Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Τρυγος στ' αμπελια του Αγιου Γερασιμου





Διανύουμε την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη και μιάς και ο μήνας αυτός είναι ο μήνας του τρύγου, είπαμε να κατευθυνθούμε στην καρδιά των αμπελωνων της Κεφαλονιάς!
Επισκεφτήκαμε την κοιλάδα των Ομαλών και “τσακώσαμε” μικρούς και μεγάλους, γυναίκες και άνδρες, στα αμπέλια του Αγίου να τρυγάνε! Βοστιλίδι και τσαούσι είχε σήμερα το πρόγραμμα! Ανάμεσα στα αμπέλια εντοπίσαμε και ένα γνωστό κεφάλι…. Τον γενικό γραμματέα του Συνεταιρισμού και μέλος της ΚΕΔΗΚΕ, Δημήτρη Προβολισιάνο, να έχει σηκώσει τα μανίκια και να κόβει με προσοχή τσαμπιά από τα αμπέλια! Να και ένας άνθρωπος του Δημάρχου που δεν κάθεται αραχτός στην δροσιά του air condition και του γραφείου του.
Το ξέρατε ότι το βοστιλίδι κανονικά λέγεται γουστουλίδι;
Για λίγες μέρες ακόμα το μάζεμα των σταφυλιών απαιτεί ώρες ατελείωτες εργασίας, κάτω από τον ήλιο! Από το χάραμα έως την Δύση του ηλίου.
Ακολουθήσαμε ένα αγροτικό που συναντήσαμε γεμάτο τελάρα και φτάσαμε στον Συνεταιρισμό Ρομπόλας Κεφαλονιάς.
Εκεί, τα παιδιά του Συνεταιρισμού, με προσοχή τοποθετούσαν τα τελάρα με τα σταφύλια στην τεράστια ζυγαριά… Μέτρημα, απόδειξη, επόμενοςςςςς.
Κάπου εκεί αφήσαμε την φωτογραφική και ξεκινήσαμε την βιντεοσκόπηση! Από την παραγωγή στην κατανάλωση!
Εκείνη την στιγμή είχε φτάσει στον Συνεταιρισμό ένα λεωφορείο με ρουμάνους τουρίστες και ξεκίνησε η ξενάγηση. Από πίσω και εμείς, προσπαθώντας να αποτυπώσουμε καρέ-καρέ την διαδικασία από το μάζεμα των σταφυλιών, έως την εμφιαλίωση!
Μιά βδομάδα ακόμα εντατικής εργασίας και λίγο καιρό αργότερα θα απολαμβάνουμε την νέα σοδειά! Στην υγεία σας!



  •  
  • Αναδημοσιευση απο : Τα νεα της Κεφαλονιας.   Αριστεα Χαριτατου.