Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Κεφαλονίτης τυροκόμος ……κερνάει και δεν πουλάει την πικάντικη φέτα του!

Τυροκομείο Σπύρου Βαλλιανάτου
Τυροκομείο Σπύρου Βαλλιανάτου
Ο νέος κεφαλονίτης τυροκόμος Σπύρος Βαλλιανάτος με καταγωγή από την Ρίζα της Θηνιάς που έμαθε από τον πατέρα του την τέχνη σε πολύ μικρή ηλικία ,ασχολείται από αγάπη με την τέχνη της τυροκομίας και αν και η πικάντικη φέτα του είναι πεντανόστιμη εκείνος αρνείται να την πουλά..και κερνά φίλους και περαστικούς..!!!
“Το κάνω από χόμπυ” εξομολογείται ο ίδιος ,δίνοντας και σεμινάρια δωρεάν στην παραγωγή μυζήθρας, και κεφαλογραβιέρας…σε όσους ενδιαφέρονται..
Στο εργαστήριο βρίσκεται καθημερινά απολάμβάνοντας το αγαπημένο του χόμπυ..ενώ στην θερμοκρασία  “που πήζει το τυρί “, μας λέει ο,τι βρίσκεται το μυστικό της καλής φέτας….!!
Η Κεφαλονίτικη φέτα κατεξοχήν προιόν του νησιού μας με ιστορία από τον Όμηρο ,αφού ο Πολύφημος όπως αναφέρεται έτρωγε φέτα από Κεφαλονίτες βοσκούς είναι συνώνυμη με την Κεφαλονιά .οι Κεφαλονίτες ξεκίνησαν να “πήζουν”.το γάλα και να φτιάχνουν την φέτα ,και η πιστοποίησή της ως φαίνεται έχει περάσει ,και θα περάσει ακόμα μέχρι να γίνει πραγματικότητα μεγάλη οδύσσεια…!
Η φέτα είναι είδος τυριού στην άλμη, τις ρίζες της οποίας τις βρίσκουμε χιλιάδες χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο, δηλαδή μείγμα με έως 30% γάλα κατσίκας.
Η γεύση της φέτας είναι αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης ή ξινόγαλου για περίπου 3 μήνες.
Από τη στιγμή που απομακρυνθεί από την άλμη, η φέτα χάνει όλα τα υγρά της και γίνεται πιο συμπαγής.
Η ποικιλία αλλάζει ανάλογα και με την σκληρότητα του τυριού. Έτσι λοιπόν μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή.
Kαι αν δεν ξέρατε ότι διάσημα εστιατόρια στην Σαντορίνη σερβίρουν στούμπα Κεφαλονιάς στο μενού τους ……είναι καιρός να το μάθετε…