Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Τιμητική διάκριση στη Κεφαλονίτισσα Νικη Ευθυμιατου - Κατσουνη.

Ο εθελοντικός Οργανισμός «Οικόπολις (ECO CITY)» σημερα Παρασκευή, 5 Ιουνίου ,Ημέρα του Περιβάλλοντος, ,σε εκδήλωση, που πραγματοποιηται τωρα στην Αθήνα, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Β. Σοφίας 22, τιμα τη  Κεφαλονίτισσα Νικη Ευθυμιατου -  Κατσουνη με την κορυφαία διάκριση του θεσμού των ετήσιων βραβείων «Έργο ζωής αφιερωμένο στο περιβάλλον».Ο θεσμός των βραβείων του «Οικόπολις» ξεκίνησε το 2005 και οργανώνεται κάθε χρόνο με στόχο την επιβράβευση άριστων έργων για την  προστασία του περιβάλλοντος, που ξεπερνούν το καθήκον ανεξαρτήτως δαπάνης ή έκτασης.
Με τα βραβεία «Οικόπολις» προάγονται αξίες που θεμελιώνουν την ευγενή άμιλλα και την εθελοντική συνεισφορά στο ευ πράττειν και στην ανάπτυξη πανανθρώπινων αξιών. Απονέμονται βραβεία για έργο ζωής, καθώς και για ενέργειες, που πραγματοποιήθηκαν από επιστήμονες, Οργανισμούς, Φορείς Αυτοδιοίκησης, Μέσα Ενημέρωσης και Επιχειρἠσεις. Στις Επιτροπές συμμετέχουν προσωπικότητες από την  Ακαδημαϊκή και Περιβαλλοντική Κοινότητα, τον χώρο της Επικοινωνίας, των Μέσων Ενημέρωσης και των Επιχειρήσεων.
Στην πορεία των 11 ετών έχουν τιμηθεί για την ανιδιοτελή προσφορά τους στο περιβάλλον προσωπικότητες, με πρώτη την κ. Νίκη Γουλανδρή, και φορείς, που κρίθηκαν άξιοι να αναδειχθούν και να γίνουν παραδείγματα προς μίμηση.

Απο την παρουσιαση της Διατριβής «Οι ανθρώπινες επιδράσεις στην εξελικτική πορεία της χλωρίδας και της βλάστησης της Κεφαλονιάς από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα " , στον Φορεα του Αινου,το 2014.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΙΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΝΗ


Η Ευτυχία-Νίκη Ευθυμιάτου-Κατσούνη, κόρη του Γεωργίου Ευθυμιάτου, γιατρού Μαιευτήρα-Γυναικολόγου, και της Σταματίας Ραζή, Φιλολόγου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αργοστόλι, όπου και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδἐς. Το 1964 αποφοίτησε από το Ιστορικό Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με «Λίαν Καλώς».Ως «επί κεφαλής» παιδαγωγικής ομάδας οργάνωσε και συμμετείχε σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Παράλληλα δίδαξε σε φιλολογικά σεμινάρια νομαρχιακού επιπέδου μαθήματα της ειδικότητάς της.
Ιδιαίτερα δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και επί εικοσαετία περίπου Πρόεδρος της «Εταιρείας Προστασίας Φύσεως Κεφαλονιάς & Ιθάκης» μέσω της οποίας το 1996 με πρωτοβουλία της πραγματοποιήθηκε η ίδρυση του «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης», η οποία  το 2001τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 2003-2004  φοίτησε στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αειφορική Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών» των Πανεπιστημίων: Ιωαννίνων (Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων), Πατρών (Τμήμα Βιολογίας) και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Βιολογίας), από όπου το 2006 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master) με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ και με θέμα εργασίας «Συμβολή στην έρευνα της Βιοποικιλότητας Κεφαλονιάς & Ιθάκης (Ιόνιοι Νήσοι)» .
Το 2012 ολοκλήρωσε τη  Διδακτορική της Διατριβή «Οι ανθρώπινες επιδράσεις στην εξελικτική πορεία της χλωρίδας και της βλάστησης της Κεφαλονιάς από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα. Μελέτη για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»  και  έγινε   Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής εις την Προσχολικήν Ηλικίαν).     
Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν: συμμετοχή σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια, διαλέξεις σε Αθήνα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιωάννινα, σεμινάρια μεταπτυχιακών φοιτητών, εκδόσεις, δημοσιεύσεις, ερευνητικές εργασίες και ανακοινώσεις επιστημονικού, λογοτεχνικού, εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού περιεχομένου. Έχει διατελέσει  μέλος πολλών Σωματείων, Συλλόγων και Μ.Κ.Ο. Διατελεί Πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης και Γραμματἐας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου. Για τη δράση της έχει διακριθεί σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο.
Το 1991 ο τοπικός Τύπος (Νέα Κεφαλονιά) την ανακήρυξε «Κεφαλονίτισσα της χρονιάς» ως Πρόεδρο της Ε.Π.Φ.Κ.Ι. μετά τη «Συνάντηση των Ευρωβουλευτών» στο Αργοιατόλι
Το αθηναϊκό Περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ κάνει δύο ειδικά αφιερώματα για τις δραστηριότητές της (Τεύχη Μαίου 1992 και Ιουλίου - Αυγούστου 1993).
Τον Μάρτη του 1994 η αθηναϊκή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ στο αφιέρωμά της για την «Ημέρα της Γυναίκας» τη συμπεριλαμβάνει στις 50 Ελληνίδες, που διακρίθηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο το κοινωνικό τους έργο. Για τις περιβαλλοντικές της δραστηριότητες και την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας την χαρακτηρίζει ως «Γουλανδρή του Ιονίου».
Παντρεμένη με τον Νικόλαο-Γουλιέλμο Κατσούνη, Δικηγὀρο, τ. Εφέτη Αθηνών, ζουν στο Αργοστόλι. Έχουν μία κόρη, την Άλκηστη, επίσης Δικηγόρο, και μία εγγονή.

Μερικες φωτογραφιες απο την βραβευση.
Το βραβειο δοθηκε απο τον Υπουργο Περιβαλλοντος κ. Τσιρονη.

















http://www.sppantelios.blogspot.gr/