Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Στα "Φυλακισμένα Μνήματα" της Λευκωσίας. Η Χορωδία και Μαντολινάτα Αργοστολίου καταθέτει στεφάνι στα "Φυλακισμένα Μνήματα" των Αγωνιστών της Κύπρου, μέσα στο προάυλιο εν λειτουργία φυλακής της Λευκωσίας.




 Η Χορωδία και Μαντολινάτα Αργοστολίου καταθέτει στεφάνι στα "Φυλακισμένα Μνήματα" των Αγωνιστών της Κύπρου, μέσα στο προάυλιο εν λειτουργία φυλακής της Λευκωσίας.

Μια συγκλονιστική ξενάγηση στις φυλακές  της Λευκωσίας , φυλακές εν ενεργεία.
Επισκεφθήκαμε το χώρο πριν μερικές ημέρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης  της Χορωδίας και Μαντολινάτας Αργοστολίου στη Λευκωσία. 
Οι Βρετανοί τότε καταχτητές της Κύπρου, φυλάκισαν μέσα στο χώρο των φυλακών τα  μνήματα Αγωνιστών για την ελευθερία, τους οποίους προηγούμενως είχαν εκτελέσει με απαγχονισμό... Ολοι νέα παιδιά, ο ανθός και το μέλλον της Κύπρου... "Εφυγαν στα 18 τους, το πολύ στα 24 για την πίστη τους στην Ελευθερία και στην Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα.. 
Στον χώρο η Χορωδία Αργοστολίου και η Χορωδία Κερύνειας κατέθεσαν στεφάνια Μνήμης και Τιμης. 
 √ Διαβάστε την ιστορία ...
 Φυλακισμένα Μνήματα είναι η ονομασία ενός κοιμητηρίου το οποίο βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονιζόμενους κατά την διάρκεια του ενωτικού απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρουαπό τους Άγγλους, και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα.
 
Το κοιμητήριο κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς επί κυβερνήτη Τζων Χάρντιγκ. Σχεδιάστηκε σαν ένας περιτοιχισμένος μικρός χώρος δίπλα από τα κελιά των μελλοθανάτων και την αγχόνη. Έμεινε στην ιστορία με την ονομασία "Φυλακισμένα Μνήματα".


Οι Βρετανοί αποφάσισαν να θάβουν εκεί όσους εκτελούνταν για την δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα όπως και ηγετικές μορφές τηςΕθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.) που σκοτώνονταν σε μάχες για να μη μετατρέπονται οι κηδείες τους σε μαζικά συλλαλητήρια και μαχητικές διαδηλώσεις.
 
 Στα Φυλακισμένα Μνήματα είναι θαμμένοι δεκατρείς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., από τους οποίους οι εννιά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη.
Η κηδεία γινόταν αμέσως μετά τον απαγχονισμό. Μοναδική παρουσία ήταν εκείνη του ιερέα των φυλακών που έψαλλε τη νεκρώσιμη ακολουθία έξω από την κλειστή είσοδο του κοιμητηρίου. Ύστερα οι Βρετανοί τους έθαβαν, χωρίς να παρευρίσκεται κανένας συγγενής των νεκρών ή άλλος Ελληνοκύπριος. Οι συγγενείς των νεκρών μπόρεσαν να επισκεφθούν τους τάφους μόνο μετά το τέλος του αγώνα.
Οι εννέα απαγχονισθέντες, όλοι τους νέοι ηλικίας 19-24 ετών, είναι με τη σειρά που εκτελέστηκαν:
 http://el.wikipedia

 
 Ξεναγός μας , μια σπουδαία Κύπρια ,η  Τιτίνα Λοϊζίδου. Διαβάστε την ιστορία της , εδω :H Tιτίνα Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας
 
  
 
 
 Στα Φυλακισμένα Μνήματα αναπαύονται ακόμα τέσσερις αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι. Οι Άγγλοι αρνήθηκαν να δώσουν τις σορούς των ηρώων στις οικογένειές τους, φοβούμενοι τις λαϊκές εκδηλώσεις κατά την κηδεία τους. Τους έθαψαν στο κοιμητήριο των φυλακών, όπως τους απαγχονισθέντες. Οι τέσσερις αγωνιστές που όλοι έπεσαν στο πεδίο της μάχης είναι οι ακόλουθοι:


    Σε τέσσερις τάφους του κοιμητηρίου των Κεντρικών Φυλακών οι Άγγλοι έθαψαν οκτώ νεκρούς για εξοικονόμηση χώρου. Στον ίδιο τάφο βρίσκονται ανά δύο οι:
    • Ανδρέας Δημητρίου και Στυλιανός Λένας
    • Ανδρέας Ζάκος και Κυριάκος Μάτσης
    • Ανδρέας Παναγίδης και Μιχαήλ Κουτσόφτας
    • Γρηγόρης Αυξεντίου και Ευαγόρας Παλληκαρίδης
    Στον τοίχο του κοιμητηρίου υπάρχει η επιγραφή: «Τ' αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται».
     
     Η "ξενάγηση" της φρίκης..
     Στα κελιά της απομόνωσης λίγο πριν τον απαγχονισμό
      
     
     Η απομόνωση 
     
     
     η πόρτα της φυλακής με μια οπή για ένα τσιγάρο απο συγγενή

     το κελί του μελλοθάνατου
     
     η ελέγχώμενη αφόδευση. Πλήρης έλεγχος των κοπράνων των μελλοθάνατων μήπως είχαν καταπιεί κάποιο χαρτί με μυστικά της ασντίστασης ή δηλητήριο για να αυτοκτονίσουν.
     
     
     η αγχόνη , σκόρπισε τον θάνατο στον ανθό της Κύπρου, σε φωτισμένα μυαλά , επικίνδυνα για τους  Βρετανούς καταχτητές
     

     η τάφρος που έπεφτε το σώμα
     
     ο ιατροδικαστής εξέταζε τον δολοφονημένο
     
     Η κουκούλα  
     
     ο μοχλός που άνοιγε την καταπαχτή κόβωντας το νήμα της ζωής των Αγωνιστών
      
     
     "Την Ελλάδα αγαπώ"  : οι στίχοι ειναι του 19χρονου Ευραγόρα Παλληκαρίδη που απηγχονίστηκε σε ηλικία 19 ετών απο τους Βρετανούς κατακτητές. Ηταν ένα σπάνιο μυαλό , ένας χαρισματικός νέος.   Τους στίχους μελοποίησε ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας.
    Ακούστε το τραγούδι απο τη Χορωδία και Μαντολινάτα Αργοστολίου στη συναυλία που έδωσαν στο  Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου τον Νοέμβρη του 2014.  
    √ Δείτε εδω το ρεπορταζ του kefalonia press Aποθεώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου η Χορωδία Αργοστολίου

      Στίχοι του κύπριου ήρωα-ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη (28 Φεβ. 1938 - 14 Μαρ. 1957):

    Ρώτησα τα μάτια που δακρύζουν
    κάποια αλήθεια να μου πουν
    κλαίνε πικρά να σ' αντικρύσουν
    γιατί μπορεί να σ' αγαπούν.

    Την Ελλάδα αγαπώ αλλά κι' εσένα
    με έναν έρωτα μεγάλο αληθινό,
    τα γαλάζια σου τα μάτια τα θλιμμένα
    τον καθάριο της θυμίζουν ουρανό.

    Ρώτησε εκείνη υπνωτισμένος
    μη σε δουν γιατί σιωπούν
    το συνιστούν κι' αυτά θλιμμένα
    για να σου πουν πως σ' αγαπουν.

    Την Ελλάδα αγαπώ αλλά κι' εσένα
    με έναν έρωτα μεγάλο αληθινό,
    τα γαλάζια σου τα μάτια τα θλιμμένα
    τον καθάριο της θυμίζουν ουρανό.
      
     Αθάνατοι!

    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4cJZQmWHRHmzIS3LgLvGu_S9VaaPwClHX5eb-mgKtgMATwQ0epg_-re1ui72cGmhdDVBzHqOYpSEuOEJQOi-fFmBxbC-VA-vzZ0lVyesr40ReJlIp-0UCW-FHVsHGO5OmSdpVfkAW0Wc/s1600/cyprus2a.jpg+%25CE%259A%25CE%25A5%25CE%25A0%25CE%25A1%25CE%259F%25CE%2585%25CE%2585%25CE%2585%25CE%2585%25CE%2585%25CE%2585%25CE%2585%25CE%2585%25CE%2585%25CE%2585%25CE%2585%25CE%2585%25CE%2585%25CE%2585%25CE%2585%25CE%2585%25CE%2585%25CE%2585.jpg
     Αναδημοσιευση απο : Kefaloniapress.gr  http://www.sppantelios.blogspot.gr/