Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Mη μας …άτε τις φωτογραφίες: Αφίσα διαμαρτυρίας της ένωσης επαγγελματιών γάλλων φωτογράφων UPP


To κακό έχει παραγίνει… Τα φαινόμενα είναι παντού: παράνομη χρήση, κλοπή, μη εξουσιοδοτημένη επέμβαση στο περιεχόμενο, «απαλλοτρίωση» μέσω Internet, περιφρόνηση, άρνηση της νομιμότητας… Οι φωτογράφοι βλέπουν τη δουλειά τους να υποτιμάται, να μην αμείβεται, να διασκορπίζεται… Κόντρα σε νόμους, σε διεθνείς συμβάσεις, σε χαρτιά και σφραγίδες. Τι να την κάνουμε την έννομη προστασία όταν η καθημερινή πρακτική είναι η ανομία;
Οι γάλλοι φωτογράφοι (
Union de Photographes Professionnels – Auteurs) δεν άντεξαν. Δε θέλησαν να υποταχθούν περισσότερο σε αυτή την επαίσχυντη πραγματικότητα που τους υποβαθμίζει και ως δημιουργούς και ως ανθρώπους. Και αντέδρασαν ίσως ακραία. Aλλά σύμμετρα με το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Έτσι σκέφθηκαν το concept να είναι όσο πιο προκλητικό γίνεται. Να αντιπροσωπεύει την ένταση που συνεπάγεται ο - κυριολεκτικός και μεταφορικός - βιασμός της αξίας και του περιεχομένου των φωτογραφικών έργων.
Γράφει η λεζάντα της UPP, λιτά και επιγραμματικά: «Κάθε μέρα, φωτογραφικά έργα χρησιμοποιούνται χωρίς την άδεια των δημιουργών» αφήνοντας τη φωτογραφία να επιδράσει στο θυμικό των παρατηρητών και να προκαλέσει τα συναισθήματα του αποτροπιασμού και της απόρριψης για όσους παραβαίνουν το νόμο και τα συναλλακτικά ήθη.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της UPP στο ξεκίνημα της καμπάνιας διαμαρτυρίας:
«… είναι φανερό ότι κανένας δεν ακούει τους φωτογράφους. Έτσι αναγκαζόμαστε να μιλήσουμε και να αντιδράσουμε μέσω μιας φωτογραφίας. Με τον τρόπο αυτό ελπίζουμε να αυξήσουμε τηγ ευαισθησία του κοινού και κυρίως της κυβέρνησης και των μέσων, ως προς τα προβλήματα των φωτογράφων. Κάθε μέρα, οι επαγγελματίες φωτογράφοι έρχονται αντιμέτωποι με μείωση των αμοιβών τους. Τους εξαναγκάζουν ν’ ανταγωνιστούν φωτοθήκες που χρεώνουν …σχεδόν τίποτε. Αυτές οι πρακτικές προφανώς δυναμιτίζουν τα δικαιώματα των φωτογράφων και από ηθικής πλευράς. Κάθε μέρα μέρα, υπάρχουν φωτογράφοι που ρισκάρουν τη ζωή τους για την ενημέρωσή μας. Και κάθε μέρα τους αντιμετωπίζουν σαν να μην παράγουν τίποτε. Η δουλειά τους χάνει την αξία της. Κάθε μέρα, οι εικόνες χρησιμοποιούνται από photo editors και διαφημιστές σαν να βρίσκονταν στο δρόμο, αδέσποτες. Με την εικόνα αυτή θέλουμε να υποδηλώσουμε τη βία και την έλλειψη σεβασμού στην οποία υποβάλλονται καθημερινά οι επαγγελματίες φωτογράφοι.»
Δανεισμενο απο :  Photo.gr Portal