδετο με την παιδεία και την κουλτούρα του νόμου μας, την Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη στο Αργοστόλι. Περίπου 20 άτομα από τα δύο νησιά κρίναμε απαραίτητο να παρέμβουμε σε αυτή την φιέστα, που στόχο είχε να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, από τις πραγματικές συνέπειες που θα προκαλέσουν οι δράσεις τους. Συνέπειες που επιδεικτικά η Περιφερειακή αρχή αγνοεί, καθώς τάσσεται υπέρ των εξορύξεων. Γεγονός που δεν μας είναι άγνωστο, καθώς ακολουθεί τυφλά το δρόμο που έχει ήδη χαρακτεί από τις αντίστοιχες Περιφέρειες σε Ήπειρο και Κρήτη, θεωρώντας τις εξορύξεις, στροφή στην “ανάπτυξη”.






Προσπαθήσαμε λοιπόν να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, καθώς δύο μέρες πριν δούμε το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρείας, η σύμπραξη της με την εταιρεία ισπανικών συμφερόντων Repsol, υπόγραφε σύμβαση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για την περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, με το ελληνικό κράτος. Εμείς λοιπόν παρεμβήκαμε αρχικά, καθιστώντας σαφές πως ο δημόσιος χώρος ανήκει στην κοινωνία και όχι σε αυτούς που σχεδιάζουν την καταστροφή του τόπου. Μόνο η κοινή λογική επιβεβαιώνει, πως μια εξόρυξη στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης είναι ικανή να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στη θαλάσσια ζωή, το φυσικό περιβάλλον, την οικονομία του τόπου και την ίδια μας τη ζωή. Δεν μπορούμε να φανταστούμε την μετατροπή του Ιονίου σε ένα απρόσητο και τοξικό περιβάλλον, που θα κολυμπάμε στο πετρέλαιο!








Για όλους αυτούς τους λόγους, επιλέγουμε σήμερα να ενώσουμε τη φωνή μας με κατοίκους περιοχών που απειλούνται από τις εξορύξεις, συμμετέχοντας σε μια Πανελλαδική κινητοποίηση. Θεωρούμε πως δεν υπάρχουν φυσικές καταστροφές, αλλά πολιτικές επιλογές, που τα αποτελέσματα τους τα είδαμε φέτος στο Μάτι και πέρυσι στην Μάνδρα και θα συνεχίσουμε να τα βλέπουμε όσο αφήνουμε την τύχη των ζωών μας, έρμαιο στα πολιτικά συμφέροντα.






Καλούμε λοιπόν όλη την κοινωνία της Ιθάκης, της Κεφαλονιάς και όλου του Ιονίου να ενεργοποιηθεί και να αντιδράσει στην ύπουλη στρατηγική που ακολουθούν κράτος και εταιρείες.






Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει εκτενέστερο κείμενο και κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση/συζήτηση.






ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ.










Σύνταξη-Επιμέλεια


Σ.Α/Κεφαλονίτικα Νέα