Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013


Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς – Το άγνωστο νέκταρ

vy5l4yql
Η Κεφαλονιά είναι γνωστό ότι παράγει πολλά και καλά κρασιά με πιο γνωστή – σε σημείο που να αποτελεί πλέον το σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς – τη φημισμένη Ρομπόλα.
Αν όμως για τους περισσότερους η οινική Κεφαλονιά ξεκινάει και τελειώνει στο ΠΟΠ λευκό κρασί της ευγενούς λευκής ποικιλίας, για τους λίγους το νησί προσφέρει άλλο ένα, σκουροκόκκινο αυτή τη φορά, διαμάντι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, τη ξηρή Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς.

Το σκούρο νέκταρ

Πρόκειται για ένα σκουρόχρωμο, σχεδόν μαύρο εξαιρετικά πλούσιο κρασί με πολύπλοκη και εντυπωσιακή γεύση, γεμάτο σώμα, δυνατή αίσθηση στο στόμα αλλά χωρίς αιχμές, με έντονα αρώματα αποξηραμένων κόκκινων φρούτων (κερασιών, σύκου, δαμάσκηνου), αλλά και σοκολάτας, καφέ, και ευγενών μπαχαρικών μετά την παλαίωση, με νότες γλυκόριζας, σταφίδας, βανίλιας και άγριας μέντας, μαλακές τανίνες και μακρά και απολαυστική επίγευση.

Τι θα συνοδεύσει

ziwqfwe4
Η Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς θα απογειώσει την εμπειρία ενός γεύματος με μαγειρευτά ή ψητά κρέατα (κυρίως μοσχάρι και αρνί), κυνήγι με κόκκινη σάλτσα και τυριά έντονα κίτρινα. Να μη λησμονήσουμε φυσικά ότι το κρασί αυτό δένει απόλυτα και με την κεφαλονίτικη κρεατόπιτα.

koxuegidΗ ποικιλία

Η σπάνια μικρόρογη ποικιλία της Κεφαλονιάς, σε αντίθεση με την Αχαϊκή, είναι ανθεκτική στην ξηρασία ενώ ο τρύγος της γίνεται προς τα τέλη Σεπτέμβρη. Ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Θηνιά αλλά σήμερα ευδοκιμεί κυρίως στη χερσόνησο της Παλικής  και λιγότερο στον Ελειό (Αργίνια, Πάστρα, Πόρος, Σκάλα), στον Αγκώνα (έξω από το Αργοστόλι), στη Λειβαθώ (Σβορωνάτα, Σπαρτιά) και στη Σάμη. Η ιδιαιτερότητά του οφείλεται κυρίως στα εδάφη που καλλιεργείται. Τα εδάφη αυτά είναι ασβεστολιθικής σύστασης, σε πολλά σημεία με μάργες (µείγµα αργίλων µε ανθρακικό ασβέστιο – Παλική), στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής (νοτιο-νοτιοδυτική έκθεση του αμπελώνα, γειντίαση με δασικές εκτάσεις και παράλια ζώνη, ανάγλυδο του εδάφους) αλλά και στις εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές τεχνικές.

Που θα το βρείτε

Αν βρεθείτε στην Κεφαλονιά (ή και σε κάποια ψαγμένη κάβα) μη διστάσετε να επιλέξετε εκτός από μία καλή ρομπόλα και το σκουροκόκκινο κεφαλονίτικο νέκταρ. Εμφιαλωμένη ή χύμα (Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς θα βρείτε και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό στο Αργοστόλι) θα σας προσφέρει μοναδικές στιγμές απόλαυσης και θα αποδείξει για μία ακόμη φορά τη μεγάλη σημασία που έχουν οι παραδοσιακές τοπικές ποικιλίες για τη χώρα μας.
Προτάσεις για την Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς:
Κτήμα Σκλάβου: «Οργίων»
Gentilini: «Eclipse»
Οινοποιεία Divino
Κτήμα Χαριτάτου
Να σημειώσουμε τέλος και τον λευκό ξηρό επιτραπέζιο οίνο από το Κτήμα Φοίβος «Αποκάλυψη» που κατέκτησε το Χρυσό Βραβείο στο Berliner Wine Trophy 2013
Πηγή: http://www.kefalonitikanea.gr/2013/07/blog-post_549.html

Αντιγραφη απο : Kefalonitiko.wordpress.com