Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Υδρογονάνθρακες στα “μέρη” μας – Ανάπτυξη ή Καταστροφή;


Υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο
Υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο
Διχάζονται οι απόψεις αναφορικά με την εξόρυξη των πετρελαίων και του φυσικού αερίου στο Ιόνιο. Κυρίως, διότι το δίλλημα που τίθεται είναι εάν πρόκειται για υδρογονάνθρακες της ανάπτυξης ή της καταστροφής.
Η Κυβέρνηση προωθεί διαδικασίες για το διαγωνισμό και την ανάδοχο πετρελαϊκή εταιρεία που θα έχει αναδειχθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο τουλάχιστον για την αξιολόγηση των προσφορών και στα μέσα της επόμενης χρονιάς αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα.
Το ενδιαφέρον αποδίδεται στις ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, με βάση τις σεισμικές έρευνες που προηγήθηκαν και αφετέρου στη συνέπεια που έχει επιδείξει ως τώρα το ελληνικό Δημόσιο ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αλλά και στην επείγουσα ανάγκη της ΕΕ για απεξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών.
Τις ενστάσεις και διαφωνίες τους για τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις έρευνες και τον καθορισμό των οικοπέδων εξόρυξης υδρογονανθράκων έχουν καταθέσει ανοιχτά προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, οι δήμαρχοι του Ιονίου. Παράλληλα, τόσο ο απερχόμενος Περιφερειάρχης όσο και ο νεοεκλεγέντας έχουν διαφορετικές απόψεις για το καυτό θέμα.
Ο κ. Σπύρου εκτιμά ότι δεν είναι στο χέρι του να αλλάξει την κατάσταση και συνεπώς η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα πρέπει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με την εισήγησή του Περιφερειάρχη, προβλέπεται ο ανάδοχος εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων να υπόκειται σε ειδικό φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20%, καθώς και σε περιφερειακό φόρο με συντελεστή 5%. Ουσιαστικά, λοιπόν, η Περιφέρεια ζητά αυτό που της αναλογεί και θα ασκηθεί πίεση προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να το πάρει. Βέβαια μπορεί το ποσοστό να θεωρείται μικρό αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο αντί να αυξηθεί να μειωθεί περεταίρω.
Σε ότι αφορά την υπόθεση της εξόρυξης των υδρογονανθράκων στα νερά του Ιονίου, ο συνδυασμός ΑΝΑΣΑ του κ. Γαλιατσάτου έχει δεσμευθεί, λόγω της πολύ μεγάλης σημασίας της για το περιβάλλον και την οικονομία, να επανατοποθετηθεί με βασική φιλοσοφία την προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων του Ιονίου, βάζοντας τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη.
Οι Οικολόγοι πράσινοι από κοινού με άλλες περιβαλλοντικές Οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους Φορείς να πάρουν θέση για το πως μπορεί να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη περιβαλλοντική μόλυνση από την Κέρκυρα μέχρι τα Στροφάδια.
Όλοι τους δεν φάνηκαν να πείθονται ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και ότι η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, χωρίς να πληγεί ο τουρισμός.
Στο κάδρο της συζήτησης και η ανάγκη των ασφαλιστικών δικλείδων για τον τουρισμό και κυρίως θεώρησαν αδιανόητη τη μετατροπή των Ιόνιων Νησιών από τουριστική βιομηχανία σε πετρελαϊκό εργοτάξιο.
Ζήτησαν εγγυήσεις για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την πρόληψη ατυχημάτων (πχ ενδεχόμενη ενεργοποίηση κάποιου σεισμικού ρήγματος) καθώς και την αναγκαιότητα της απόδοσης μέρους των εσόδων ώστε να αξιοποιηθούν σε έργα ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών.
Παρόλο που όλοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, ουδείς έθιξε θέμα για το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας (που προβλέπονται άλλωστε από τους όρους τέτοιου είδους συμβάσεων) για τους κατοίκους του Ιονίου, οι οποίες θα μπορούσαν έστω και παροδικά να μειώσουν τους δείκτες ανεργίας.
Πηγή άρθρου: imerazante.gr
- See more at: http://www.kefaloniatoday.com/arthra-apopsis/idrogonanthrakes-sta-meri-mas-anaptixi-katastrofi-97911.html#sthash.JJQBDFPC.dpuf