Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Όταν η Μελίνα Μερκούρη και ο Γιάννης Ρίτσος τίμησαν την Κεφαλονιά και τον Παναΐτ Ιστράτι

10 Δεκεμβρίου του 1984 στην Εθνική Λυρική Σκηνή με την συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας και Μαντολινάτας του Συλλόγου, υπό την διεύθυνση του μεγάλου μας μαέστρου Διονύση Αποστολάτου.






Είναι από τους πιο ιστορικούς και σημαντικούς πολιτιστικούς συλλόγους της Κεφαλονιάς που εδρεύουν στην Αθήνα. Και είναι ιστορικός γιατί μετρά ήδη πάνω από 40 χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό και τις τέχνες του μοναδικού αυτού τόπου.






Ο λόγος για τον πολιτιστικό σύλλογο η "ΕΥΓΕΡΟΣ" που ιδρύθηκε το 1975 στην Αθήνα, από εκατοντάδες μέλη που κατάγονται από το χωριό Φαρακλάτα που είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Εύγερος.






Για την πορεία και τις σημαντικές δράσεις του συλλόγου το σίγουρο είναι πως θα επανέλθουμε. Προς το παρόν, ας μείνουμε σε μια πολύ σημαντική τιμητική εκδήλωση για τον Παναΐτ Ιστράτι ή Γεράσιμο Βαλσαμή που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1984 στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με την συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας και Μαντολινάτας του Συλλόγου, υπό την διεύθυνση του μεγάλου μας μαέστρου Διονύση Αποστολάτου.






Το σημαντικό της βραδιάς εκείνης, εκτός φυσικά από τη πρωτοβουλία αυτή και την συμμετοχή αντιπροσωπείας από την Ρουμανία με επικεφαλής τη σύζυγο του Παναίτ Ιστράτι, Μαργαρίτα Ιστράτι, η παρουσία της -τότε- υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη και του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που τίμησαν τον Ιστράτι, την σύζυγό του, την "Εύγερο" και την Κεφαλονιά ολόκληρη.










Σύνταξη-Επιμέλεια


Σ.Α/Κεφαλονίτικα Νέα