Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ληξούρι – Το πίκολο Παρίσι με τον Σηκουάνα στέκει αγέρωχο και δυνατό

  • Ο Μαρίνος Γερουλάνος είχε τονίσει «Το Ληξούρι, ως πόλις, είχεν εξαιρετικώς εύχαριν χαρακτήρα», σημείωνε το 1953-54 για το πρό των σεισμών Ληξούρι «ο Ληξουριώτης είναι εύθυμος από χαρακτήρος, κοινωνικός και φιλόξενος πλέον του συνήθους. Έχει ευχέρειαν λόγου και είναι ετοιμόλογος. Αρέσκεται δια του λόγου να πειράζη και να ειρωνεύεται τον άλλον αλλά δέχεται ευχαρίστως και την αρμόζουσαν απάντησιν, αν ο άλλος έχει την προς τούτο πνευματικήν ετοιμότητα. Η τοιαύτη λογομαχία παραμένει πάντοτε εντός ορίων και είναι διασκεδαστική, χωρίς να παρεκτρέπεται πέραν τούτου, από καιρόν δεν εις καιρόν κυκλοφορούν και ευτράπελα ανέκδοτα».
Και συνέχιζε: «Το Μαρκάτο με την έσω και έξω πλατείαν της αγοράς, οι πλατείς δρόμοι προς την εκκλησίαν του Παντοκράτορος, ο παραλιακός δρόμος με τους λιμενοβραχίονας, που συνεκράτουν το βλέμμα χωρίς να το περιορίζουν, παραπέρα το Ποτάμι με τους παρακειμένους δρόμους και ταις κτισταίς δύο γέφυρες, έδιδον χαρμόσυνον όψιν εις την πόλιν και επαρουσίαζο ωραία, γραφικά τοπεία… Όλα δε ήσαν εστραμμένα προς τον ήλιον, είχον τον ήλιον ελεύθερον. Όλη η πόλις ήτο ανοικτή, χαρούμενη. Υπήρχε όμως και κάτι άλλο ακόμη εξαιρετικόν, οι πολλοί μεγάλοι λαχανόκηποι μέσα εις την πόλιν, οι οποίοι δεν έδιδον μόνον υγιεινήν τροφήν αλλ’ ήσαν συγχρόνως και οι πνεύμονες της πόλεως και από υγιεινής απόψεως ήσαν πολυτιμώτεροι παρά μια ξηρά πλατεία».

    paralia limani lixouri kefalonia seismos
  • Ο Ανδρέας Λασκαράτος (1811-1901), που από πολλούς θεωρείται ως ο μεγαλύτερος σατυρικός ποιητής της νεότερης Ελληνικής λογοτεχνίας, εκφράζει με το παρακάτω τετράστιχο την υπέρμετρη αγάπη που έχουν για την περιοχή τους οι Ληξουριώτες:
«Όντις έπλασε ο Θεός την οικουμένη
το Ληξούρι και τόσους άλλους τόπους
είπε στο νου του: – «Α, τώρα δε μου μένει
παρά να πλάσω γιε μου και τσ’ ανθρώπους!»
  • Ο Γεώργιος Μολφέτας στο «Ζιζάνιον 375» της 29ης Οκτωβρίου 1905 ήταν περισσότερο δηκτικός όταν έγραφε:
«Τύφλα νάχη τ’ Αργοστόλι με τους πλούσιος του μαζί
και χαλάλι στο Ληξούρι που ο έρωτας το ζη»
ή στο τετράστιχο:
«Στ’ Αργοστόλι ερημία,
ευλογιά και στεναγμοί,
στο Ληξούρι ευθυμία
και νεότητος ορμή».
Έχουν γραφτεί τόσα για τον Ληξουριώτη. Για το πνεύμα του, για το ιδιόρυθμο και πικάντικο χιούμορ, για τον εκκεντρικό μα καλοσυνάτο και γεμάτο κουρλαμάδα χαρακτήρα… Ότι και να γράψουμε εμείς θα είναι λίγο. Αλλά επειδή κάποιοι χλευάζουν και προκαλούν με τις δηλώσεις τους, αναφέροντας “είμαι περήφανη που ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΛΗΞΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑ, αναφέρει μιά “κυρία” παντρεμένη στο Ληξούρι (!!!!) … “όλο το νησί μιά φυλακή είναι” αναφέρει άλλος κάτοικος του Αργοστολίου…, έχουμε να δηλώσουμε τα ακόλουθα
Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει. Ποιοί είμαστε εμείς να του αλλάξουμε άποψη; Απλά δεν θα ασχοληθούμε μαζί τους!
Η Κεφαλονιά ολόκληρη είναι ένας Παράδεισος, ένα νησί που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του, ένα νησί με μεγάλη προσφορά στον Πολιτισμό και στην Ιστορία. Ένα νησί που οι άνθρωποι του έχουν διαπρέψει και έχουν κατακτήσει ηγετικές θέσεις σε όλη την Οικουμένη.
Το Ληξούρι ! Αχ αυτό το Ληξούρι. Ληξουράκι όπως το αναφέρουμε χαριτολογώντας οι κάτοικοι του. Μιά μικρή γωνιά του πλανήτη που ομως είναι πασίγνωστη. Το Ληξουράκι που έχει δοκιμαστεί, που δοκιμάζεται συνεχώς. Και κάθε φορά στέκει περήφανο και ατενίζει την θάλασσα του Ιονίου, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα.
Ένα μήνυμα αισιόδοξο! Δοκιμάστηκε την Κυριακή της 26ης Ιανουαρίου με το χτύπημα του εγκέλαδου και είναι εδώ. Στέκει γερό και δυνατό! Με πληγές, αλλά πληγές που γιατρεύονται, πληγές που έχουμε ενώσει όλοι μαζί σαν μιά γροθιά τις δυνάμεις μας για να γιάνουμε…
Ληξούρι ! Μιά ιστορία ολόκληρη. Μιά αγάπη παντοτινή ! Κανείς και καμιά καταστροφή δεν θα μας διώξει από τον αγαπημένο αυτόν τόπο. Θα μείνουμε και θα ανασυνταχθούμε. Αυτό κάνουμε ! Έχουμε κλείσει τα αυτιά σε όσους μας κακολογούν, σε όσους ήρθαν και παρουσιάσαν τις στιγμές που πρόσφατα ζήσαμε με υπερβολικό και δραματικό τρόπο.

Το μήνυμα που στέλνει το Ληξούρι και όλοι οι κάτοικοι του στα πέρατα της γης είναι έναΕίμαστε καλά ! Είμαστε γεροί ! Ο τόπος μας είναι ευλογημένος από τον Θεό, γιατί ο Θεός επέλεξε να δοκιμάσει, ακόμα μιά φορά το Ληξούρι, επειδή ξέρει ότι αντέχουμε“.

Αυτό είναι το μήνυμα από το λατρεμένο Ληξουράκι !
Ο σεισμός άλλωστε δεν είναι κάτι άγνωστο για εμάς. Απλά μας ξάφνιασε, μας έπιασε στον ύπνο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα σπίτια μας είναι γερά ! Κατέρρευσε οτιδήποτε ήταν πρόχειρο ! Αλλά κανένα κανάλι δεν έδειξε τα σπίτια μας, παρά μόνο τις …ληθιές !
Κανείς δεν τόνισε ότι δεν υπήρξε ούτε ένας τραυματίας, ούτε ένας νεκρός ! Άλλωστε όταν έχουμε την υγεία μας, όλα μπορούμε να τα ξαναφτιάξουμε !
Δεν ξεχνάμε. Προχωράμε δυνατότεροι και αποφασισμένοι…
Είμαστε καλά ! Και έτοιμοι να δεχτούμε την όποια δοκιμασία ! Είμαστε και παραμένουμε εδώ ! Στο Ληξουράκι μας ! Στο Πίκολο Παρίσι με τον Σηκουάνα του ! Ο Σηκουάνας που δεν έπαθε καμία ζημιά.

Και ο περήφανος και τρανός Λασκαράτος να κρατά πεισμωμένος την πλάτη του στους Αργοστολιώτες. Χωρίς ούτε ένα ράγισμα !
Το αγαπημένο σας Ληξουράκι και όλοι, μα όλοι, οι Ληξουριώτες και Ληξουριώτισσες, σας στέλνουν την πιο ζεστή και γλυκιά τους καλημέρα !!!

Ακολουθού και λίγα στιχάκια από την Μαργαρίτα Μποζά
Εδεκεί στο Ληξουράκι παραπόντζι ποτζι πο
Εδεκεί στο Ληξουράκι
έχει σφίξει το λουράκι
νταβελαμέ μπιοντίνα, νταβλαμέ μπιοντά
Εδεπά στο Αργοστόλι παραπόντζι ποτζι πο
εδεπά στο Αργοστόλι
ελάτε εσείς όλοι
νταβελαμέ μπιοντίνα, νταβλαμέ μπιοντά
Είμαστε Κεφαλονίτες παραπόντζι ποτζι πο
όσο και να μας κουνάει
τη διάθεσή δε μας χαλάει
νταβελαμέ μπιοντίνα, νταβλαμέ μπιοντά