Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Κ. Παπαζάχος: Δεν τελειώσαμε με το σεισμό της Κεφαλονιάς


Κ. Παπαζάχος: Δεν τελειώσαμε με το σεισμό της Κεφαλονιάς

Κώστας Παπαζάχος
Κώστας Παπαζάχος
Το ρήγμα της Κεφαλονιάς δεν…κοιμήθηκε. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να δώσει και νέους, καταστροφικούς σεισμούς, μετά τα 6,1 και 6 Ρίχτερ στις 26 Ιανουαρίου και 3 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.
Παπαζάχος: Δεν τελειώσαμε με το σεισμό της Κεφαλονιάς
«Για μένα προσωπικά, το θέμα Κεφαλονιά δεν έχει λήξει», δήλωσε χτες από το βήμα επιστημονικής ημερίδας του ΤΕΕ/τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, ο καθηγητής Γεωφυσικής του
Α.Π.Θ., Κώστας Παπαζάχος.
Η ιστορική καταγραφή, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, έχει δείξει πως έναν ισχυρό σεισμό στην περιοχή, ακολούθησαν άλλοι, το ίδιο ισχυροί, ακόμη και έναν χρόνο μετά, με ζημιές και θύματα.
Μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Εμπειρίες και διδάγματα από τους σεισμούς της Κεφαλονιάς 2014», ο καθηγητής Κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι το δεξιόστροφο ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης που έδωσε τους δύο μεγάλους σεισμούς «είναι από τα πιο διάσημα που μπορεί κάποιος να μελετήσει», ότι «παραμορφώνεται κατά 25 χιλιοστά τον χρόνο», ενδεικτικό της μεγάλης του κινητικότητας, ότι τελικά «το ακριβές επίκεντρο ήταν 2-3 χιλιόμετρα πιο ανατολικά από ότι δόθηκε στην αρχή» και κατέληξε λέγοντας ότι «η περίπτωση της Κεφαλονιάς είναι πολύπλοκη με μεικτά είδη ρηγμάτων και μηχανισμών γένεσης».
«Η κατάσταση δεν τελειώνει εύκολα», είπε ενώπιον του ακροατηρίου, εξηγώντας ότι το παρελθόν…διδάσκει πως τα ρήγματα της περιοχής δεν ησυχάζουν ποτέ.
Ανέφερε χαρακτηριστικά πως στις 30 Σεπτεμβρίου του 1636 είχε γίνει στην Κεφαλονιά σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ με 525-540 νεκρούς και δύο χρόνια αργότερα το 1638 «σημειώθηκε ένας καθυστερημένος μετασεισμός 6,4 Ρίχτερ», εξίσου καταστροφικός, ενώ τα 7 Ρίχτερ του 1658 με τους 20 νεκρούς, ακολούθησαν 6,3 Ρίχτερ το 1662 με το επίκεντρο προς την Ζάκυνθο.
Επίσης, τον Ιούλιο του 1766 έγινε σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ, που άφησε πίσω του 50 νεκρούς και μεγάλες καταστροφές, ενώ έναν χρόνο αργότερα το 1767, ένας νέος σεισμός 7,2 Ρίχτερ ισοπέδωσε τα πάντα, στο Ληξούρι μάλιστα δεν έμεινε ούτε ένα σπίτι όρθιο.
Σύμφωνα με τους ομιλητές, μέσα σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα, τον περασμένο Φεβρουάριο, καταγράφηκαν στην περιοχή χιλιάδες μετασεισμοί, ενώ τόνισαν ότι οι σεισμοί της Κεφαλονιάς πρέπει να μελετηθούν προσεχτικά και τα συμπεράσματά τους να αποτελέσουν οδηγό αντισεισμικής θωράκισης από την πλευρά της πολιτείας.
«Η επόμενη καταστροφή έρχεται όταν ξεχνάμε την τελευταία», είπε στην ομιλία του ο διευθυντής ερευνών ΟΑΣΠ-ΙΤΣΑΚ, Βασίλης Μάργαρης και αποκάλυψε ότι στο χωριό Χαβριάτα, κατά τον δεύτερο σεισμό, της 3η Φεβρουαρίου, καταγράφηκε η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στον ελληνικό χώρο εδαφική επιτάχυνση-77% της επιτάχυνσης της βαρύτητας.
Ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του επίκουρου καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Δημήτρη Πιτιλάκη, για τα μηνύματα που έστειλαν για τον σεισμό οι…τάφοι της Κεφαλονιάς.
Όπως είπε, η επεξεργασία των δεδομένων από την ολική καταστροφή του νεκροταφείου στα Χαβριάτα, αλλά και τις ζημιές στο νεκροταφείο της Χερσονήσου Παλικής, αναδεικνύει ενδιαφέρονται στοιχεία σχετικά με την επιρροή των τοπικών εδαφικών συνθηκών, την διεύθυνση διάδοσης των σεισμικών κυμάτων, αλλά και την απόσταση από την πηγή των σεισμικών κυμάτων.
«Επειδή τα νεκροταφεία είναι προσανατολισμένα ανατολικά ή δυτικά, από το πού έχουν πέσει οι μαρμάρινοι σταυροί, μετά τον σεισμό, μπορούμε να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα για την κατεύθυνση της ενέργειας», είπε ο κ. Πιτιλάκης.
Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 2.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτιρίων, είπε από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ), η κ. Μαρία Κλεάνθη. Από τα χρήματα αυτά το 20% διατέθηκε για επιδότηση ενοικίου, ενώ υπάρχουν περίπου 300 σπίτια με ζημιές για τα οποία δεν έχει ακόμη εκδοθεί άδεια επισκευών, λόγω προβληματικών φακέλων.
- See more at: http://www.kefaloniatoday.com/epikerotita/k-papazachos-den-teliosame-sismo-tis-kefalonias-97697.html#sthash.Il1NpqIG.dpuf